četrtek, 30 junija, 2022
DomaUrejamo okolicoČas je za ureditev visoke grede!

Čas je za ureditev visoke grede!

Visoke grede niso le trend sodobnega časa, temveč udobje, ki si ga s takšnim načinom postavitve vrta lahko privoščimo. Dvignjena visoka greda predstavlja idealno rešitev, kadar razpolagamo z neprimernim zemljiščem, prav tako pa z visoko gredo vrtnarjenje postane res pravi užitek.

Prihaja čas, ko moramo visoke grede pripraviti na novo sadilno sezono. Če se je zemlja v gredi posedla je mesec marec pravi  čas za dodajanje posameznih plasti komposta. To naredimo tako, da odstranimo približno 20 cm zgornjega sloja in nasujemo nov kompost, nato pa znova dodamo zgornjo plast. In to je to, visoka greda je pripravljena na sajenje.

 

Kdaj pa je najprimernejši čas za postavitev visoke grede?

Najprimernejši čas za nakup in nalaganja materiala v visoko gredo je jesen oz. pozno poletje.  Tako se ima naložen material v plasteh do spomladi čas posesti in spomladi že lahko sadimo izbrana semena. Ampak, v kolikor tega niste storili pravočasno, nič zato. Visoko gredo lahko postavite tudi v zgodnji pomladi. Sicer lahko pričakujete, da se bo tekom vrtnarskega obdobja zemlja posedala a ne toliko, da ne bi mogli uživati ob gojenju in rasti vaših vrtnin.

 

NASVET: Kako napolniti visoko gredo, priporočilo strokovnjaka: 

Pred postavitvijo ogrodja v glavnem priporočajo, da na terenu, kjer bo stala greda, odstranimo travnato rušo in jo shranimo, ker jo bomo pozneje uporabili. Nato postavimo ogrodje oziroma stranice grede. Na zemljo naložimo do 60 centimetrov drenažne plasti (debelega, tanjšega vejevja, koruznice, zmletih lesnih ostankov) in potlačimo. Na to pride narobe obrnjena travna ruša (lahko jo nadomestita groba vrtna zemlja ali kompost), potem debela plast nerazpadlih organskih odpadkov, trave ali listja, spet kompost ali dobro razpadel hlevski gnoj, na koncu, lahko šele spomladi, pa 20 centimetrov debela plast finejše oziroma površinske vrtne zem­lje, v katero bomo sadili. Plasti se izmenjujejo enako kot v kompostnem kupu: star in nov oziroma svež material, rjav material, ki vsebuje ogljik, z zelenim, ki zagotavlja dušik. Lahko jih izmenjamo še večkrat. Je pa seveda sestavljeno gredo priporočljivo z notranje strani prevleči z zaščitno folijo (uporabite lahko čepkasto folijo, ki je na voljo v vseh večjih trgovinah z gradbenim materialom) na dnu pa namestite mrežo proti voluharjem.

Skrivnost uspešne letine, v večini primerov ni odvisna od materiala iz katerega je visoka greda grajena, temveč v vsej masi organskega materiala, s katerim gredo napolnimo.

 

Še niste postavili visoke grede?

Še nekaj o visokih gredah in zanimivi rešitvi “VISOKA GREDA V ALU IZVEDBI” je na ogled na voljo s KLIKOM TUKAJ. Več o ekološko globinsKo zaščitenih visokih gredah pa najdete TUKAJ. Obe rešitvi sta predstavljeni tudi spodaj:

 

Ekološko globinsko zaščiteni vrtni izdelki

Moderen sistem visoke grede

Uživajte ob urejanju vašega vrtička. Želimo Vam obilen pridelek!

Uredništvo spletnega mesta www.gradnjainobnova.si

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

Preverite še tele nadvse praktične rešitve:

Opora za kumare, ki očara [rastlinjaki in…]

 

https://gradnjainobnova.si/2018/02/12/vrtne-pipe-gala/

Okrasni zbiralniki deževnice

Ureditev okolice s soškimi prodniki – ideje

https://gradnjainobnova.si/2019/03/23/letne-kuhinje-sunday-melody/

 

Za še več rešitev in idej za obnovo doma ali ureditev okolice obišči vstopno stran KLIK TUKAJ.

 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Domišljeno zasnovana pomivalna korita BLANCO

Predstavljamo vam izjemno funkcionalna in inovativno zasnovana pomivalna korita BLANCO z dodatki, ki preprosto navdušijo. Izbirate lahko med različnimi sodobno zasnovanimi oblikami, barvami in materiali. Še posebej pa izstopajo ta, izdelana iz trpežnega silgranita, umetnega kamna, ki daje izjemen izgled in se odlično prilega tako v povsem sodobno, kot tudi v tradicionalno zasnovano kuhinjo.

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge