Vpliv radona na zdravje

Prva klimatska naprava, ki ne piha!

Pri obnovah starih hiš in novogradnjah lahko preprečimo vstopanje radona v zgradbo. Zagotovite si zdravo bivalno okolje.

VPLIV RADONA NA ZDRAVJE

Radon v bivalnem in delovnem okolju doprinese največji delež k letni dozi zaradi naravnih virov sevanj. Ker doma preživimo veliko časa,  se vplivom radona v domovih posveča vedno večjo skrb. Pri novogradnjah in adaptacijah se zato priporoča sistemska rešitev z izvedbo temeljne blazine ali plinotesne talne konstrukcije. Izvorov radona v zraku v zgradbah, je več: geološka podlaga pod stavbo, gradbeni material, iz katerega je stavba zgrajena, voda in zemeljski plin. Radon je radioaktiven žlahtni plin. Ta nastaja iz radija v razpadnem nizu urana, ki je zelo razširjen element v zemeljski skorji, zato je radon v različnih koncentracijah prisoten skoraj povsod.  Iz tal, kjer nastaja, potuje proti površini. Zadržuje se v zaprtih prostorih (kraške jame, rudniki, kleti v zgradbah, slabo prezračevani prostori). Je brez barve, vonja in okusa in sam neposredno ne predstavlja nevarnosti, škodljivi pa so njegovi kratkotrajni razpadni produkti (izotopi polonija, bizmuta in svinca), ki se pri vdihovanju kot aerosoli usedajo na stene dihalnih poti.  Ob nadaljevanju razpada nastanejo alfa delci, ki resno poškodujejo tkivo dihal in lahko povzročijo nastanek pljučnega raka.

Prehod radona v stavbo

Glavni mehanizem, ki pospešuje vstopanje radona v stavbo skozi razpoke in netesne stike sklopov, ki so v stiku s terenom, je nižji zračni tlak v notranjosti. Ta je posledica ogrevanja (toplejši zrak je namreč redkejši) in nepravilnega prezračevanja (sesanje iztrošenega zraka brez zajema zunanjega svežega zraka). Zrakotesna okna in vrata v tem smislu situacijo še dodatno poslabšajo. Seveda je to dogajanje najbolj izrazito v zimskem času, ko so temperaturne razlike največje in ko običajno premalo zračimo.

Izvedba učinkovitega tesnjenja

Pri novogradnjah in rekonstrukcijah preprečujemo prehod radona v stavbo s plinotesno izvedbo talne konstrukcije. To dosežemo z materialom, ki  vsebuje kovinsko folijo. Slednja predstavlja za pline skoraj neskončno zaporo. Fragmat odslej v ta namen nudi bitumenski elastomerni trak armiran s poliestrskim nosilcem in ALU folijo, ki nosi ime Radon Vap AL P4.

Sistemska rešitev Hidroproof radon.

Sistem izvedbe temeljne blazine z imenom »Hidroproof radon« je namenjen za novogradnje (šole, vrtce, upravne in stanovanjske stavbe), ki se projektirajo po pravilih nizkoenergijske gradnje. Celoten hidroizolacijski ovoj (horizontala in vertikala) je izveden z varilnim trakom Radon Vap AL P4, ki zagotavlja popolno zaščito pred radonom. Sistemska rešitev »Hidroproof Radon« učinkovito in trajno preprečuje prehajanje vlage, hladu in radona v stavbo. Soustvarja zdravo, udobno in uporabnikom prijazno bivalno okolje.

 

Prispevek podjetja Fragmat Tim d.o.o.

Spodnja Rečica 77
3270 Laško
www.fragmat.si

info@fragmat.si

 

Del vsebine povzet po knjigi Hidroizolacije, navodila za projektiranje, vgradnjo 
in vzdrževanje (dr. Roman Kunič, Janez Podobnikar).

 

Nikar ne spreglejte tudi naslednjih priporočenih vsebin:

Preverite 4 ključne prednosti betonske strešne kritine

Sanacija vodovoda – brez gradbenega posega.

Vzroki za nastanek vlage in zidne plesni.

Lunos – eden najboljših prezračevalnih sistemov za novogradnje in sanacije

Kako poteka vgradnja in kako zakuriti ogenj?

 

Prva klimatska naprava, ki ne piha!

Samsung WIND FREE WIND FREEPrva klimatska naprava, ki ne piha! Poglejte video in odgovorite, 

Več vsebin >

Okensko okovje za zdravo klimo v prostoru

Običajno vrtljivo nagibno okovje na oknu omogoča odpiranje okna nagibno ali na široko po vertikalni osi. …

Več vsebin >

Preobrazba otroške sobe v najstniško: Največji izziv?

Otrokova soba v času njegovega odraščanja večkrat spremeni svojo podobo. 

Več vsebin >

Kako poteka vgradnja in kako zakuriti ogenj?

Skozi proizvodni proces, ki združuje obrtniške sposobnosti in najmodernejšo tehnologijo, se …

Več vsebin >

Wellnes kotiček na domačem vrtu

Za brezmejno uživanje in sprostitev v masažnem bazenu in savni lahko izberete dvoje …

Več vsebin >

Ograje po naročilu

V podjetju Hiša ograj izdelujemo vse vrste notranjih in zunanjih ograj narejenih iz najbolj kakovostnih materialov. 

Več vsebin >

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: