sreda, 29 novembra, 2023
DomaNa terasiBazeniKako pravilno pripravimo bazen na zimo?

Kako pravilno pripravimo bazen na zimo?

Poletje in kopalna sezona se bližata koncu, kar pomeni, da bomo v kratkem morali poskrbeti za pravilno pripravo bazena na prezimovanje. Nizke temperature lahko ustvarijo trajno škodo na bazenskih folijah, opremi in inštalacijah, zato je pomembno, da jih primerno zaščitimo. Ste že poskrbeli, da imate doma vse za pripravo bazena na zimo? Kdaj je primeren čas, da začnemo s prezimovanjem? Kaj vse potrebujemo? Odgovori na ta vprašanja vas čakajo v spodnjem prispevku.

Ko voda v bazenu pade pod 15°C, počakamo še nekaj dni, da klor izhlapi in nato lahko pričnemo s postopkom prezimovanja. Pod to temperaturo se namreč upočasni rast alg in se zato tveganje za njihovo razmnoževanje zmanjša. Dokler ne pričnemo s prezimovanjem, moramo negovati vodo tako kot med sezono.

Bazen očistimo večjih nečistoč. Če je priprava bazena na zimo ustrezna, bo spomladansko čiščenje in priprava bazena na sezono manj zahtevna. Naslednji korak je znižanje nivoja vode v bazenu, da bo ta vsaj 10 – 20 cm pod nivojem povratnih šob oziroma pod nivojem odprtine za protitočno napravo (priporočena vsebnost vode v bazenu za prezimovanje je 2/3). Če so povratne šobe tudi v spodnjem delu bazena, jih zapremo s čepi za prezimovanje bazena. Njihova namestitev je preprosta. Z vijačenjem metuljčnega vijaka se čep razteza in tako zagotovi odlično tesnjenje.

Nega vode med zimo

V očiščen in delno izpraznjen bazen dodamo sredstvo za prezimovanje, ki zatira razvoj in nastanek alg ter preprečuje izločanje vodnega kamna na stene bazena. Sredstvo za prezimovanje se sčasoma razgradi oziroma izgubi svojo koncentracijo, zato ga je priporočljivo dodatno dozirati (priporočamo, da to storite meseca februarja).

V primeru odkritega bazena je potrebno dodatno spuščati odvečno vodo, ki se nabira zaradi dežja ali snega. Če za prezimovanje uporabljate pokrivalo, je zapadli sneg ali večje količine vode zaradi dežja, potrebno odstraniti iz pokrivala.

Obvezna oprema za prezimovanje

Da bazen zaščitimo pred zmrzaljo, priporočamo uporabo kompenzatorskih plovcev. Plovci razbremenijo pritisk ledu na stene bazena in s tem preprečijo morebitne poškodbe bazenske folije in inštalacij. Kompenzatorske plovce, povezane v verigo, po diagonali namestimo v bazen.

Za ohranjanje in podaljšanje življenjske dobe bazena priporočamo uporabo zimskih zaščitnih pokrival. Bazen, ki je pozimi pokrit, je zaščiten pred UV žarki, kar podaljšuje življenjsko dobo PVC folije in njen izgled. Pokrivalo prav tako ščiti bazen pred dodatnim nastajanjem alg, saj preprečuje dostop svetlobe. S pokrivanjem bazena se izognemo nabiranju listja in preostale umazanije.

Če bazen ustrezno pripravimo na prezimovanje, nas spomladi pričaka bistra voda in je ne bo potrebno v celoti zamenjati. Vas zanima kakšna je pravilna priprava strojnice na zimo? Kako pospravimo in/ali zaščitimo fiter in črpalko? Pokličite nas in z veseljem vam bomo svetovali specifično za vaš bazen.  

KONTAKT:  CF Group Adria d.o.o., Kolodvorska ulica 25a, 2310 Slovenska Bistrica

02/80-50-430, info@stotinka.si

www.bazenistotinka.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

Vse, kar morate vedeti, preden se odločite za posojilo

Želite kupiti novo pohištvo za dom, zamenjati dotrajano strešno kritino ali vgraditi nov fasadni sistem, vgraditi nov ogrevalni sistem, urediti okolico, prihranki pa niso...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA