Rešitve, ki jih ob sanaciji ali obnovi hiše ni dobro spregledati

Obnova stare hiše ni poceni, po izračunih strokovnjakov pa je vendarle cenejša od gradnje povsem nove hiše. Cena prenove stare hiše variira med 800 – 1600 €/m2, cena pa je lahko tudi višja v kolikor se odločite za kakovostne materiale.

Pri obnovi stare hiše je v prvi vrsti ključen načrt prenove. Prelagamo, da se o obnovitvenih delih posvetujete z arhitektom, gradbenim inženirjem in kasneje tudi z notranjim oblikovalcem. Pridobiti morate načrt prenove, oceno stroškov in predviden čas prenove.

V naslednji fazi se lotite finančnega in časovnega načrtovanja obnove.

Med investicijska vzdrževalna dela za katere ne potrebujemo gradbenega dovoljenja sodijo popravila, inštalacijska dela, obrtniška dela, zamenjava tehnoloških naprav in inštalacij. Npr. pleskanje sten, fasade, vgradnja toplotne izolacije, zamenjava sanitarnih elementov…

Brez gradbenega dovoljenja lahko opravite vsa dela, ki ne posegajo v konstrukcijo objekta, velikost, zmogljivost, namembnost in zunanji videz objekta. Za vse ostalo potrebujete gradbeno dovoljenje.

V nadaljevanju smo zbrali 7 rešitev, ki vam bodo prav prišle pri sanaciji ali obnovi hiše:

1. SANACIJA kapilarne vlage s strojnim prerezom zidu (100% zanesljivo)

Kapilarna vlaga najpogosteje nastane v starejših hišah, razlog za to pa je neustrezno izvedena ali celo manjkajoča hidroizolacija. Vlaga tako prehaja direktno v zidove in se, s kapilarnim dvigom, širi po zidovih navzgor. Tudi novejši objekti, zaradi slabo izvedene horizontalne in vertikalne izolacije na kapilarno vlago niso imuni. Za sanacijo in odpravo težav s kapilarno vlago predstavljamo izredno učinkovito rešitev, sanacijo s strojnim prerezom zidu in injektiranjem hidroizolativne mase.

👀 Vse o sanaciji in odpravi težav s kapilarno vlago KLIK tukaj.

Sanacija kapilarne vlage

2. Rešitev za sanacijo posedenih temeljev

Uretek Deep Injections je vodilna tehnologija za sanacijo posedenih temeljnih tal, katere odlika sta hitro dokončanje del in izvedba posega brez razkopavanja. Cilj posega je zaustaviti razpoke na stenah. Gre za učinkovito rešitev, kjer se v vrtine namestijo cevi, skozi katere vgradijo geotehnično smolo Uretek Geoplus, ki se v tleh takoj strdi in večkrat poveča svoj volumen. Raztezna sila močno utrdi teren. Gradnja in obnova bo s to rešitvijo enostavnejša.

👀 Oglejte si video kako poteka izvedba in pridobite kontakt za sanacijo. KLIK ZA OGLED

Rešitev za sanacijo posedenih temeljev

3. Zaščita stavb pred radonom

V sodobnih hišah, kjer imamo zaradi varčevanja z energijo tesno zaprta okna in vrata, se lahko zaradi pomanjkljivega tesnjenja vkopanih delov stavbe in ob nezadostnem zračenju poviša tudi koncentracija radioaktivnega plina radona.

Mejna koncentracija radona v bivalnih prostorih je 300 Bq/m³; če je presežena, je ukrepanje nujno.

Kako ukrepati? Preberite TOLE.

Kako stavbe zaščititi pred radonom?

4. Generalna obnova kamnite površine. Vrhunsko!

Predstavljamo vam postopek diamantnega brušenja in poliranja naravnega kamna, s katerim dosežemo nov videz starih in obrabljenih površin, na katerih je z leti uporabe prišlo do obrabe politure (izguba sijaja) ali vidnih poškodb. Storitev se opravlja na površinah marmorjev in granitov, teraco tlakov, venecianskih tlakov, lahko tudi na betonskih površinah in na tlakih iz opeke.

Poglejte si ta sijaj na kamniti površini, ki je bil dosežen z mehansko obdelavo kamnite površine.

Obnova kamnite površine, primerjava PREJ-POTEM.

5. Stara dvižna garažna vrata bodo spet zasijala kot nova!

V podjetju MKL systems opažajo, da se naročniki zaradi obledelosti in obrabe garažnih dvižnih vrat pogosto odločajo za menjavo. A ker so takšna garažna dvižna vrata še vedno povsem funkcionalna, so se odločili, da ponudijo rešitev, s katero vaša obstoječa vrata povsem obnovijo.

In kakšen je postopek izvedbe? Poglejte TOLE.

Obnova dvižnih garažnih vrat, primerjava PREJ-POTEM.

6. Obnova asfaltnih površin je lahko enostavna!

Predstavljamo vam STRADALAN, idealno regeneracijsko sredstvo za asfaltne površine. Asfaltne površine z leti postanejo grobe in razpokane, robovi se začno krušiti. Z bitumenskim premazom STRADALAN lahko dotrajane asfaltne površine obnovite. Nanos je preprost, asfaltne površine pa so zopet kot nove.

STRADALAN lahko podaljša “življenjsko dobo” asfalta tudi do 10 let.

Poglejte si tole izvedbo sanacije asfalta na domačem dvorišču.

7. Rešitev za sanacijo kaminov in odprtih kurišč 

Ste pred časom vgradili odprt kamin in ga zaradi svoje nefunkcionalnosti ali težav zaradi dimljenja ne uporabljate?

Predstavljamo vam rešitev 👉 sanacijske kaminske kasete.

Njihova montaža je preprosta in to brez večjih posegov ali rušenja kaminske obloge.

Sanacijska kaminska kaseta se enostavno vgradi v že obstoječe kurišče.

8. Nasveti, ki jih je nujno upoštevati pred nakupom male čistilne naprave! 

Slovenija je s svojo razpršeno poselitvijo ena izmed držav, kjer kar polovica prebivalstva živi v krajih z manj kot 2000 prebivalci. Posledica tega je, da velik del hišnih gospodinjstev (več kot 50%) nima možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje, temveč morajo za hišne odplake poskrbeti sami.

Predpis, ki nalaga, da se morajo vsa gospodinjstva, če jim je to omogočeno, obvezno priključiti na centralno čistilno napravo je že stopil v veljavo. Gospodinjstva, ki nimajo možnosti priklopa na javno kanalizacijsko omrežje s centralno čistilno napravo, lahko komunalne odplake očistijo v lastni čistilni napravi ustrezne kapacitete. Preverite kako. Klik na povezavo.

Čistilna naprava Prosigma

8. PVC ograja je trajna rešitev. Nekaj idej, v kolikor pri prenovi potrebujete tudi ograjo.

PVC ograja ne potrebuje vzdrževanja, barvanja in je cenovno izjemno dostopna rešitev, sploh kadar ograjujete večje površine. Montaža je enostavna, zato jo lahko montirate tudi v lastni režiji.

Preverite različne kombinacije PVC ograje. Klik na povezavo.

Možno je veliko različnih kombinacij in rešitev za PVC postavitev ograje.

9. Estrih – element. Za hitro in suho vgradnjo!

V tem članku bomo raziskali prednosti suhih estrihov fermacell® kot inovativen gradbeni element ter predstavili postopek njegove hitre in suhe vgradnje. Spoznali boste, kako estrih pripomore k prihranku časa, materiala in stroškov ter kakovostnemu rezultatu. Poleg tega bomo preučili vrste estriha, ki so na voljo, ter njihove specifične lastnosti.

Predstavljamo vam fermacell® Estrih elemente s katerimi boste na zelo hiter in enostaven način zgradili izjemno kakovostna tla! Klik –>

Elementi suhih estrihov fermacell® so namenjeni za suho gradnjo talnih konstrukcij.

10. VLAGA v objektu. Učinkovit postopek izsuševanja tudi pri novogradnjah!

S problemom vlage se lahko srečamo tako v starih kot novih objektih oz. novogradnjah. Ob adaptacijah ali novogradnjah je dobro, da se vsi novo vgrajeni gradbeni materiali dobro osušijo, saj bomo v nasprotnem primeru imeli težave z vlago. Kadar to po naravni poti (z ogrevanjem ali zračenjem) zaradi rokov, nadaljnjih del na objektu ali želene čimprejšnje vselitve ni možno, se priporoča izvedba postopka razvlaževanja s kondenzacijskim sušenjem v kombinaciji s prepihovalnimi sistemi. To je zelo učinkovita metoda tudi v primeru zalitja objekta. Več najdete TUKAJ.

Ob adaptacijah ali novogradnjah je dobro, da se vsi novo vgrajeni gradbeni materiali dobro osušijo, saj bomo v nasprotnem primeru imeli težave z vlago.

11. Rešitev za sanacijo objektov poškodovanih z vlago [sušilni omet Hydroment]

Ponovno pridobite suho in zdravo okolje! Odkrijte revolucionarni sušilni omet HYDROMENT, ki učinkovito rešuje težave dvignjene kapilarne vlage. Sposoben je odpraviti vlažne in solne madeže, razpadanje in odpadanje ometa ter preprečiti razvoj glivic in plesni. Ta inovativen omet je primeren tako za notranje kot zunanje površine. Z uporabo hidravličnih veziv in visoke vsebnosti specialnih difuzijsko odprtih mikropor, HYDROMENT uspešno rešuje težave celo brez vzpostavljanja blokade kapilarni vlagi.

Odkrijte rešitev za vaše poškodovane objekte in ponovno vzpostavite njihove toplotnoizolacijske lastnosti. Izberite sušilni omet HYDROMENT!

Ta inovativen omet je primeren tako za notranje kot zunanje površine.

12. Sončna elektrarna [tudi v kompletu s toplotno črpalko]

Sončna energija danes zagotovo postaja eden izmed najpomembnejših obnovljivih virov energije. Izgradnja sončnih elektrarn zato strmo raste. Zanje se danes odloča vse več gospodinjstev. Hišna sončna elektrarna zagotovo je tako postala trend sodobne gradnje in prihodnost bivanja, saj se ob koriščenju subvencije in EKO kredita investicija pogosto izenači z obstoječim stroškom električne energije. S sončno elektrarno tako postanete neodvisni od gibanja cen električne energije in si zagotovite dolgoročne prihranke.

Po informacije vezano na izgradnjo sončne elektrarne smo se obrnili na podjetje EPEU (Elektro energija E.U.) –> Več.

Sončne elektrarne vgrajujejo na ključ, po želji investitorja pa tudi v kompletu s toplotno črpalko ali električno polnilnico.

13. Naravni gradbeni materiali: Ključ do vrhunskih bivalnih pogojev in trajnostne gradnje

Uporaba naravnih materialov namesto tradicionalnih gradbenih materialov prinaša številne prednosti. Naravni materiali imajo odlične lastnosti toplotne in zvočne izolacije. To pomeni, da so stavbe, zgrajene z naravnimi materiali, energetsko učinkovitejše in zmanjšujejo porabo energije za ogrevanje in hlajenje. Poleg tega imajo naravni materiali tudi sposobnost reguliranja vlage v prostoru, kar prispeva k zdravemu bivalnemu okolju. Predstavljamo vam dva okolju in zdravju prijazna gradbena materiala na osnovi plute, ki številnih prednosti vgradnje zagotavljata izvedbo učinkovite toplotne izolacije brez brez stirodurja, stiropora ali steklene volne! Več –>

Naravni materiali imajo odlične lastnosti toplotne in zvočne izolacije.

Takole, prišli smo do konca. Upam, so vam aktualne rešitve za gradnjo in obnovo vaše hiše bile v korist. V kolikor pa želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso tolikšni, da bi zadoščali za vse stroške imajo v banki Sparkasse odlične rešitve. Preverite spodaj:

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title