window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Kako pravilno pripravimo bazen na zimo?

Poletje in kopalna sezona se bližata koncu, kar pomeni, da bomo v kratkem morali poskrbeti za pravilno pripravo bazena na prezimovanje. Nizke temperature lahko ustvarijo trajno škodo na bazenskih folijah, opremi in inštalacijah, zato je pomembno, da jih primerno zaščitimo. Ste že poskrbeli, da imate doma vse za pripravo bazena na zimo? Kdaj je primeren čas, da začnemo s prezimovanjem? Kaj vse potrebujemo? Odgovori na ta vprašanja vas čakajo v spodnjem prispevku.

Ko voda v bazenu pade pod 15°C, počakamo še nekaj dni, da klor izhlapi in nato lahko pričnemo s postopkom prezimovanja. Pod to temperaturo se namreč upočasni rast alg in se zato tveganje za njihovo razmnoževanje zmanjša. Dokler ne pričnemo s prezimovanjem, moramo negovati vodo tako kot med sezono.

Bazen očistimo večjih nečistoč. Če je priprava bazena na zimo ustrezna, bo spomladansko čiščenje in priprava bazena na sezono manj zahtevna. Naslednji korak je znižanje nivoja vode v bazenu, da bo ta vsaj 10 – 20 cm pod nivojem povratnih šob oziroma pod nivojem odprtine za protitočno napravo (priporočena vsebnost vode v bazenu za prezimovanje je 2/3). Če so povratne šobe tudi v spodnjem delu bazena, jih zapremo s čepi za prezimovanje bazena. Njihova namestitev je preprosta. Z vijačenjem metuljčnega vijaka se čep razteza in tako zagotovi odlično tesnjenje.

Nega vode med zimo

V očiščen in delno izpraznjen bazen dodamo sredstvo za prezimovanje, ki zatira razvoj in nastanek alg ter preprečuje izločanje vodnega kamna na stene bazena. Sredstvo za prezimovanje se sčasoma razgradi oziroma izgubi svojo koncentracijo, zato ga je priporočljivo dodatno dozirati (priporočamo, da to storite meseca februarja).

V primeru odkritega bazena je potrebno dodatno spuščati odvečno vodo, ki se nabira zaradi dežja ali snega. Če za prezimovanje uporabljate pokrivalo, je zapadli sneg ali večje količine vode zaradi dežja, potrebno odstraniti iz pokrivala.

Obvezna oprema za prezimovanje

Da bazen zaščitimo pred zmrzaljo, priporočamo uporabo kompenzatorskih plovcev. Plovci razbremenijo pritisk ledu na stene bazena in s tem preprečijo morebitne poškodbe bazenske folije in inštalacij. Kompenzatorske plovce, povezane v verigo, po diagonali namestimo v bazen.

Za ohranjanje in podaljšanje življenjske dobe bazena priporočamo uporabo zimskih zaščitnih pokrival. Bazen, ki je pozimi pokrit, je zaščiten pred UV žarki, kar podaljšuje življenjsko dobo PVC folije in njen izgled. Pokrivalo prav tako ščiti bazen pred dodatnim nastajanjem alg, saj preprečuje dostop svetlobe. S pokrivanjem bazena se izognemo nabiranju listja in preostale umazanije.

Če bazen ustrezno pripravimo na prezimovanje, nas spomladi pričaka bistra voda in je ne bo potrebno v celoti zamenjati. Vas zanima kakšna je pravilna priprava strojnice na zimo? Kako pospravimo in/ali zaščitimo fiter in črpalko? Pokličite nas in z veseljem vam bomo svetovali specifično za vaš bazen.  

KONTAKT:  CF Group Adria d.o.o., Kolodvorska ulica 25a, 2310 Slovenska Bistrica

02/80-50-430, info@stotinka.si

www.bazenistotinka.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]