Čas je za ureditev visoke grede!

Visoke grede niso le trend sodobnega časa, temveč udobje, ki si ga s takšnim načinom postavitve vrta lahko privoščimo. Dvignjena visoka greda predstavlja idealno rešitev, kadar razpolagamo z neprimernim zemljiščem, prav tako pa z visoko gredo vrtnarjenje postane res pravi užitek.

Prihaja čas, ko moramo visoke grede pripraviti na novo sadilno sezono. Če se je zemlja v gredi posedla je mesec marec pravi  čas za dodajanje posameznih plasti komposta. To naredimo tako, da odstranimo približno 20 cm zgornjega sloja in nasujemo nov kompost, nato pa znova dodamo zgornjo plast. In to je to, visoka greda je pripravljena na sajenje.

 

Kdaj pa je najprimernejši čas za postavitev visoke grede?

Najprimernejši čas za nakup in nalaganja materiala v visoko gredo je jesen oz. pozno poletje.  Tako se ima naložen material v plasteh do spomladi čas posesti in spomladi že lahko sadimo izbrana semena. Ampak, v kolikor tega niste storili pravočasno, nič zato. Visoko gredo lahko postavite tudi v zgodnji pomladi. Sicer lahko pričakujete, da se bo tekom vrtnarskega obdobja zemlja posedala a ne toliko, da ne bi mogli uživati ob gojenju in rasti vaših vrtnin.

 

NASVET: Kako napolniti visoko gredo, priporočilo strokovnjaka: 

Pred postavitvijo ogrodja v glavnem priporočajo, da na terenu, kjer bo stala greda, odstranimo travnato rušo in jo shranimo, ker jo bomo pozneje uporabili. Nato postavimo ogrodje oziroma stranice grede. Na zemljo naložimo do 60 centimetrov drenažne plasti (debelega, tanjšega vejevja, koruznice, zmletih lesnih ostankov) in potlačimo. Na to pride narobe obrnjena travna ruša (lahko jo nadomestita groba vrtna zemlja ali kompost), potem debela plast nerazpadlih organskih odpadkov, trave ali listja, spet kompost ali dobro razpadel hlevski gnoj, na koncu, lahko šele spomladi, pa 20 centimetrov debela plast finejše oziroma površinske vrtne zem­lje, v katero bomo sadili. Plasti se izmenjujejo enako kot v kompostnem kupu: star in nov oziroma svež material, rjav material, ki vsebuje ogljik, z zelenim, ki zagotavlja dušik. Lahko jih izmenjamo še večkrat. Je pa seveda sestavljeno gredo priporočljivo z notranje strani prevleči z zaščitno folijo (uporabite lahko čepkasto folijo, ki je na voljo v vseh večjih trgovinah z gradbenim materialom) na dnu pa namestite mrežo proti voluharjem.

Skrivnost uspešne letine, v večini primerov ni odvisna od materiala iz katerega je visoka greda grajena, temveč v vsej masi organskega materiala, s katerim gredo napolnimo.

 

Še niste postavili visoke grede?

Še nekaj o visokih gredah in zanimivi rešitvi “VISOKA GREDA V ALU IZVEDBI” je na ogled na voljo s KLIKOM TUKAJ. Več o ekološko globinsKo zaščitenih visokih gredah pa najdete TUKAJ. Obe rešitvi sta predstavljeni tudi spodaj:

 

Ekološko globinsko zaščiteni vrtni izdelki

Moderen sistem visoke grede

Uživajte ob urejanju vašega vrtička. Želimo Vam obilen pridelek!

Uredništvo spletnega mesta www.gradnjainobnova.si

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

Preverite še tele nadvse praktične rešitve:

Opora za kumare, ki očara!

 

Vrtne pipe Gala.

Okrasni zbiralniki deževnice

Ureditev okolice s soškimi prodniki – ideje

Letne kuhinje Sunday Melody

 

Za še več rešitev in idej za obnovo doma ali ureditev okolice obišči vstopno stran KLIK TUKAJ.

 

Avtor: Tanja Gostenčnik, urednica spletnega mesta

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: