nedelja, 27 novembra, 2022
DomaSanacijaZaščita stavb pred radonom

Zaščita stavb pred radonom

V sodobnih hišah, kjer imamo zaradi varčevanja z energijo tesno zaprta okna in vrata, se lahko zaradi pomanjkljivega tesnjenja vkopanih delov stavbe in ob nezadostnem zračenju poviša tudi koncentracija radioaktivnega plina radona. Več v nadaljevanju...

Radon je radioaktiven žlahtni plin. Nastaja iz radija, radioaktivnega elementa v razpadnem nizu urana. Uran je zelo razširjen element v zemeljski skorji, zato je tudi radon v različnih koncentracijah prisoten skoraj povsod. Iz globin, kjer nastaja, potuje proti površini. Ali bo radon dosegel površino je odvisno predvsem od geološke sestave tal. Glina je skoraj neprepustna, zato v nižinskih predelih severovzhodne Slovenije z radonom ni težav. Podobno velja za barja in področja z visoko podtalnico. Na drugi strani pa je v južnem delu, na poroznem kraškem svetu in ob močnejših tektonskih prelomnicah, prepustnost tal velika, zato je tam prisotnost radona bistveno večja. Obremenjenost posameznih področji je prikazana na radonskem zemljevidu Slovenije.

Radon vstopa v stavbe predvsem skozi netesne stike in razpoke v območju temeljev in tlakov, preko jaškov, cevovodov itd. V preteklosti stavbe niso bile zrakotesne; zaradi štedilnikov in peči je bilo nujno zagotoviti izmenjavo zraka, ob tem pa se je tudi koncentracija radona v stavbi stalno izenačevala z okolico. Po vgradnji novih oken in vrat in zamenjavi ogrevalnega sistema se lahko koncentracija radona znatno poveča.

Prehajanje radona v stavbo

Ker je radon brez barve, vonja in okusa, ga ne zaznavamo. Sam neposredno ne predstavlja nevarnosti, škodljivi pa so njegovi kratkotrajni razpadni produkti: izotopi polonija, bizmuta in svinca, ki se pri vdihavanju kot aerosoli usedajo na stene dihalnih poti. Ob nadaljnjem radioaktivnem razpadanju lahko resno poškodujejo tkivo dihal in povzročijo nastanek pljučnega raka.  

Zniževanje koncentracije radona

Mejna koncentracija radona v bivalnih prostorih je 300 Bq/m³; če je presežena, je ukrepanje nujno. Nivo radona lahko znižujemo na različne načine. Najenostavnejši je naravno prezračevanje prostorov, vendar ta rešitev ni najboljša, ker se po prekinitvi zračenja koncentracija radona lahko hitro poveča, poleg tega pa so velike tudi toplotne izgube.

Drugi način je ustvarjanje nadtlaka v prostorih z ventilatorskim vpihovanjem zraka v stavbo. Učinkovit je ob dobrem tesnjenju stavbnega ovoja nad nivojem terena, ne dovoljuje pa dolgotrajnega odpiranja oken in vrat. Če v sistemu ni rekuperacije,  imamo dodatne toplotne izgube.

Tretja možna rešitev je vgradnja perforiranih cevi v tla pod stavbo, iz katerih stalno črpamo zrak, s čimer znižujemo koncentracijo radona pod objektom. Žal pa to marsikdaj zaradi finančnih ali tehničnih razlogov ni izvedljivo.

Še najbolj učinkovito zaščito, ki pa je izvedljiva le pri novogradnji ali celoviti obnovi, zagotavlja za plin neprepustna zaščita vkopanih delov stavbe. To dosežemo s plastjo tesnilnega traku, ki ima v sredici tudi kovinsko folijo. Slednja predstavlja za pline skoraj popolno zaporo.

Za ta namen smo v podjetju FRAGMAT razvili varilni trak RADON VAP AL P4. Izdelan je iz elastomernega bitumna ter armiran je s poliestrskim nosilcem in Al folijo. Trak je obenem tudi zaščita pred vlago in vodo. Pri večslojnih izvedbah hidroizolacije podkletenih objektov se vgradi skupaj s trakovi tipa IZOELAST.

Sistemska rešitev HIDROPROOF RADON

Sistem izvedbe temeljne blazine z imenom »Hidroproof Radon« je primeren za nove stavbe, ki se projektirajo po pravilih nizkoenergijske gradnje. Hidroizolacijski ovoj vkopanega dela stavbe, izveden z varilnim trakom RADON VAP AL P4, zagotavlja popolno zaščito pred radonom in vlago.

Hidroproof RADON

Horizontalna HI se polaga na podložni beton, premazan z osnovnim premazom IBITOL; preklopi se polno varijo, na podlago delno. Hidroizolacija je na vseh straneh za najmanj 15 cm širša od temeljne plošče. Razširitev služi za zunanji spoj z vertikalno HI. Sledi postavitev opaža temeljne plošče. Primarni (notranji) priključek za spoj horizontalne HI z vertikalno se izvede na notranji strani opaža s segmenti bitumenskega traku s posipom škrilja IZOELAST REFLEX P4. Na horizontalno HI se vari s plamenskim gorilnikom, na opaž pa začasno mehansko pritrjuje. Nato namestimo horizontalno toplotno izolacijo (XPS plošče) ter armaturo temeljne plošče. Posuta stran traku IZOELAST REFLEX P4 se bo ob vgradnji betona po obodu sprijela s temeljno ploščo.

Notranji priključek na rob temeljne plošče

Po izdelavi obodnih sten se s trakom RADON VAP AL P4,  izvede vertikalna HI vkopanih sten, ki poteka od traku na podložnem betonu do potrebne višine nad nivojem okolice (20 – 30 cm). Predhodno izveden notranji priključek predstavlja zaščito roba toplotne izolacije XPS pod temeljno ploščo med varjenjem, na najbolj občutljivem delu hidroizolacije, prehodu iz horizontale v vertikalo, pa imamo po tem sistemu dvoslojno izvedbo.

Vkopane stene se po obodu toplotno izolirajo s ploščami FRAGMAT XPS 300, ki služijo tudi za zaščito hidroizolacije pred mehanskimi vplivi.

Sistemska rešitev »Hidroproof radon« učinkovito in trajno preprečuje prehajanje vlage in radona v stavbo, minimalizira toplotne izgube ter zagotavlja zdravo, udobno in uporabnikom prijazno bivalno okolje.

www.fragmat.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...