petek, 2 decembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaBio volnena izolacija

Bio volnena izolacija [vgradnja je enostavna]

Predstavljamo vam BIO VOLNENO IZOLACIJO iz slovenske ovčje volne, za ekološko, varčno in naravno gradnjo. V idejni zasnovi za gradnjo ali adaptacijo svojega doma, večkrat razmišljamo, da bomo vgradili čim več naravnih in ekološko sprejemljivih materialov. In kje se potem zatakne : najprej že pri projektiranju, pa v ceni, pa pri dobavljivosti tovrstnih materialov in tudi pri premalem poznavanju lastnosti in prednosti ekoloških gradbenih materialov.

Da izolacija zadosti definiciji ekološki in naravni materiali, mora izpolnit sledeče pogoje:
• da celoten življenski cikel maksimalno ohranja okolje
• da celoten cikel pozitivno vpliva na ljudi in živali
– da je izdelana iz naravnih surovin
– da je zdravstveno neoporečen material
– da ima nizko vsebnost energije pri proizvodnji
– da med proizvodnjo ne prihaja do škodljivih emisij v ozračju
– da postopek pridobivanja izolacije ne škodi okolju
– da po sami vgradnji doseže maksimalno toplotno in zvočno izolativnost, s čimer doseže minimalno porabo ogrevalne energije ter preprečuje zvočno onesnaženje okolja
– ko izolacija odsluži svojemu namenu mora omogočit bodisi recikliranje ali
kompostiranje

Med izolacije, ki dejansko izpolnjujejo vse zgornje zahteve in ki si je že pridobila certifikat ekološke kakovosti, sodi BIO VOLNENA IZOLACIJA podjetja SOVEN d.o.o. iz Selnice ob Dravi. Surovina za izdelavo izolacije (ovčja volna) izvira iz slovenskega prostora, sama proizvodnja pa je izredno nizko energetske narave in ne onesnažuje okolja. Ta povsem naraven material dosega najvišje evropske standarde-tako toplotne kot tudi zvočne izolativnosti. Ima izredno dolgo življenjsko dobo, po uporabi pa jo brez težav kompostiramo.

 

 

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA UPORABO BIO VOLNENE IZOLACIJE ?


Zaradi izrednega porasta obolenj so v tujini že pred 20 leti začeli z intenzivnimi raziskavami potencialnih vzrokov na področju bivalnega okolja, saj človek večino svojega časa preživi v zaprtih prostorih. Oblikoval se je izraz sindrom bolnih hiš.To so hiše, v katerih so ljudje pogosteje obolevali za rakom, motnjami spanja in splošnega telesnega razvoja ter alergijami in boleznimi dihal. Vzroki za nastanek teh obolenj so v uporabi nevarnih kemikalij (barve, lesni premazi, razna lepila in veziva-pohištvo, …), nizko in visoko frekvenčnih elektromagnetnih sevanj (elektrosmog) , nepropustni materiali za končno obdelavo tako v notranjosti prostorov kot tudi na fasadi, … Tako so raziskave pripeljale gradbene biologe nazaj v preteklost, kjer človek tovrstnih bolezenskih problemov ni poznal. Posledica tega je razvoj sodobnih naravnih gradbenih materialov in načinov vgradnje. Pozitivne lastnosti te gradnje so celo pripeljale sodoben svet tako daleč, da so graditelji deležni subvencij za svoje okolju in predvsem človeku pozitivno naravnano početje.

Tudi Slovenci imamo ogromen potencial za razvoj naravne in ekološke gradnje. Toda v nas se pojavlja strah pred novitetami, rajši prisegamo na tradicionalne metode gradnje, kar v bistvu pomeni, da si bo naše novo bivališče hitro pridobilo naziv sindrom bolne hiše. Naj naštejem le nekaj pomislekov pri BIO VOLNENI IZOLACIJI:
• ali je cenovno dražja
• kako je z molji
• kakšno ima življensko dobo
• … – in še….

Pozabljamo pa, da sodobna tehnologija z lahkoto obvladuje vse navedene dvome, hkrati pa poskrbi, da izdelek obdrži svoje poslanstvo. To je, da ostaja 100% naraven material. In nenazadnje naravna gradiva prinašajo več ugodja in sproščenosti, saj prijeten vonj, občutek topline in prijazne oblike pomenijo občutek varnega zavetja.

 

 

LASTNOSTI BIO VOLNENE IZOLACIJE

Ovčja volna je naravni material. Vlakno vsebuje maščobo imenovano lanolin. Večja je vsebnost lanolina, boljša je izolativnost in boljši je vpliv materiala na človeka in okolje. Varuje pred mrazom, negativnimi vplivi okolja in vzpostavlja prijetno klimo ter omogoča dober pretok zraka. Uravnava temperaturo, poleti varuje pred vročino, pozimi greje. Z naraščanjem mraza, se povečuje njena zaščita pred mrazom. Ohranja življenjsko energijo. Odbija prah, pršico, vlago. Se sama čisti oziroma se čisti z prezračevanjem. Je samogasna. Vnetljiva je pri visokih temperaturah , nad 520 stopinj Celzija. Odbija vonjave in umazanijo. Ne daje občutka vlažnosti in lepljivosti.
Morda koga moti močan vonj po lanolinu, ki pa je po vgradnji izolacije minimalen in za človeka nezaznaven ter s časoma izgine. Direkten dotik z volnenim vlaknom je zelo prijeten, izolacija ne draži kože, oči in dihal.

 

Karakteristike:
• Priporočljiva DEBELINA izolacije: 16 do 20 cm na strehi in zunanjih stenah ter 8 do 16cm na notranjih stropih in vmesnih stenah
• TOPLOTNA PREVODNOST : 0,035 W/mK
• TOPLOTNA PREHODNOST pri 10cm: 0,35 W/m2K, pri 16cm: 0,2 W/m2K, pri 25cm pa le še 0,14 W/m2K
• FAZNI ZAMIK TOPLOTE: 45minut/1cm-poleti se ne pregreva, pozimi počasi izgublja akomulirano toploto
• ZVOČNA IZOLATIVNOST : Trenutno daleč najboljši na trgu ponujen zvočno izolativni material (prekaša ostale izolacije za minimalno 30%)
• JE ODLIČNO PARAPROPUSTNA: µ=1
• Ustvari ugodno bivalno klimo
• Zagotavlja POŽARNO VARNOST, je samo SAMOGASNA.
• Je PROTIALERGIJSKA, po naravni poti odbija prah, pršico in vlago
• Preživi več generacij, je DOLGOROČEN material.
• POSEDANJE je minimalno, preprečimo ga z uporniki in enostavnim pritrjevanjem z vrvico.
• Odpadna izolacija NE OBREMENJUJE OKOLJA.
• Je okoljevarstveno in ZDRAVSTVENO NEOPOREČNA.
• Pri normalnih okoliščinah NE RAZPADA, NE GNIJE, NE IZGUBLJA IZOLACIJSKO MOČ.
• Po naravni poti je ODPORNA na mikroorganizme, sicer pa je DODATNO ZAŠČITENA proti moljem in drugim zajedavcem.
• Električni upor: 1,7 kPa s/m2
• VODOVPOJNOST je max 0,7kg/m2
• Količina vgrajenega materiala v m3=18-22kg volne

 

Zaščita proti moljem in zajedalcem skrbi skoraj vsakega investitorja. V osnovi ima ovčja volna lanolina ali volneni vosek. Prav te maščobe, (kot so molji, miši, podgane, mravlje) ne marajo. Pri ekološkem pranju volne, kakšno se koristi že skoraj v vseh pralnicah volne, se ohrani najvišji možen procent lanolina.Torej je volna že v osnovi zaščitena proti tem tujkom. Pri volneni izolaciji vlakna tudi niso fino obdelana, kar moti in odganja nekatere zajedalce, saj ne marajo grobega otipa na svojo dlako. Da pa se nič ne prepusti naključju, je volna v fazi pranja še dodatno zaščitena, z zaščitnim sredstvom Eulan,ki velja za naravno zaščitno sredstvo in ga uporabljajo za zaščito po vsem svetu.

 

VGRADNJA BIO VOLNENE IZOLACIJE
BIO volnena izolacija se lahko uporablja tako za klasične-zidane hiše kot tudi za vse sodobne montažne, lesene, nizkoenergetske, ekološke in pasivne hiše. Vgradnja BIO volnene izolacije je enostavna, hitra, predvsem pa cenovno izredno ugodna. Med vgradnjo izolacije ne potrebujemo nobenih zaščitnih sredstev, saj izolacija ne draži kože, oči in dihal. Izbiramo lahko med dvema oblikama BIO volnene izolacije:
1. v obliki iglanih plošč – se polaga, režemo jo s škarjami
2. v razsutem stanju – izolacijo rahlo natlačimo med ostrešje in opaž

 

Pred vgradnjo je zelo pomembno izbrat ustrezno debelino izolacije. Vsi se dobro zavedamo, da vsak dodatni centimeter res pomeni višje stroške, toda ne smemo pozabit kaj to pomeni v zimskih mesecih pri porabi kurjave. Pri vgradnji izolacije v obliki iglanih plošč, le te ne smemo stiskat ali tlačit. Prav tako je potrebno pri uporabi izolacije v razsutem stanju delat po navodilih proizvajalca in upoštevati priporočljivo gostoto.

 

Pri izbiri debeline in tipa izolacije naj nam bo v oporo spodnja tabela:


Tabela nam prikazuje, kdaj se odločit za katero vrsto izolacije in kakšna naj bo njena minimalna debelina.
(zgoraj navedeni podatki veljajo izključno za BIO volneno izolacijo)

Pri ostrešju se BIO volnena izolacija lahko vgradi bodisi med špirovce ali pod njih. Pod prečne in vzdolžne letve vgradimo parapropustno folijo zatem pa položimo izolacijo. Med izolacijo in podstrešjem ni potrebno položit PE folije-parna zapora, je pa priporočljiva. Če opustimo to folijo bo vlogo vsrkavanja vlage prevzela BIO volnena izolacija, ki ima dobro vpojnost vlage, pri čemer pa se ne poškoduje. Najenostavnejša in najcenejša vgradnja je ta, da pritrdimo izolacijo med špirovce z žebljički, ki jih nabijemo na špirovce in jih medsebojno povežemo z vrvico (cik-cak). Pri uporabi izolacije na zunanjih opečnih zidovih izdelamo in pritrdimo na zid lesen okvir v katerega položimo izolacijo. Na ta okvir pritrdimo PE folijo ter bodisi mavčne ali lesene vlaknene plošče. Na koncu še nanesemo omet. Podoben postopek uporabimo tudi pri notranjih predelnih stenah. Ko izoliramo strope in pode, BIO volneno izolacijo enostavno posujemo med lesene opornike. Tudi tu je priporočljiva uporaba PE folije.

 

NOVO IN ZELO UPORABNO –BIO VOLNEN GRADBENI FILC

Bio volneni filc je močno iglana volna,ki z tem postopkom , pri debelini 8mm pridobi gostoto med 1 in 1,20 kg na m/2. Iz tega lahko razberemo, da ta filc lahko nadomesti cca 6-8 cm bio volnene izolacije v ploščah. Ravno zaradi tega, se gradbeni filc odlično obnese pri:
• izoliranju prostorov, kjer je pomanjkanje prostora za drugo debelejšo izolacijo,
• zvočno izoliranje prostorov,
• izoliranje lesene gradnje z brunami.

Vgradnja je še enostavnejša, kot pri iglanih ploščah ali pri razsutem stanju. Zvit je v rolo. Režemo ga z navadnimi škarjami. Pritrjujemo ga z žebelčki. Širina filca je max. 2 metra, dolžina poljubno. Proizvajalec pa na željo investitorja lahko opravi razrez na željeno mero.

 

Ko bo vaš dom končan, naključni občudovalci ne bodo videli kakšno in koliko izolacije ste vgradili….Da ste zares vgradili pravo in naravno izolacijo , boste najbolj čutili vi sami, ko boste ob večerih čutili prijetno , zračno, nevlažno bivalno klimo in ko bodo vaši otroci zdravi, brez pljučnih obolenj….
Žal se premalo zavemo, da večino svojega življenja preživimo v svojem domu, kjer si želimo prijetne topline, prijetne klime in vonj po naravnem in zdravem. Bodimo dobri arhitekti svojega življenja. Pri tem pa vam lahko zelo koristno pomagamo v podjetju Soven Selnica ob Dravi. Kot vodilni slovenski predelovalec ovčje volne, smo razvili odlično naravno, toplotno in zvočno izolacijo za vaš dom, pa naj bo lesena, klasično zidana ali kakršna koli ekološka in varčna hiša.
Zaupajte slovenskim proizvajalcem in se prepričajte o slovenski kvaliteti.

Marija Srblin, dir., Soven d.o.o.

 

 

Kontaktirajte ponudnika in proizvajalca: Soven d.o.o.

040 860 165  I   www.soven.si

 

 

 

 


 

 

👀 Prelistajte tudi revijo s preko 80 TOP rešitvami za gradnjo ali ureditev vaše okolice👇

 

 

 

V kolikor gradite, urejate dom ali okolico pa nikar ne spreglejte še teh edinstvenih REŠITEV: 

Izračunajte prihranek z lastno sončno elektrarno [Aplikacija za izračun]

https://gradnjainobnova.si/2018/02/06/vgradnja-prezracevalnega-sistema/

Čistilec in vlažilec zraka Daikin [uniči tudi več kot 99,9% novega koronavirusa]

https://gradnjainobnova.si/2020/10/10/ze-poznate-senko-stedilnike-peci-in-kamina/

Sodobno in udobno ležišče [Pravilna izbira trdote in sestave]

Pametna ključavnica za vhodna vrata [za NAKNADNO VGRADNJO]

Talne obloge in sodobni TRENDI (Kaj se priporoča?)

Izjemne kombinacije svetil za prijeten dom 😍

WoodCore deske za terase, ograje in fasade 👌

Izjemni vrtni kamini [za gurmanske užitke na domači terasi]

Gotovi nadstreški po sistemu “Sestavi sam”

Vrt brez polžev [Rešitev, ki deluje!]

 

☝😍👀 Še več PRAKTIČNIH rešitev za gradnjo, obnovo doma ali zunanjo ureditev najdete na vstopni strani KLIK TUKAJ.

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...