četrtek, 28 septembra, 2023
DomaGradnjaEstrih - element. Za hitro in suho vgradnjo!

Estrih – element. Za hitro in suho vgradnjo!

V tem članku bomo raziskali prednosti suhih estrihov fermacell® kot inovativen gradbeni element ter predstavili postopek njegove hitre in suhe vgradnje. Spoznali boste, kako estrih pripomore k prihranku časa, materiala in stroškov ter kakovostnemu rezultatu. Poleg tega bomo preučili vrste estriha, ki so na voljo, ter njihove specifične lastnosti.

Predstavljamo vam fermacell® Estrih elemente s katerimi boste na zelo hiter in enostaven način zgradili izjemno kakovostna tla!

Elementi suhih estrihov fermacell® so namenjeni za suho gradnjo talnih konstrukcij. Odlikje jih suha vgradnja, majhna teža in odlična zvočna izolacija. Možno jih je vgraditi tudi v primerih povišanih zahtev po protipožarni zaščiti, kakor tudi tudi na tleh s talnim ogrevanjem. Primerni so tako za toplovodna talna gretja in za izbrana električna talna gretja. Zaradi visoke obremenljivosti so primerni ne le za stanovanjske, temveč tudi pri gradnji poslovnih in podobnih objektov. Po primerni, sistemski izravnavi tal je polaganje hitro in enostavno.

Ključne prednosti vgradnje fermacell® estrih elementov:

  • suha vgradnja, brez vnosa dodatne vlage
  • majhna vgradna višina
  • gospodarna in hitra vgradnja
  • takojšnja pohodnost in pripravljenost za polaganje talnih oblog
  • visoka obremenljivost
  • relativno majhna lastna teža
  • dobra zvočna izolacija kljub majhni masi

fermacell® estrih elementi so sestavljeni iz dveh tovarniško medsebojno zlepljenih mavčno vlaknenih plošč debeline 10 mm ali 12,5 mm, formata 150 x 50 cm. V robnem deluje izveden štiristranski 5 cm zamik obeh plošč, ki v kombinaciji s priročnim formatom in majhno težo, omogoča hitro in enostavno rokovanje in polaganje. Glede na zahteve so fermacell® estrih elementi dobavljivi brez, ali z na spodnji strani nakaširano plastjo izolacijskega elementa.

Različne obloge in različne debeline omogočajo široko področje uporabe. Tako imamo na razpolago estrih elemente z nakaširano toplotno izolacijo, kjer znaša debelina toplotne izolacije 20 mm ali 30 mm ekspandiranega polistirola ali 60 mm ekstrudiranega polistirola. Za dušenje udarnega zvoka in sploh zvočne izolacije in za povečanje požarne varnosti se uporabljajo estrih elementi, ki imajo nakaširan 10 mm sloj lesne vlaknene plošče ali pa 10 mm trde mineralne volne.

fermacell® estrih elementi so hitro pohodni in pripravljeni za polaganje večine običajnih talnih oblog. Primerni so tudi za uporabo v mokrih stanovanjskih prostorih. Za uporabo v prostorih s trajno ali dalj časa prisotno vlago, paro ali vodo so primerni fermacell® Powerpanel TE estrih elementi, izdelani iz dveh medsebojno zlepljenih in zamaknjenih 2 x 12,5 mm cementnih plošč, velikosti 1250 x 500 mm.

Postopek vgradnje z različnimi podlagami za različne namene

Za polaganje estrih elementov je potrebna nosilna, ravna in suha podlaga. Ravnost podlage lahko zagotovite:

✔ pri manjšem odstopanju 0 do 20 mm s talno nivelirno maso fermacell®,

✔ pri odstopanju 10 do 60 (max 100) mm z izravnalnim nasutjem fermacell®,

✔ pri odstopanju 10 do 2000 mm pa z vezanim nasutjem fermacell®.

Talna nivelirna masa fermacell® je idealna rešitev za izravnavo talnih neravnih površin do višine 20 mm. Primerna je za nosilne in suhe podlage brez prahu iz betona, anhidrita ali ivernih plošč v notranjih prostorih. ☝ Predhodna opravila: Luknje ali glave vijakov izravnajte s fugirno maso fermacell®. Ohlapne podlage utrdite, odstopajoče premaze odstranite. Za zagotavljanje optimalnega oprijema podlago predhodno premažite z globinskim premazom fermacell®. Nato lahko nanesete izravnalno, talno nivelirno maso fermacell®.

Izravnalno nasutje fermacell® zagotavlja tudi odlično zvočno in toplotno izolacijo. Poseben posušen granulat iz porobetona omogoča vsestransko uporabo. Uporablja se za niveliranje (izravnavo) neravnih tal za odstopanja od 10 do 60, lahko tudi do 100 mm in kadar želimo ob enem vgraditi še konstrukcijo ali podlago z učinkovito zvočno in toplotno izolacijo. Na podlagah iz lesenih tramov (pri novogradnja ali obnovah) se priporoča vgradnja satastega izolacijskega sistema fermacell®, le ta se enostavno položi na podlago in zapolni z izravnalnim nasutjem fermacell®. Z navedenim sistemom se tako dosežejo še izboljšane vrednosti zvočne izolacije, ki se skladajo s priporočili za povečano stopnjo zvočne izolacije po standardu DIN 4109! Na izravnano podlago nato položite estrih elemente (mavčno vlaknene plošče) fermacell®

Vezano nasutje fermacell® vgrajujemo tam, kjer je potrebno dosegati velike trdnosti in neobčutljivosti na vodo.  Na masivnih stropih oz podlagah, stropih oz podlagah iz lesenih tramov, obokanih stropih, stropih s trapezno jekleno površino in v javnih stavbah, šolah, … kjer je potrebno zadostiti večjim pohodnim obremenitvam. Vezano nasutje se meša z vodo, a se kljub temu izredno hitro suši, polaganje estrih elementov (mavčno vlaknenih plošč) fermacell® je možno že po 20 minutah.

fermacell® estrih elementi ponujajo tudi izjemno protipožarno zaščito. Po primerni, sistemski izravnavi tal je polaganje je hitro in enostavno. Po ÖNORM EN 1991-1-1) so primerni za polaganje v različnih področjih uporabe: stanovanjih, hotelih, pisarnah, šolah, domovih za ostarele, bolnišnicah… . So hitro pohodni in pripravljeni za polaganje večine običajnih talnih oblog: tekstil, PVC, pluto, keramika- tudi velikega formata, naravni kamen, parket, laminat…

Video: Ključne prednosti sistema estrih elementov fermacell®

☝ Predstavitvena brošura in navodila za vgradnjo:

Še več detajlnih informacij in navodila za vgradnjo so na voljo tudi v brošurici tukaj: fermacell® estrih – navodila za vgradnjo.

Za več informacij in svetovanje kontaktirajte ponudnika:

James Hardie Austria, branch of James Hardie Europe GmbH

fermacell-si@jameshardie.com

www.fermacell.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA