četrtek, 28 septembra, 2023
DomaGradnjaGradnja in obnovaKako velik vrt potrebujemo?

Kako velik vrt potrebujemo?

Za vas smo zbrali napovedi s področja vrtnarjenja, ki bodo zaznamovali leto 2022! Da si doma uredimo vrt ni potrebno veliko prostora – pišemo tudi o tem, kako si vrt lahko postavite tudi na svojem balkonu. Več...

Kako pridelati več zelenjave na domačem vrtu?

Pridelek na vrtu bistveno povečamo z nekaj spremembami: sajenjem vrtnin s sadikami, ki nadomesti neposredne setve na gredice, ureditvijo rednega namakanja, ureditvijo manjšega rastlinjaka, z namakalnim sistemom in doslednim načrtovanjem kaj moramo na zelenjavnem vrtu postoriti v določenem obdobju.

Raje sadike kot neposredna setev

Prednost sajenja sadik, namesto da bi sejali neposredno na gredice, je, da s tem pridobimo tudi mesec in pol časa, saj sadike posadimo v času, ki bi bil primeren za setev  določene vrtnine. V kolikor nimate primerno osvetljenega zaščitenega prostora ali rastlinjaka se odločite za nakup sadik.

Primer ureditve vrta, ki vključuje visoko gredo in rastlinjak.

Kaj moramo postoriti v zelenjavnem vrtu v mesecu aprilu?

V podjetju Eurogarden so nam povedali, da v začetku aprila sadimo čebulček in spomladanski česen, v sredini aprila na prosto presajamo sadike solate, zgodnjega zelja, zgodnje cvetače in kolerabice. Sadike pred zmrzaljo ščitimo z vrtno kopreno. Na prosto sejemo: cvetačo, zelje, ohrovt, brstični ohrovt, fižol, solato, špinačo, redkvico, grah in mesečne jagode. Setvene grede pokrijemo, vendar jih podnevi odkrijemo. V tople grede že sejemo kumare, bučke in melone.

Revijo Gradnja in obnova, kjer najdete še več rešitev za obnovo ali gradnjo vašega doma si lahko tudi prenesete na svoj računalnik ali telefon, povezava do revije tukaj.

Z MOJO KIŠTO do več zelenjave na domačem vrtu!

V uredništvu spletnega portala smo pred nekaj dnevi pisali tudi o rešitvi, ki bo definitivno povečala pridelek na domačem vrtu, gre za prvo prenosno visoko gredo z velikim zalogovnikom vode.

Vrtnarjenje v prenosni visoki gredi vam omogoča odličen izkoristek prostora, saj lahko na majhni površini, ob minimalnem trudu, skozi celo leto pridelujete svojo zelenjavo, zelišča ali jagode.

Preberite še: Prva prenosna visoka greda z velikim zalogovnikom za vodo, ki jo lahko postavite tudi na balkon ali teraso!  

Visoka greda “Moja kišta”.

Poiskali smo aplikacijo, katera vam izriše načrt vašega domačega vrta

Aplikacija NarediVrt.si na zabaven, enostaven in privlačen način izriše načrt vašega domačega vrta z upoštevanjem pravil kolobarjenja, dobrih in slabih sosedov ter mešanih posevkov, setvenega koledarja, obenem pa vam ponudi tudi navodila za setev ali sajenje posameznih vrtnin ter nasvete v zvezi z vsemi težavami, s katerimi se lahko srečamo na vrtu.

Revijo Gradnja in obnova, kjer najdete še več rešitev za obnovo ali gradnjo vašega doma si lahko tudi prenesete na svoj računalnik ali telefon, povezava do revije tukaj.

Z rastlinjakom do celoletne oskrbe

Odločitev, da si postavite rastlinjak, pa čeprav majhen, vam bo obogatila jedilnik s svežo domačo zelenjavo, hkrati pa se boste lahko že zgodaj februarja hodili gret v svoj vrtiček, kjer boste uživali ob setvah in kaljenju prvih sadik. Čeprav je takrat zunaj še mrzlo in sneg, je lahko ob sončnem vremenu v rastlinjaku prav prijetno toplo. Rastlinjak iz podjetja PROFILPLAST je sestavljen iz UV stabiliziranih plastičnih profilov in veznih elementov. Čez sestavljeno ogrodje je poveznjena UV stabilizirana folija, ki je dodatno privijačena z letvicami in kotniki. Ogrodje je stabilno, trdno. Naknadno vzdrževanje ni potrebno, razen zamenjave folije po nekaj letih. Na vrhu rastlinjaka je tudi zaščita z dodatnim kotnim profilom. Tako ptice s svojimi kremplji ne morejo poškodovati folije.

Preberite še: Opora za kumare [Večji pridelek, lažje obiranje] 

Pri postavitvi rastlinjaka je pomembna kvaliteta.

Na vrtu navsezadnje preživljamo prosti čas, se družimo, delamo in še kaj bi se našlo. Če ste ljubitelji piknikov na prostem, potem boste cenili kvalitetno zunanjo letno kuhinjo, ki vam bo nudila vse ugodnosti notranje, hkrati pa uspešno kljubovala vsem zunanjim razmeram. Tako kuhinjo združimo z moderno in trpežno zunanjo vrtno garnituro, ki vam bo omogočala popolno udobje. Temu dodamo še pergolo, ki vam bo poleti nudila prijetno hladno senco ali pa vas ščitila pred dežjem in dobimo popoln kotiček za druženje in ustvarjanje novih lepih spominov.

Letne kuhinje CookOUT®

Fotografija na naslovnici: onekindesign.com


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA