sreda, 29 novembra, 2023
DomaSanacijaČiščenjeNasveti in triki za nego in čiščenje vrtnega pohištva!

Nasveti in triki za nego in čiščenje vrtnega pohištva!

Vrtno pohištvo je sestavni del terase, ki poskrbi za udobno preživljanje prostega časa na prostem. Za boljše počutje pa je ključnega pomena tudi lep in čist izgled pohištva. Da bodo miza in stoli ostali v čim boljšem stanju, odkrijte nekaj nasvetov in trikov, kako očistiti vrtno pohištvo.

Čeprav je vrtno pohištvo na terasi nepogrešljivo, pa nanj pogosto pozabimo, ko je potrebno poskrbeti za njegov izgled. Vendar se je potrebno zavedati, da pri čiščenju ne gre samo za izgled, ampak tudi za preprečevanje, da bi trdovratna umazanija napadla material in uničila njegovo vzdržljivost.

Zato si je vredno prebrati nekaj nasvetov, s katerimi bo čiščenje in vzdrževanje vrtnega pohištva bolj enostavno, miza in stoli na terasi pa vam bodo dalj časa služili.

Kako pogosto in kdaj je najbolje očistiti vrtno pohištvo?

Vrtno pohištvo očistite vsaj dvakrat letno – spomladi, na začetku vrtne sezone, in jeseni, ko postanejo temperature prenizke za bivanje na terasi. V zimskih mesecih se splača vrtno pohištvo pospraviti na suho mesto ali pokriti z zaščitno ponjavo, saj bo tako manj izpostavljeno vremenskim vplivom.

Seveda ni nič narobe, če boste vrtno pohištvo čistili pogosteje. To je v največji meri odvisno od materialov vrtnega pohištva – za vas je pomembno, da izgleda lepo, saj je bivanje na terasi s tem zagotovo bolj prijetno.

Čiščenje vrtnega pohištva vedno izvajajte v suhem vremenu, saj se bo le tako lahko popolnoma osušilo. V primeru uporabe raznih impregnacijskih sredstev pa bodo le ti začeli hitreje delovati.

Čiščenje vrtnega pohištva je odvisno od materialov

Vendar se je potrebno zavedati, da je postopek čiščenja vrtnega pohištva močno odvisen od materiala. S tega vidika se priporočajo različna čistilna sredstva:

 • Plastika: Plastično vrtno pohištvo pogosto porumeni ali postane sivo. To lahko preprečite s posebnim detergentom za čiščenje plastike.
 • Les: Odporne vrste lesa kot so tik, evkaliptus in robinija, so naravno odporne na vremenske vplive. V primeru lakiranega vrtnega pohištva pa uporabite čistilo za les in se izogibajte agresivnim čistilom in grobim krtačam.
 • Ratan: Zaradi gosto prepletenega naravnega materiala je ročno čiščenje s krpo zamudno in neučinkovito. Zato je v tem primeru najbolje uporabiti nizkotlačni, srednjetlačni ali visokotlačni čistilnik, pri katerem uporabite nastavitev nizkega tlaka.
 • Kovina: Zaradi odpornosti materiala je čiščenje kovinskega vrtnega pohištva zelo preprosto. Za to lahko uporabite gobo, umazanijo pa boste najhitreje očistili z visokotlačnim čistilnikom, s pomočjo dodatne krtače za pranje.
 • Tkanina: Sedežne blazine, podloge in oblazinjenja posesajte. Večina prevlek je odstranljivih in pralnih v pralnem stroju. Če pa prevleke niso odstranljive, potem lahko madeže odstranite z mlačno vodo, gobico in univerzalnim odstranjevalcem madežev oziroma čistilnikom za preproge.

Čiščenje vrtnega pohištva z vrtno cevjo

Pred začetkom čiščenja vrtnega pohištva, najprej z ročno krtačo odstranite prah in umazanijo. Nato pa sledite naslednjim korakom:

 • Vrtno pohištvo poškropite z vrtno cevjo, pri čemer si lahko pomagate s čistilno brizgalno pištolo ali razpršilnimi cevmi, ki okrepijo vodni curek.
 • Z gobo ali krtačo za umivanje zdrgnite površine, pri tem pa uporabite milo raztopljeno v mlačni vodi ali posebna čistila.
 • Vrtno pohištvo sperite z vrtno cevjo.
 • Vrtno pohištvo obrišite s suho krpo ali pustite, da se posuši na soncu.

Čiščenje vrtnega pohištva z visokotlačnim čistilnikom

Vrtno pohištvo pa lahko očistite tudi z visokotlačnim čistilnikom, kar je bistveno hitreje in učinkovitejše, ob tem pa boste porabili bistveno manj vode. Celoten postopek je zelo enostaven:

 • Najprej odstranite grobo umazanijo, pri čemer uporabite navaden pršilni nastavek in vrtno cev.
 • Vstavite sesalno cev visokotlačnega čistilnika in v rezervoar nalijte detergent. Na ta način se bo raztopina detergenta vmešala v vodni curek.
 • Čistilno sredstvo z nizkim tlakom razpršite po vrtnem pohištvu, pustite delovati 30 sekund in nato z visokotlačno nastavitvijo sperite zrahljano umazanijo.
 • Vrtno pohištvo pustite, da se osuši.

Pri čiščenju z visokotlačnim čistilnikom je potrebna določena previdnost, saj lahko premočan pritisk vode poškoduje površine.

Nekaj trikov za enostavnejše čiščenje vrtnega pohištva

Ko se odločite za čiščenje vrtnega pohištva, je pomembno, da se nanj dobro pripravite. Danes vam je na tem področju na voljo veliko izdelkov, zato je ključnega pomena, da izberete tiste, ki vam omogočajo hitro in enostavno odstranjevanje vse vrste umazanije.

Na koncu pa še nekaj trikov, s katerimi vam bo vaše vrtno pohištvo dolgo služilo:

 • za posamezne materiale uporabite specialna čistila in izdelke za nego vrtnega pohištva,
 • vrtno pohištvo jeseni pospravite v suh prostor ali ga ustrezno zaščitite,
 • z rednim čiščenjem vrtnega pohištva boste prihranili veliko časa.

Upoštevajte naše nasvete za nego in čiščenje vrtnega pohištva. Prepričani smo, da bo tako vaše vrtno pohištvo vedno sijoče čisto.


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA