petek, 2 decembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaVzroki za nastanek vlage in zidne plesni.

Vzroki za nastanek vlage in zidne plesni.

S strokovnjaki smo govorili o težavah z vlago in ustreznih rešitvah glede na vzrok nastanka vlage. Vzrok nastanka ni vedno očiten, zato ga je včasih težje odkriti in pravilno diagnosticirati. Včasih jih je lahko celo več.

 

Težave, ki jih povzroča vlaga v bivalnih prostorih, so resna stvar.

Ko se srečamo z omenjeno problematiko je dobro hitro ukrepati, saj le ta vpliva na pojav plesni, ki škoduje našemu zdravju, povzroča propadanje gradbenih materialov, kovinski deli in armature v konstrukciji zgradbe so izpostavljeni koroziji in s tem propadanju, poleg tega pa ima namočena konstrukcija bistveno slabše izolativne vrednosti, povečajo se toplotne izgube, pojavijo se toplotni mostovi in neustrezne razmere za bivanje. Pa poglejmo kateri so najpogostejši viri za nastanek vlage v objektu?

  

Težave ob novogradnjah in adaptacijah

Že pri sami gradnji se morajo materiali, zaradi zagotovitve homogenosti in kemične reakcije, mešati z vod. Takšen vnos vode oz. vlage je kasneje pri gradnji objekta potrebno upoštevati in ustrezno ukrepati. V kolikor pred vselitvijo ni dovolj časa, da bi se gradbeni materiali sušili naravno z ogrevanjem in zračenjem, priporočamo strojno izsuševanje vlage s kondenzacijskim sušenjem. V nasprotnem primeru se lahko že hitro po vselitvi srečamo s težo previsoke vlage v bivalnih prostorih.  Več o postopku kondenzacijskega sušenja vlažnih zidov preverite TUKAJ.

 

Težave z vlago ob izlitju ali poplavah

Vlaga se lahko v gradbene materiale vnese tudi z neželenimi dogodki, kot so: vodne ujme, poplave, izlivi iz vseh vrst strojnih inštalacij ipd …Vse naštete nevšečnosti namočijo gradbeno konstrukcijo objekta, ki lahko v daljšem obdobju povzroči propadanje materialov. Pri izlitju vode oz. poplavah prične voda raztapljati mineralne soli v gradbeni konstrukciji, ki se pri sušenju pojavijo na površini sten. Temu pravimo pojav solitra.  Kako ustrezno sanirati vlago ob vodni ujmi ali izlitju preverite TUKAJ.

 

Nad kapilarno vlago z ustrezno hidroizolacijo

V primeru neustrezne hidroizolacije objekta, govorimo o nastanku ali dvigu kapilarne vlage. Gre za absorbcijo vlage iz zmelje, ki je, zaradi neustrezne hidroizolacije, v stiku z gradbenim materialom. Kaže se kot odstopanje beleža in v hujši obliki povzroči tudi razpadanje sten. Na površju se izločajo beli kristali – solitri. Največ težav nastane ravno zaradi kapilarne vlage. Kako učinkovito odpraviti kapilarno vlago preverite TUKAJ.

 

Toplotni mostovi, kot glavni povzročitelj kondenzne vlage

O pojavu kondenzne vlage govorimo, kadar je temperatura obodnih površin prenizka, zaradi slabe ali pomanjkljive toplotne izolacije. Posledica tega so toplotni mostovi, ki nastanejo na stikih toplih (notranjih) in hladnih (zunanjih površin). Notranje površine konstrukcije se na mestu toplotnega mostu ohladijo in zaradi termodinamičnih zakonitosti povzročajo kondenziranje, z vlago nasičenega notranjega zraka, na površini stene. S tem se vzpostavijo idealni pogoji za razvoj plesni, spor ipd., ki negativno vplivajo na razmere bivalnega okolja. Kondenza in plesni se najbolj učinkovito rešimo z ustrezno toplotno izolacijo. Več o težavah s kondenzacijsko vlago smo govorili tudi s specialisti za plesen iz podjetja Kalinero d.o.o., povedali so nam, da je pojav kondenza na površinah posledica treh dejavnikov:

  • Od relativne vlage v prostoru,
  • temperature prostora ter
  • temperature površine, na kateri se pojavlja kondenz.

Več kondenzni vlagi preverite TUKAJ.

 

 

Sanacija vzrokov za nastanek vlage naj poteka premišljeno. Dobro je, da se pred izvedbo pogovorite s strokovnjaki. Tako boste lahko ocenili, katera sanacijska dela lahko opravite sami in katera je bolje prepustili strokovni izvedbi. Za trajno odpravo težav z vlago je ključno, da najprej poiščete vzrok in nato mesto nastanka ustrezno sanirate. V prvi vrsti je potrebno preveriti ali gre za napake na konstrukciji objekta (zatekanje vode, neustrezna hidroizolacija ali toplotni most), nato je potrebno vzrok nastanka ustrezno odpraviti, izsušiti objekt in izvesti ostala zaključna dela.

Pri ugotavljanju vzrokov pojava plesni je vsekakor dobro, če na pomoč pokličemo ustreznega strokovnjaka, v podjetju Mollier d.o.o. za odkrivanje vzrokov vlage in zidne plesni uporabljajo tudi termografsko kamero s čimer lahko natančno identificirajo vzrok in predlagajo ustrezne rešitve.

Ob nastanku težav z vlago v objektih se pogosto srečamo tudi s pojavom zidne plesni. Načinov odstranitve je več. Kako se učinkovito spopasti s plesnijo in kaj uporabiti za varno odstranitev plesni so v podjetju Kaliner d.o.o. predstavili v pripročniku za sanacijo plesni. E-PRIPROČNIK za sanacijo plesni vam je na voljo TUKAJ.

Tanja Gostenčnik, spletno uredništvo

Medijska hiša Vaš profit d.o.o.

 

 

Preverite tudi:

Kako se znebiti vlage in plesni?

 

Kaj vse nam lahko zagode slikopleskar?

 

 

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...