ponedeljek, 5 junija, 2023
DomaGradnjaGradnja in obnovaRešitev za sanacijo objektov poškodovanih z vlago

Rešitev za sanacijo objektov poškodovanih z vlago [sušilni omet Hydroment]

Vlažni in solni madeži na površini fasade, razpadanje in odpadanje ometa, razvoj glivic in plesni ter izguba toplotnoizolacijskih lastnosti zidu so posledice dviga kapilarne vlage. Predstavljamo vam sušilni omet HYDROMENT za sanacijo objektov poškodovanih z vlago. Primeren je za odpravljanje težav na notranjih in zunanjih površinah. Na osnovi hidravličnih veziv, z visoko vsebnostjo specialnih difuzijsko odprtih mikropor, pri objektih z nižjo stopnjo navlaženosti odpravi težave celo brez vzpostavljanja blokade kapilarni vlagi.

Sušilni omet Hydroment se uporablja za obnovo ometov, ki jih je poškodovala kapilarna vlaga in tudi kot preventivna zaščita pri novogradnjah.

Rešitev je plod razvoja slovenskega podjetja MUREXIN (prej KEMA). Sušilni omet Hydroment je primeren za razvlaževanje vseh vrst zidov zasičenih s kapilarno vlago in solmi, celo v primerih, ko vlage ni mogoče blokirati. HYDROMENT sušilni omet se sprime z vsako nosilno podlago (beton, zid iz opeke, kamna ali betonskih zidakov, …) in zagotavlja učinkovito podporo pri odpravljanju težav s kapilarno vlago in vlažnimi zidovi.

Dejstvo je …

Težave z vlago v objektih pestijo predvsem lastnike starejših objektov, grajenih brez ustrezne zaščite proti vlagi. Te se, predvsem pri objektih brez hidroizolacije ali pri objektih s pomanjkljivo izvedeno hidroizolacijo, lahko začnejo, če niso ustrezno vzdrževani (neurejeno odvodnjavanje površinske in meteorne vode, posledice poplav), če so bili na zidove vgrajeni neustrezni materiali (cement, zaporne obloge, ipd), z namenom daljše trajnosti in trdnosti ometa ali zaradi »skrivanja« morebitnih poškodb na vidni površini zida. Poškodbe, kot so vlažni madeži, izsoljevanje, luščenje barv ter odpadanje ometa so v takšnih primerih pogost in reden pojav.

K reševanju težav z vlago je dobro pristopiti sistemsko in najprej ugotoviti vzroke zamakanja. Glede na resnost poškodb se nato odločimo za ustrezen pristop k sanaciji.

Kako ustrezno sanirati vlažne zidove? Pri močno navlaženih objektih, je edini pravi način sanacije kombinacija prekinitve kapilarnega dviga in vgradnja sanirnega (sušilnega) ometa. Pri objektih z nižjo stopnjo navlaženosti, pa lahko problem kapilarne vlage reši že sam sanirni omet z lastnostmi za učinkovito in dolgotrajno delovanje.

Sušilni omet Hydroment [Kako deluje]

Med mešanjem ometa HYDROMENT s čisto vodo se v ometu tvori velika količina por, ki so med seboj povezane s posebnimi kapilarami mikro velikosti. Te kapilare zaradi svoje ozkosti preprečujejo, da bi voda prehajala skozi plast ometa v tekoči obliki. Voda prehaja skozi izredno paropropustni omet kot para. Na tak način voda s seboj ne nosi vodotopnih soli, le te ostanejo v neškodljivi raztopljeni obliki v zidu, zato ne prehajajo v omet in na njegovo površino ter ne povzročajo zasičenja ometa in značilnih površinskih poškodb v obliki vlažnih in solnih madežev. Hydroment – sušilni omet na osnovi hidravličnih veziv, z visoko vsebnostjo specialnih difuzijsko odprtih mikropor tako zagotavlja učinkovito podporo, pri odpravljanju težav s kapilarno vlago in vlažnimi zidovi.

Vgradnja ali sanacija zidov s sušilnim ometom Hydroment [postopek izvedbe]

Vgradna višina: Višina, do katere je potrebno vgraditi HYDROMENT sušilni omet, je odvisna od debeline zidov in stopnje vlažnosti. Izračuna se tako, da se višini vidne meje vlažnosti (pojava solitra, mokrih madežev, odpadanje ometa, ter luščenje opleska) na obstoječem ometu doda še 1 – 1,5 kratnik debeline zidu oz. ca. 0,7 m2 v vsako stran.

Priprava podlage: Stari omet, barve in premaze je potrebno odstraniti v celoti. Malto iz fug, ki je praviloma polna soli, je potrebno izpraskati do globine 1 – 2 cm. Ostanek malte v fugah se očisti do stabilne in čvrste podlage, prašne delce nje potrebno očistiti.
Vgradnja: ca. 30 min. pred vgradnjo ometa je podlago potrebno intenzivno navlažiti z vodo. Neposredno na navlažen zid se nameče prvi sloj sušilnega ometa HYDROMENT v debelini 1 cm, katere pa se ne sme zagladiti. Po 24 h se prvi sloj ometa spet intenzivno navlaži, nakar se ponovno omeče z sušilnim ometom HYDROMENT, do skupne debeline 2 cm. V kolikor je potrebna večja debelina ometa, se omet vgrajuje v slojih po 1 cm v razmaku 24 h do željene debeline.


Zadnji sloj ometa se z izravnalno desko poreže od spodaj navzgor, pri tem pa se je potrebno izogibati prekomernemu zaglajevanju.


Finalna obdelava površine: zadnji sloj HYDROMENT sušilnega ometa se po strditvi (2 – 3 h) oblikuje z leseno ali plastično gladilko do srednje gladke strukture. Z zidarsko žlico se oblikuje določeno strukturo oziroma videz starejših zidov. Za gladko površino se nanese ca. 2 mm HYDROMENT fini omet, katerega med rahlim vlaženjem klasično zagladi. Po potrebi se lahko v fini omet HYDROMENT vstavi tudi steklena, alkalno odporna, fasadna mrežica z okenci 10 X 10 mm, da se preprečijo mikrorazpoke. V primeru notranjih površin se lahko izvede še fino kitanje za popolnoma gladko površino pred barvanjem. Po ca. 21 dneh se lahko omet prebarva z visoko paropropustno barvo. Pri tem pa je zelo pomembno, da ima barva vsaj tolikšno oziroma večjo paropropustnost kot HYDROMENT sušilni omet. Zahtevano paropropustnost dosegajo silikatne, silikonske, mineralne barve, apneni belež in podobno.

Seznanite se z vsemi detajli izvedbe. Navodila za vgradnjo Hydroment sušilnega ometa.

Sušilni omet Hydroment zagotavlja učinkovito podporo pri odpravljanju težav s kapilarno vlago in vlažnimi zidovi. Seveda pa sami proizvodi še ne pomenijo uspešne in učinkovite sanacije. Bistvena je tudi pravilna vgradnja. Zagotovite si svetovanje strokovnjaka na objektu in pridobite natančna navodila za sanacijo vaše situacije.

Želite brezplačno svetovanje oz. pogovor s strokovnjakom o kapilarni vlagi?Kontaktirajte direktno na info@murexin.si ali pokličite na 051 305 140.

Vlažni prostori so neprimerni za bivanje, škodljivi zdravju in uničujejo opremo ter navlaženi gradbeni material. S tem uničujejo konstrukcijo objekta in povzročijo propadanje objekta, višje vzdrževalne stroške in posledično znižujejo vrednost objekta.

Kontakt ponudnika:

Murexin d.o.o
Puconci 393
9201 Puconci, Slovenija

info@murexin.si I 051 305 140 I www.murexin.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo ograditi zemljišče?

  Preden se odločite za omejitev zemljišča z ograjo morate najprej preveriti, kaj o tem določajo prostorski akti, ki veljajo na območju, kjer želite postaviti...

Nova ograja? In kakšno naj izberem?

Ustrezna izbira ograjnega sistema je v prvi vrsti odvisna predvsem od tega, kakšno ograjo potrebujemo in čemu naj ograja služi. Je to večja mera zasebnosti...

Enostavna rešitev za čiščenje sončnih elektrarn in fasad

Izkoristite pridobljeno energijo v maksimalni meri V Bentu sledimo smernicam razvoja in novostim ter zahtevam po varnejši in cenejši ter okolju prijazni metodi čiščenja sončnih...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA