window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Kako sanirati hiše in stanovanja po grozovitih poplavah

Grozovite poplave so prizadele Slovenijo in povzročile obsežno škodo na številnih hišah in stanovanjih. V teh težkih trenutkih je ključno, da se po poplavah nemudoma lotimo sanacije, da preprečimo nadaljnje poškodbe, vzpostavimo varno bivalno okolje ter se čim prej vrnemo v normalno življenje. V tem prispevku vam bomo predstavili nekaj ključnih nasvetov za sanacijo poplavljenih objektov ter vam ponudili koristne povezave, kamor se lahko obrnete po strokovne nasvete in pomoč.

 

 

 

Hitro ukrepanje

Po poplavi je ključnega pomena, da čim prej ukrepate in začnete s sanacijo. Hitra odzivnost bo zmanjšala tveganje za dodatne poškodbe in razvoj plesni. Prav tako se posvetujte s strokovnjaki, ki bodo ocenili obseg škode in pripravili načrt sanacije.

Varnost na prvem mestu

Pri sanaciji uporabljajte ustrezno zaščitno opremo, kot so gumijaste rokavice, zaščitne maske in čevlji, saj so poplavljeni prostori lahko kontaminirani z bakterijami in drugimi nevarnimi snovmi. Varujte se morebitnih električnih nevarnosti, preden začnete z deli na električnih napeljavah.

Preverite strukturno stabilnost

Po poplavah naj vas obišče strokovnjak za gradbeništvo ali inženir, ki bo ocenil morebitne poškodbe konstrukcije in statike ter izvedel potrebne popravke za zagotovitev varnosti objekta.

Razkužite prostore

Ko so prostori posušeni, jih temeljito razkužite z razkužilnimi sredstvi, da preprečite morebitno širjenje bakterij in mikroorganizmov.

Preverite električno napeljavo in vodovodni sistem

Pred ponovno vzpostavitvijo električne energije in vode preverite napeljavo ter odpravite poškodbe, da preprečite nevarnost za električne izpade in požare ter zagotovite nemoteno delovanje vodovodnega sistema.

Uporabite ustrezne gradbene materiale

Pri obnovi poplavljenih objektov uporabljajte visokokakovostne gradbene materiale, ki so odporni na vlago, in se posvetujte s strokovnjaki glede primernih izbir za vaš dom.

https://gradnjainobnova.si/2023/03/24/novost-v-ponudbi-ytong-his-xella-gradbene-storitve/

Obnovite notranjo opremo

Ko je objekt suh in saniran, lahko začnete z obnovo notranje opreme, kot so tlaki, stene, stropi in pohištvo. Izogibajte se uporabi materialov, ki so občutljivi na vlago.

S prijavo škode na zavarovalnice ni potrebno hiteti, najprej poskrbite za svojo varnost.

Pri prijavi škode se obrnite na svojega zavarovalnega zastopnika/agenta oziroma uporabite prijavo škode na daljavo, saj na nekaterih poplavljenih območjih ne delujejo vse poslovalnice. Na spletnih straneh posameznih zavarovalnic so objavljene klicne številke, na katere lahko pokličete, in dodatne informacije glede postopka za prijavo škode. S sanacijo škode pričnite takoj, ko bo to varno in mogoče, ter jo ustrezno dokumentirajte. Škodo fotografirajte ali posnemite tudi med sanacijo. Če je možno, poplavljene in uničene stvari spravite do prihoda cenilca oziroma do drugačnih navodil zavarovalnice. Več na povezavi spodaj:

https://gradnjainobnova.si/2023/08/09/nasvet-zavarovancem-ob-poplavah-ki-so-prizadele-slovenijo/

 

V primeru obsežnih poškodb ali nejasnosti se vedno posvetujte s strokovnjaki za obnovo in gradbeniki. Da bi vam olajšali postopek sanacije, vam predstavljamo nekaj koristnih povezav:

  • Ministrstvo za naravne vire in prostor: na spletni strani ministrstva boste našli smernice in nasvete za ukrepanje po naravni nesreči, vključno s poplavami. (Povezava: www.mop.gov.si)

 

https://gradnjainobnova.si/2023/05/24/izsusevanje-vlage/
https://gradnjainobnova.si/2018/02/05/sanacija-vodne-skode-2/

Vsi skupaj se zavedamo, da so poplave izjemno stresne in zahtevajo veliko truda in časa za sanacijo. Ključnega pomena je, da ostanemo povezani in si med seboj pomagamo v teh težkih trenutkih. S skupnimi močmi bomo premagali te izzive ter ponovno zgradili in obnovili naše domove.

Bodite varni in pogumni!

Ekipa www.gradnjainobnova.si vas lepo pozdravlja iz Koroške.

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title