četrtek, 30 junija, 2022
DomaGradnjaKdaj pride do kondenza na stenah?

Kdaj pride do kondenza na stenah?

Več o težavah s kondenzacijsko vlago smo govorili s specialisti za plesen iz podjetja Kalniero d.o.o., povedali so nam, da je pojav kondenza na površinah posledica treh dejavnikov:

  • Od relativne vlage v prostoru,
  • temperature prostora ter
  • temperature površine, na kateri se pojavlja kondenz.

O pojavu kondenzne vlage govorimo, kadar je temperatura obodnih površin prenizka, zaradi slabe ali pomanjkljive toplotne izolacije. Posledica tega so toplotni mostovi, ki nastanejo na stikih toplih (notranjih) in hladnih (zunanjih površin). Notranje površine konstrukcije se na mestu toplotnega mostu ohladijo in zaradi termodinamičnih zakonitosti povzročajo kondenziranje, z vlago nasičenega notranjega zraka, na površini stene. S tem se vzpostavijo idealni pogoji za razvoj plesni, spor ipd., ki negativno vplivajo na razmere bivalnega okolja. Kondenza in plesni se najbolj učinkovito rešimo z ustrezno toplotno izolacijo.

Toplotni mostovi so najpogostejši vzrok za nastanek zidne plesni. Nastanejo zaradi nepravilne gradnje oziroma gradbenih napak, zelo pogosto mesto nastanka toplotnih mostov je področje, kjer se zunanji elementi hiše stikajo s steno (balkoni), slaba izolacija, prekinjen toplotni ovoj zgradbe, navlažen material,… V omenjenih primerih pride do pojava manj ali bolj intenzivnih toplotnih mostov, ki so najbolj izraziti v hladnejših mesecih. Toplotni mostovi omogočajo uhajanje energije skozi izolacijo hiše in omogočajo nastanek kondenza in s tem zidne plesni.

Točki, ko so ustvarjeni vsi pogoji za kondenzacijo, pravimo točka rosišča.

V praksi to najhitreje opazimo na okenskih steklih in špaletah ter v kotih sten. Višja kot je torej vlaga v prostoru, višja je potrebna tudi temperatura prostora in sten, da ne prihaja do kondenzacije vlage.

Vlažni prostori in nastanek kondenza
kondenzna vlaga in neprijetne posledice povezane z njo lahko nastanejo tudi pri ustrezni toplotni zaščiti, zaradi neustrezne kombinacije temperature in vlažnosti notranjega zraka, oziroma zaradi neprimerne uporabe prostorov. Pri vsakodnevnih opravilih (kuhanje, pranje, prhanje, sušenje, …) štiričlanska družina ob povprečnih aktivnostih dnevno proizvede približno deset litrov vlage oziroma vodne pare. optimalna vlažnost prostora je 55 odstotkov in ko vlaga preseže zgornjo mejo, je prostore potrebno prezračiti. Najboljša in trajna rešitev za to vrstni nastanek kondenzne vlage je vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo, ki nam zagotavlja tudi energijsko učinkovito prezračevanje. Če je vlažnost zraka previsoka, vlaga ne prekriva več le površine sten, temveč začne v njo prodirati, stene se vlažijo, vlažne stene pa so idealne za nastanek plesni. Tudi rosišča, ki nastanejo zaradi kondenza spodbujajo rast plesni (črni, zeleni in sivi madeži). Več o vgradnji učinkovitega prezračevalnega sistema najdete TUKAJ.

Glavni vzrok za nastanek kondenzacijske vlage je ustrezna in predvsem kakovostno izvedena toplotna zaščita objekta. Le ta se izveden na zunanjih stenah objekta, kot izolacijska fasada, v kolikor pa zunanja izolacija ni možna pa se lahko težava reši tudi z izvedbo notranje izolacije.

Izvedba notranje izolacije s ploščami iz kalcijevega silikata (Promatect, Calsitherm, …), zaradi visoke bazičnosti ne ustvarja pogojev za nastanek zidne plesni v hiši. Plošče so tudi higroskopične in nase prevzemajo vlago iz prostora, kar izničuje učinek kondenzacije vlage. So toplotno izolativne in posebej primerne za zaščitene stavbe, ki ne omogočajo izvedbe toplotne izolacije z zunanje strani. Na trgu so vam na voljo Hidrosilikatne izolacijske plošče KOSTER, ki prav tako učinkovito preprečijo nastanek toplotnih mostov med zunanjo steno in notranjo steno ali stropom. Sistem odlikuje tudi zelo enostaven postopek montaže. Kako se montirajo preverite TUKAJ.

Da boste težave s kapilarno vlago učinkovito odpravili se obrnite na strokovnjaka. Skupaj se boste pogovorili katera dela lahko opravite sami in katera boste prepustili strokovni izvedbi. Predvsem pa je pomemebno to, da se boste odpravljanja težave lotili na pravi način. Dejstvo je, da se boste kapilarne vlage lahko znebili le, v kolikor boste odpravili vzrok!

Da bo sanacija zares učinkovita vam priporočamo podjetje Kalinero d.o.o., kjer najprej opravijo analizo vzroka nastanka kondenza oz plesni in drugih težav, nato pa se sanacije lotijo strokovno in dosledno. Ob nastanku težav z vlago v objektih se pogosto srečamo tudi s pojavom zidne plesni. Načinov odstranitve je več. Kako se učinkovito spopasti s plesnijo in kaj uporabiti za varno odstranitev plesni so v podjetju Kaliner d.o.o. predstavili v pripročniku za sanacijo plesni. E-PRIPROČNIK za sanacijo plesni vam je na voljo TUKAJ.

Vsebino pripravila Tanja Gostenčnik iz uredništva revije Gradnja in obnova.

Za izvedbo in strokovno svetovanje kontaktirajte:

KALINERO d.o.o.
Glinškova pl. 8
1000 Ljubljana

031 777 331 
www.kalinero.si 

 

Preberite tudi: 

Naročite si brezplačen e-priročnik za sanacijo plesni.

 

Potrebujem dovoljenje, če želim vrtati vrtino za toplotno črpalko ?

 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Domišljeno zasnovana pomivalna korita BLANCO

Predstavljamo vam izjemno funkcionalna in inovativno zasnovana pomivalna korita BLANCO z dodatki, ki preprosto navdušijo. Izbirate lahko med različnimi sodobno zasnovanimi oblikami, barvami in materiali. Še posebej pa izstopajo ta, izdelana iz trpežnega silgranita, umetnega kamna, ki daje izjemen izgled in se odlično prilega tako v povsem sodobno, kot tudi v tradicionalno zasnovano kuhinjo.

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge