Izsu┼íevanje vlage pri novogradnjah ali obnovah ­čĹç

Vlaga ni te┼żava, ki se pojavlja samo v starih objektih, temve─Ź jo je zelo pogosto mogo─Źe zaslediti tudi v novogradnjah. Eden izmed glavnih razlogov zanjo je prehitra gradnja, saj vgrajeni materiali nimajo dovolj ─Źasa, da bi se primerno posu┼íili.┬áDa bi se izognili morebitnim te┼żavam, ki jih lahko povzro─Źi vlaga v gradbenih materiali in ob enem hitro dokon─Źali projekt, ki smo si ga zadali priporo─Źamo, da se izvede izsu┼íevanje s kondenzacijskim oziroma absorbcijskim izsu┼íevanjem.

 

­čĹë Hitra vselitev?┬áNaravno se objekt lahko su┼íi tudi eno leto!

 

Torej, v kolikor ┼żelite svoje bivalne ali poslovne prostore ─Źimprej pripraviti na vselitev priporo─Źamo izvedbo postopka prisilnega izsu┼íevanja.┬á ─îe objekt ali prostor su┼íimo naravno do te mere, da bo res popolno suh, bi lahko postopek naravnega su┼íenja trajal tudi eno leto. S postopkom umetnega izsu┼íevanja pa bo prostor pripravljen za vselitev oziroma dokon─Źanje preostalih suhih zaklju─Źnih del ┼że v nekaj dneh, seveda odvisno od vla┼żnosti v doti─Źnem objektu. Storitev izvaja podjetje Mollier iz Celja, postopek izvedejo hitro in u─Źinkovito.

 

ÔśŁ V novogradnjah je najpogostej┼íi povzro─Źitelj ┼íkode prav voda. Ob nepravilnem su┼íenju materialov lahko nastane plesen.┬á Pozimi vla┼żne gradbene materiale zmrzal ┼íe dodatno po┼íkoduje, vla┼żen objekt pa je poleg vsega potrebno tudi bistveno bolj ogrevati.┬á V primeru, da novogradnje ustrezno ne izsu┼íimo, lahko pride do po┼íkodbe vgrajenih materialov,┬ásaj vla┼żni gradbeni materiali bistveno bolj prevajajo temperaturo iz notranjosti objekta.

 

ÔśŁ Poznamo dve vrsti su┼íenja objektov,┬á naravnega ter umetnega.┬áNaravno su┼íenje objekta lahko traja mesece in le malokdo je pripravljen imeti objekt neizkori┼í─Źen leto ali ve─Ź, kolikor bi trajal proces naravnega su┼íenja. Ta je odvisen od strukture in debeline gradbenih materialov ter okoljskih pogojev ÔÇô recimo, visoka relativna zra─Źna vlaga ote┼żuje in zavira proces naravnega izsu┼íevanja materialov.

 

In kakšen je postopek umetnega oz. strojnega izsuševanja objekta?

Umetno izsu┼íevanje je po kakovosti primerljivo naravnemu, obenem pa je veliko hitrej┼íe. Njegov cilj je, da pove─Źamo sposobnost sprejemanja vlage iz gradbenih materialov, kar lahko dose┼żemo na dva na─Źina:

  • Z ogrevanje vla┼żnega zraka: Zrak lahko pri 10 ┬░C in pri 70 % zra─Źni vla┼żnosti sprejme 5,4g/kg, ─Źe pa ga ogrejemo na 25┬░C, pa lahko sprejme 13,9 g/kg. Z vlago nasi─Źen zrak je potrebno s pomo─Źjo prezra─Źevanja (zra─Źenja) odstraniti iz objekta in na ta na─Źin se gradbeni materiali osu┼íijo. Postopek je dolgotrajnej┼íi in energijsko bolj potraten.
  • S su┼íenjem vla┼żnega zraka: Z razvla┼żevanjem, z vlago nasi─Źenemu zraku odvzamemo vlago. Z izsu┼íevanjem pri enakih pogojih (25┬░C in 70% rel. zra─Źni vlagi – 13,9 g/kg) lahko iz zraka odvzamemo cca. 8 g/kg. Najpogostej┼ía metoda razvla┼żevanja je kondenzacija vla┼żnega zraka, ki jo naprava zbira v posodi. Na ta na─Źin se dejansko odstrani odve─Źna vlaga. Celoten postopek razvla┼żevanja se z vi┼íanjem temperature v objektu pospe┼íi, zato je v zimskem ─Źasu predlaga temperiranje.

 

 

­čĹë Vlaga se lahko v gradbene materiale vnese tudi z ne┼żelenimi dogodki!

Vodne ujme, poplave, izlivi iz vseh vrst strojnih in┼ítalacij ipdÔÇŽ Vse na┼ítete nev┼íe─Źnosti lahko po┼íkodujejo gradbeno konstrukcijo objekta, ki lahko v dalj┼íem obdobju povzro─Źi propadanje materialov.┬áV primeru poplave objekta ali izliva vode je gradbeno konstrukcijo potrebno izsu┼íevati s pomo─Źjo prepihovalnih sistemov oz. v posebnih primerih s pomo─Źjo mikrovalovne metode su┼íenja. Izsu┼íevanje je priporo─Źljivo, v nasprotnem primeru se poslab┼íajo mikroklimatski pogoji bivanja, ustvarijo se pogoji za razvoj plesni, prehod toplote skozi mokro gradbeno konstrukcijo se pove─Źa in s tem tudi stro┼íki ogrevanja. Prav tako so kovinski deli armature izpostavljeni koroziji in s tem propadanju. Poleg tega ima namo─Źena konstrukcija bistveno slab┼íe izolativne vrednosti, pove─Źajo se toplotne izgube, pojavijo se toplotni mostovi in neustrezne razmere za bivanje, v kon─Źni fazi tudi plesen. Sanacija in izsu┼íevanje vlage je nujno potrebno, le tako bo va┼í objekt postal suh in vam omogo─Źal kakovostno bivanje.

 

Sanacija objekta z izsu┼íevanjem je najhitrej┼ía in najcenej┼ía dolgoro─Źna re┼íitev, s katero povrnemo gradbene in izolacijske materiale v stanje, primerno za bivanje in neopore─Źno za zdravje.Za celostno re┼íitev te┼żav z vlago se obrnite na podjetje Mollier d.o.o. Celje, ki se ┼że 29 let ukvarja z izsu┼íevanjem in razpolaga z izku┼ínjami ter najnovej┼ío tehnologijo za detekcijo in boj z vlago.

 

 

Kako poteka sanacija vodne škode zaradi izlitja ali poplave preverite TUKAJ!

V primeru te┼żav z vlago zaradi izlitja ali vodne ujme, je dobro ─Źim prej ukrepati.Za uspe┼íno sanacijo je zelo pomembno, da od zalitja z vodo do prvih sanacijskih ukrepov prete─Źe ─Źim manj ─Źasa.

 

 

 

 

 

Kontaktirajte ponudnika in izvajalca storitev izsuševanja: MOLLIER d.o.o. CELJE, Opekarniška cesta 3, 3000 Celje

03 42 88 400 I  info@mollier.si I  www.mollier.si

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

­čĹÇ┬áPrelistajte revijo na povezavi TUKAJ┬á

POZOR!┬áZa vas smo na 48 straneh zbrali ┼íe ve─Ź trenutno najbolj aktualnih re┼íitev za var─Źno, enostavno in sodobno obnovo va┼íega doma. Dobro si jih je ogledati┬á­čśë

 

 

Preberite tudi: 

Vzroki za nastanek vlage in zidne plesni.

­čśŹ Generalna obnova kamnite povr┼íine. Vrhunsko!

Epoksidni tlaki vse ve─Źji trend! ­čĹÇ

Vgradnja stopnic in znane resnice!

 

Bli┼żje zvezdam, bli┼żje sebi.

 

­čśŹ Za ┼íe ve─Ź aktualnih re┼íitev za obnovo ali gradnjo obi┼í─Źite vstopno mesto KLIK TUKAJ!

Avtor: uredništvo

Deli ─Źlanek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: