četrtek, 28 septembra, 2023
DomaSanacijaPoplavljen kamin – kaj narediti?

Poplavljen kamin – kaj narediti?

Po poplavah, ko je voda zalila mnoge peči in kamine na drva, se ljudje sprašujejo kaj narediti oziroma kako reagirati, da nastane najmanj škode in da zagotovimo varno nadaljnjo uporabo svoje peči ali kamina. Podajamo nasvete, kaj storiti v primeru poplavljenega kamina.

Kamini ter peči imajo veliko sestavnih delov z različnimi materiali. Veliko teh materialov je tudi zelo vodo vpojnih, tako da peči  in njihova obzidava vpijejo veliko vode, ta pa potrebuje veliko časa da izhlapi.

Kako začeti?

Prvi korak pri oskrbi kamina ali peči po poplavah, je odstranitev materiala ter vode, katera se je nabrala, medtem ko je voda zalila hišo.

Če je voda v celoti poplavila kamin, je potreben celovit pregled in v veliko primerih tudi demontaža kamina in njegovih delov.

S pregledom kamina se ugotovi nastalo škodo, po tem sledi čiščenje ter popravilo delov kamina in ocenitev, kateri deli kamina so potrebni zamenjave.

Na udaru so tudi vrata kamina, njihov material ter tesnila, ki so na njih. Nastala škoda na teh delih lahko povzroči slabo tesnenje vrat, kar posledično povzroči slabše gorenje ali celo uhajanje dimnih plinov še posebej pri objektih z rekuperacijo.


Večji problem predstavljajo kamini z dvižnim odpiranjem vrat, zaradi njihove kompleksne sestave – ležaji, vodila ter ostali mehanski deli, katerim trdi delci iz poplav onemogočijo normalno delovanje.

Do težav lahko pride tudi pri dovajanju zraka v kamin zaradi blata in ostalega materiala, katerega je prinesla voda ko je poplavila kamin. To onemogoči zadosten pretok zraka učinkovito gorenje. To ima vpliv na emisije gorenja, izkoristek goriva ter dolgotrajnost vaše peči.

Prav tako je potreben pregled dimnika, še posebej priklop na dimnik ter spodnji del dimnika.
Možni premiki priklopa ali mehanska škoda lahko povzroči slab vlek oziroma celo uhajanje dimnih plinov.

Voda je lahko poškodovala tudi mehke izolacije kamina ter dimnika, premiki ali škoda na teh izolacijah pa ima lahko vpliv na ognjevarno oceno vaše peči in njenega delovanja.

Postopek po korakih

 1. Oskrbite kaminske komponente po poplavah:
  • odstranite materiale in vodo, ki se je nabrala v kaminskem okolju,
  • zahtevne primere zahtevajo celovit pregled in morebitno demontažo-
 2. Pregled in ocena škode:
  • temeljit pregled kamina za ugotovitev obsega nastale škode,
  • čiščenje, popravilo ter zamenjava poškodovanih delov kamina.
 3. Preverjanje poškodb na vratih kamina in na tesnilih.
  • poškodovana tesnila lahko povzročijo slabo tesnjenje, kar vpliva na gorenje in uhajanje dimnih plinov, še posebej pri objektih z rekuperacijo,
 4. Težave z dovajanjem zraka:
  • onesnaženje z blatom in materiali, ki jih je prinesla voda, lahko omeji učinkovit pretok zraka in gorenje, vpliva na emisije in izkoristek goriva ter dolgotrajnost peči.
 5. Pregled dimnika:
  • skrbno preverjanje dimniškega sistema, še posebej priklopa in spodnjega dela dimnika,
  • možni premiki ali mehanske poškodbe lahko povzročijo slab vlek ali uhajanje dimnih plinov.
 6. Obrnite se na strokovno pomoč.

Eni izmed strokovnjakov za obnovo ter pregled ali celo izgradnjo novega kamina je podjetje Peči Keramika Novo mesto.

Ekipa strokovnjakov pri Peči Keramika Novo mesto razume občutljivost situacije, ko je kamin poplavljen, ter ve, kako pomembno je hitro in pravilno ukrepati, da se prepreči nadaljnja škoda.

S svojo temeljito analizo lahko prepoznajo različne vrste poškodb, ki jih je povzročila voda, kot so korozija, mehanske poškodbe, onesnaženje ter težave z delovanjem kaminskega sistema.

Pri obnovi poplavljenih kaminov se podjetje posveti celoviti pregledu, čiščenju in popravilom, ki so potrebna za ponovno vzpostavitev varnega in učinkovitega delovanja kamina. Poleg tega so specializirani za preverjanje stanja dimniškega sistema ter zagotovitev, da je ta pravilno prilagojen in delujoč.

V kolikor je tudi vaš kamin poplavila voda, kontaktirajte podjetje Peči Keramika Novo mesto na 07 39 35 750 ali jim pišite na info@peci-keramika.si ter prepustite vaš kamin vrhunskim strokovnjakom.

Preberite še:


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA