Kako se znebiti vlage in plesni?

Ko se soočate s težavami plesni v svojem objektu, je pomembno, da se lotite odpravljanja te nadloge postopoma in učinkovito. Prvi ključni korak pri uspešni sanaciji je ugotoviti vzroke, ki so pripeljali do njenega nastanka. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najpogostejših vzrokov ter ponudili nasvete o tem, kako se znebiti plesni.

Odstranitve plesni v objektu se je potrebno lotiti postopoma. Prvi korak za učinkovito sanacijo je, da je ugotovite, kakšni so sploh vzroki njenega nastanka. In teh je več. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj najpogostejših in nasvete, kako jo odpraviti.

Zidna plesen je zelo pogost pojav. In ne samo v starejših objektih, temveč tudi v novogradnjah. Po nekaterih analizah naj bi v Evropi s plesnijo bila prizadeta kar vsaka tretja stavba, kar je izredno visoka številka. In kateri so najpogostejši vzroki nastanka plesni?

 • Razpoke na fasadi.
 • Poškodovana streha.
 • Slaba zaščita pred dežjem.
 • Toplotni mostovi.
 • Prekratko sušenje gradbenih materialov.
 • Nepropustnost oken in vrat in posledično slabo zračenje.
 • Kapilarna vlaga.

Poznamo pa tudi več vrst plesni, kot sta recimo plesen na steni in zidna plesen. Prva se pojavi predvsem v zimskem času, ko ima idealne pogoje. Zunanje stene se namreč ohladijo, v notranjih prostorih pa kondenzira vlaga. V tem primeru so posebej problematični stari in strukturni ometi, ki vlago močno vpijajo. In ko je vlažnost visoka, se na najhladnejših delih stene pojavi kondenz, kar pa je odličen pogoj za nastanek zidne plesni. Zidna plesen kvari videz sten, obenem pa zelo ogroža zdravje, saj lahko sproži vse od alergijskih reakcij, zastrupitve ali celo poškodbe pljuč.

In kako odstraniti to nadlogo?

Predstavili vam bomo rešitve, ki ne zahtevajo gradbenih del in se lahko opravijo na kraju samem. a

 • Pleskanje z barvami, ki vsebujejo dodatke za zaviranje razvoja zidne plesni.
  Sem spadajo Jupol Citro, Spektra notranja za kopalnice, ki ji dodamo še sredstvo proti zidni plesni in druge podobne rešitve. Zadostuje v prostorih, kjer je pojav plesni le malo razširjen in v blagi obliki.

 

 • Pleskanje z apnom.
  Ta zavira nastanek zidne plesni po naravni poti. Deluje antiseptično in dezinfekcijsko. Gašeno apno ima sicer dobre lastnosti, nanašamo pa ga lahko le s čopičem ali brizganjem, kar je izredno nepriročno. Alternativa je apnena barva, ki vsebuje še dodatke in jo lahko nanašamo tudi klasično z valjčkom

 

 • Pleskanje s TermoShield barvo.
  Primerna tudi za bolj obremenjene prostore. Premaz ustvari membrano mikroskopskih steklokeramičnih mehurčkov. Njihova lastnost je sprejemanje in porazdelitev vlage v prostoru. Tako prepreči nastajanje kondenza in zidne plesni v stanovanju tudi brez biocidnih sredstev. Je termoizolativna in temperaturo enakomerno seva po stenah in stropu. Učinek preprečuje vrtinčenje prahu in ugodno deluje na mikroklimo tako pozimi kot poleti. Nekatere vzroke lahko s TermoShield barvo popolnoma odstranimo in ustavimo ponovni razvoj zidne plesni v stanovanju

 

 • Izvedba notranje izolacijes ploščami iz kalcijevega silikata (Promatect, Calsitherm, …).
  Ta zaradi visoke bazičnosti ne ustvarja pogojev za nastanek zidne plesni v hiši. Plošče so tudi higroskopične in nase prevzemajo vlago iz prostora, kar izničuje učinek kondenzacije vlage. So toplotno izolativne in posebej primerne za zaščitene stavbe, ki ne omogočajo izvedbe toplotne izolacije z zunanje strani.

 

Da bo odstranitev plesni zares učinkovita pa vam v podjetju Kalinero d.o.o. opravijo analizo vzroka njenega nastanka, kar pomeni, da boste lahko težavo odpravili točno tam, kjer je nastala.

Pregled opravijo s termokamero, merilniki vlage in merilniki temperature. Njihov strokovnjak informacije ustrezno poveže s svojim praktičnim znanjem in najpogostejšimi napakami, ki se dogajajo na objektih ter definira pravi vzrok plesni.

 

Vsebino prispeval: KALINERO d.o.o.
Glinškova pl. 8
1000 Ljubljana

031 777 331 
www.kalinero.si 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title