sobota, 25 junija, 2022
DomaUrejamo okolicoModeren sistem visoke grede - manj zalivanja in enostavna priprava plasti

Moderen sistem visoke grede – manj zalivanja in enostavna priprava plasti

Postavljate visoko gredo? Odlično, potem vas bo ta vsebina “Lesena visoka greda in priprava plasti – polnila” zagotovo zanimala. Predstavljamo vam, kako lahko sodobna visoka greda z zalogovnikom za vodo in naravno mineralno polnilo, zagotovita enostavno pripravo podlage (plasti v visoki gredi) in olajšata vrtnarjenje.

Edinstvena lesena visoka greda “Moja kišta” zagotavlja izjemno uporabniško izkušnjo ob vrtnarjenju in vzgajanju rastlin. Za visoko gredo “Moja kišta” je značilna hitra rast in obilni pridelki. V njej so ustvarjeni idealni pogoji za intenzivno rast. Čeprav je količina zemlje omejena, rastlinam ugajata toplota zemlje in vlaga, ki sta jim na razpolago v zalogovniku “Moje kište”. Izvedeli boste tudi, kako na sodoben način pripraviti polnilo (plasti) za obilni pridelek iz visoke grede … Lesena visoka greda in priprava plasti 👇

A najprej še tole… Moderen sistem visoke grede “Moja kišta” vam garantirano prihrani veliko truda in moči. Izberite ustrezno dimenzijo vaše visoke grede, pokličete na telefon 031 301 616 in se dogovorite za izdelavo v želenih merah.

Praktične in lepe so visoke grede “Moja kišta”

Visoke grede “Moja kišta” so na voljo v različnih dimenzijah in izvedbah (iz smrekovega lesa, macesna ter v antracit izvedbi). Postavitev je hitra priprava podlage je enostavna. Še ena prednost pa je tudi ta, da vam jo lahko izdelajo s kolesci. Kar pomeni, da jo lahko zelo enostavno tudi premikate.

Visoko gredo postavimo na sončno, a zavetrno lokacijo. Za ponudbo lahko takoj obiščete spletno trgovino in preverite katera visoka greda vam najbolj ustreza. Gredo vselej postavimo v smeri sever-jug, da bo ujela čim več svetlobe in blagodejne toplote zgodnjega pomladnega sonca. Dobra lokacija za postavitev je tudi za rob stene na sončni legi.

Prenosne visoke grede z zalogovnikom za vodo so uporabniški test opravile ODLIČNO!

Priprava visoke grede in kako jo napolnimo?

Skrivnost uspešne letine, v večini primerov ni odvisna od materiala iz katerega je visoka greda grajena. Ključno je to s čim jo napolnimo. Poznamo moderen način priprave visoke grede (razrijemo vam ga v nadaljevanju) in klasičen način priprave visoke grede.

Klasičen način priprave visoke grede priporoča določeno zaporedno nalaganje organskih snovi, kot so vejevje, listje, travna ruša, ovčja voljna itd. Sestav teh plasti je visok, zato mora biti temu prilagojena tudi višina visoke grede. Plasti se nato počasi razkrajajo in sesedajo, kar je dobro, hkrati pa slabo. Greda namreč tako posledično izgublja drenažno plast, spodnji del grede postane trd in zbit, zemlja pa iztrošena.

Največja slabost klasičnih visokih gred je njihovo obnavljanje. Vsakih par let je potrebno odstraniti vso zemljo in ne-preperele ostanke iz visoke grede, naložiti nove drenažne plasti in nanje nasuti novo zemljo.

Klasičen način polnjenja visoke grede – visoko gredo polnimo po plasteh:

– 5 cm zemlje za začetek, da pokrijemo filc oz. ovčjo volno,
– 15 cm drenažne plasti – veje ki jih zlagamo prekrižano (v obliki mreže) cik-cak, kotičke med vejami zapolnimo z listjem ali zemljo.
– 10 cm vodo zadrževalne plasti – slama, listje.
– 15 do 20 cm kakovostne prsti. Priporočamo, da uporabite kakovostno zemljo. V kolikor uporabite navadno zemljo ji dodajte še hlevski ali konjski gnoj ali 100% organsko gnojilo in ga še rahlo prekrijete s prstjo in
– 10 cm komposta ali humusa v katerega direktno sejemo in sadimo.

Lesena visoka greda in enostavna priprava plasti – podlage…

Kakšna je priprava podlage v moderni visoki gredi?

Za razliko od klasične visoke grede je Moja kišta dvignjena od tal, ima masivne macesnove nogice in leseno dno. V lesenem koritu se skriva zalogovnik za vodo, ki nam omogoča »dopust« med zalivanjem, rastlinam pa najmanj tedensko zalogo vode.

Ker vsaka visoka greda potrebuje drenažo, so pri podjetju Marsan, kjer izdelujejo visoke grede “Moja kišta”, preučili več različnih načinov, kako zadržati vodo v zalogovniku, da bi bila rastlinam na razpolago takrat ko jo potrebujejo, zemlja pa vseeno ne bi bila razmočena…

Ste že slišali za naravno mineralno polnilo?
To je čudovit slovenski izdelek, ki ga po svetu – predvsem v sušnih predelih, zelo dobro poznajo in uporabljajo za zelene strehe, urejanje zelenih površin in v vrtnarstvu. Je popolnoma naravna rastna podlaga, ki jo brez kakršnihkoli dodatkov izdelujejo iz čistih kamninskih vlaken. Ker je v njih ogromno kalija, kalcija, magnezija in železa zagotavlja rastlinam odlične rastne pogoje.

Zdaj veste v čem je skrivnost moderne visoke grede “Moja kišta”!

In kako dejansko poteka priprava podlage? V zalogovnik za vodo, ki se skriva v notranjosti Moje kište na tesno položimo sloje naravnih mineralnih vlaken oz. Zeleno mineralno polnilo, ki v moderni visoki gredi “Moja kišta”  opravlja funkcijo zbiralnika vode, drenaže in rastne podlage. Priprava je torej resnično enostavna!


Zeleno mineralno polnilo je sestavljeno iz dveh plasti zelene podlage. Ta naravna mineralna vlakna so odličen izolator, z veliko zmožnostjo vpijanja in skladiščenja vode. Spodbujajo razvoj koreninskega sistema, rast in razvoj rastlin. Na pripravljeno podlago nato nasujemo ustrezen substrat ali rodovitno zemljo in posadimo rastline. Da. Tako preprosto je!

In ja…
Na ta način dobimo preverjeno najboljše pogoje za rast in razvoj rastlin.

Sestav mineralne zelene podlage v zalogovniku skladišči vlago. Ta način omogoča zalivanje v daljših časovnih razmakih (cca 7 dni), hkrati pa v zemlji, na dosegu korenin, zadržuje hranilne snovi.

Zeleno mineralno polnilo odlično opravlja funkcijo drenaže, saj zmore že 1m2 vsrkati okoli 60 litrov vode, takrat ko zalivamo ali pada dež. Zeleno mineralno polnilo naročite skupaj z Mojo kišto. Lahko pa ga naročite posebej in ga začnete uporabljati v obstoječi visoki gredi in tudi v vseh svojih koritih za rože in zelenjavo. V kontaktnem obrazcu ali v e-mail sporočilu na info@mojakista.si napišite mere, ki jih potrebujete. Na osnovi teh vam naredimo predračun.

Zeleno mineralno polnilo po vaših merah, vam pošljejo po hitri pošti, naslednji delovni dan. Izbirate lahko med možnostjo plačila po predračunu ali po povzetju.

Torej, dejstvo je …

Visoka greda “Moja kišta” je idealna, da kot moderna sorodnica nadomesti klasično visoko gredo in vam olajša vrtnarjenje!

Visoke grede “Moja kišta” omogočajo,da si ustvarimo zelenjavni kotiček tudi na manjši zelenici ali balkonu. Z vsako sezono postajajo bolj in bolj priljubljene. Modernejša različica visoke grede “Moja kišta”, je tako lahko majhna balkonska ali pa večja, kot so klasične visoke grede.

Prednosti visoke grede “Moja kišta”

  • Omogoča vrtnarjenje brez nadležnega plevela in polžev.
  • Odlikuje jo velik zalogovnik za vodo (zalivate le po potrebi  na 7 – 10 dni).
  • Lahko jo opremijo s kolesi, kar omogoča enostavno premikanje.
  • Možno naročilo po meri, tudi na visokih nogah.
  • Je idealna tudi za kotiček na balkonu ali manjši terasi.
  • Na voljo z naravnim mineralnim polnilom (enostavnejša polnitev, boljši pridelek).
  • Kakovostna slovenska izdelava.
  • Je lepa.

👉 Kontakt za naročilo visoke grede:

MARSAN d.o.o., Moja kišta
Mlinska pot 6, 3330 Mozirje

Telefon: 031 301 616
E-pošta: info@mojakista.si

www.mojakista.si 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...