četrtek, 30 junija, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaSanacija vodne škode - učinkovita REŠITEV 👍

Sanacija vodne škode – učinkovita REŠITEV 👍

Vlaga se lahko v gradbene materiale vnese tudi z neželenimi dogodki, kot so: vodne ujme, poplave, izlivi iz vseh vrst strojnih inštalacij ipd. O tem smo govorili s strokovnjaki iz podjetja Mollier iz Celja, ki se več kot 29 let ukvarjajo s sanacijami vodnih škod.

Predstavnik podjetja gospod Gregor Šumak pravi, da je za uspešno sanacijo vlage po poplavi ali izlitju zelo pomembno, da od zalitja z vodo do prvih sanacijskih ukrepov preteče čim manj časa. Pri izlitju vode oz. poplavah prične voda raztapljati soli, ki se pri sušenju pojavijo na površini sten. Temu pravimo pojav solitra. Prav tako so kovinski deli armature izpostavljeni koroziji in s tem propadanju. Poleg tega ima namočena konstrukcija bistveno slabše izolativne vrednosti, povečajo se toplotne izgube, pojavijo se toplotni mostovi in neustrezne razmere za bivanje.

V primeru neustrezne sanacije objekta, ostane vlaga ujeta v gradbeni konstrukciji in povzroča njeno propadanje. Voda prodre pod estrih v sloj izolacije, kjer se, zaradi PVC folije nad izolacijo, po naravni poti ne more osušiti. Ujeta vlaga pod estrihom je v stiku s stenami, ki absorbirajo oz. vežejo vlago nase, pride do pojava kapilarne vlage.

 

👉 Najprej je potrebno ugotoviti stopnjo škode.

Gospod Šumak nam je zaupal, da stopnjo škode ugotovijo z izvedbo meritev vlage, po potrebi naredijo testne izvrtine in tako dobijo posnetek stanja. Glede na rezultate nato pričnejo z ustrezno sanacijo vlage.

 

👉 Naravno sušenje.

O naravnem sušenju lahko govorimo, ko notranjost intenzivno ogrevamo in večkrat na dan zračimo s prepihom. Masivni 30 do 40 centimetrski zid se bo, do še sprejemljive stopnje navlaženosti, sušil tudi več mesecev. Je pa naravno sušenje pozimi, ko je zunanji zrak suh, bistveno hitrejše kot poleti.

 

Zidove in tlake veliko hitreje izsušimo umetno – s kondenzacijskimi razvlaževalci zraka!

Le te namestimo v prostor in vsak nameščen razvlaževalec lahko, ob ustreznem ogrevanju objekta, iz zidov in tlakov odvzame od 50 do 70 litrov vode na dan. Poškodovane prostore je tako možno v kratkem času spet polno koristiti.

 

👉 Za sušenje tal in sten lahko uporabimo različne metode.
Sanacija ob poplavi, vodni ujmi ali izlivu v objektu se malenkostno razlikuje od klasičnega gradbenega izsuševanja novogradnje, nam je zaupal gospod Šumak. Pravi, da je najprej potrebno ugotoviti kakšna je konstrukcija tal in sten namočenega objekta. To je ključen podatek, na podlagi katerega se odločimo za tehniko oz. način izsuševanja. Če v objektu, npr. v kletnih prostorih, ni toplotne izolacije (samo osnovna plošča, estrih in talna obloga – keramika), se izsuševanje opravi s kondenzacijsko metodo. V primeru, da je v objektu vgrajena talna toplotna izolacija, pa je potreben drugačen pristop. Potrebna je izvedba izvrtin skozi estrih in sloj toplotne izolacije do sloja hidroizolacije. S silikagelnimi sušilniki se predhodno osušen zrak s pomočjo turbin vpihava pod estrih v sloj izolacije. Proces se ciklično ponavlja dokler materiali niso povsem osušeni. Ta metoda zagotovi hitro in popolno izsuševanje brez materialnih škod in vpliva na izolacijsko vrednost.

Za zahtevnejše in občutljivejše materiale obstaja še ena metoda izsuševanja. Gre za mikrovalovno metodo (MW) izsuševanja, kjer s pomočjo frekvenčnih generatorjev ​mikrovalov frekvence 3-30 GHz, molekule vode prisilimo, da se pričnejo premikati, kar povzroči trke molekul vode. Trenje ob trkih molekul povzroča povišanje temperature celotnega materiala. S povečanjem temperature pa se prične izločanje – izparevanje vlage v okolje. Na ta način se ogreje celoten presek materialov, ki s počasnim ohlajanjem oddaja vlago v prostor. Postopek se lahko na posameznem mestu večkrat ponovi. Omenjena metoda je primerna za izsuševanje starejših, debelejših konstrukcij, občutljivejših in zahtevnejših talnih oblog – kamnitih tlakov, … predvsem pa na mestih, kjer je potrebna hitra izsušitev, brez dodatnih gradbenih posegov.

 

 

​V podjetju Mollier iz Celja pravijo, da celotno sanacijo vedno spremljajo s pomočjo meritev vlage. Ko rezultati pokažejo, da je sanacija uspešna in je konstrukcija res popolnoma suha, lahko zaključijo projekt.

 

 

 

Sanacija: V primeru težav z vlago zaradi izlitja ali vodne ujme, je dobro čim prej ukrepati. Za dodatne informacije se lahko obrnete na podjetje Mollier d.o.o. iz Celja, ki se že od leta 1991 ukvarja s sanacijo vodnih škod. Danes so na trgu znani po najmodernejši tehnologiji za sanacijo vodnih škod, ki jo nenehno dopolnjujejo in nadgrajujejo.

 

 

 

 

Kontaktirajte ponudnika in izvajalca storitev izsuševanja: MOLLIER d.o.o. CELJE, Opekarniška cesta 3, 3000 Celje

03 42 88 400 I  info@mollier.si I  www.mollier.si

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

Preberite tudi:

Izsuševanje vlage pri novogradnjah ali obnovah 👇

Toplotna črpalka Biblock spada med najtišje toplotne črpalke na tržišču 😮

https://gradnjainobnova.si/2019/10/01/plosce-z-utorom-za-talno-ogrevanje/

Vgradnja “Šporheta” trenutno zelo aktualen trend!

https://gradnjainobnova.si/2019/09/07/fasadne-obloge-ki-navdusujejo/

 

😍 Za še več aktualnih rešitev za obnovo ali gradnjo obiščite vstopno mesto KLIK TUKAJ!

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge