Lunos – eden najboljših prezračevalnih sistemov za novogradnje in sanacije

Lunos v svetu žanje uspeh 

Lunosovi decentralni sistemi prezračevanja v prednosti pred konkurenco.
Lunos je bil v juniju izbran za najbolj inovativno blagovno znamko leta 2016. Uspeh je posledica nenehnega vlaganja v razvoj decentralnih prezračevalnih sistemov in predstavitve nove generacije elementov sistema, ki delujejo učinkoviteje in tiše.

Zanimive informacije o novem sistemu Lunos Nexxt in novi generaciji rekuperatorske enote e2 – nam je podal direktor podjetja LUNOS Milan Kuster, univ.dipl.inž.gr.. Če se želite izogniti pretirani vlažnosti in nastajanju plesni v stanovanjskih prostorih, ki so lahko škodljive za človekovo zdravje, potem brez omenjenega sistema preprosto ne gre. Z njegovo pomočjo lahko imate vrata in okna nepredušno zaprta, pa bo vaš prostor poskrbljen s svežim zrakom.

Poglejmo razlike med centralnim in decentralnim sistemom za prezračevanje
Tisti, ki se na prezračevalne sisteme ne spoznajo kaj dosti, zmotno mislijo, da gre pri centralnih in decentralnih sistemih za eno in isto stvar. Temu seveda še zdalečni tako, čeprav sta oba sistema namenjena prezračevanju. Decentralni prezračevalni sistem z rekuperacijo je podoben centralnemu, s to razliko, da ga je v primerjavi s slednjim, bistveno lažje vgraditi. Lahko ga razumemo kot poenostavljeno in cenejšo nadgradnjo centralnih prezračevalnih sistemov, obratovalni stroški pa so nižji. Ob tem ne potrebujemo prezračevalnih kanalov, ki jih je potrebno čistiti. Izvedba cevi po hiši, kot je to potrebno pri centralnih sistemih, je stroškovno precej večji zalogaj“, pojasnjuje Milan Kuster.

Sogovornik pojasnjuje, da je glavni namen vgradnje decentralnega prezračevalnega sistema stalno dovajanje svežega zraka v bivanjske prostore „Samo svež zrak lahko vase vsrka vse nečistoče, mikroorganizme in odvečno vlago, ki nastane v bivalnih prostorih. Ko je zrak zasičen ga je potrebno odvesti in poskrbeti, da v naš dom priteče sveži zrak. Ta ciklus mora teči neprekinjeno, podobno kot dihanje pri človeku. Decentralni prezračevalni sistem vstopni zrak že filtrira in poskrbi za energetsko učinkovitost izmenjave zraka. Dober prezračevalni sistem deluje neslično, brez občutka prepiha in z odlično zvočno izolacijo zunanjega hrupa.“

Dobitnik prestižnih nagrad
LUNOS v letu 2016 predstavlja novo generacijo rekuperatorske enote e2 in njeno izvedenko za spalne prostore e2-neo, ki je še tišja in učinkovitejša. Tehnični podatki razkrivajo zelo dobre karakteristike, ki daleč presegajo konkurenčne izdelke na trgu. Hrupnost pri dovajanju zraka skozi rekuperatorsko enoto LUNOS e2-neo je sedaj v primerjavi s predhodnim elementom zmanjšana za več kot 50% na vsega 11dB, kar je za človeka popolnoma neslišno. Kot zanimivost naj povemo, da najboljši centralni sistemi na trgu dovajajo zrak skozi stropne difuzorje s slišnostjo 17dB in več.Poleg omenjenih modificiranih sistemov pa so pri LUNOSU predstavili še eno novost, LUNOS Nexxt, ki je poleg privatnih hiš in stanovanjskih objektov idealen tudi za prezračevanje in energetsko sanacijo javnih objektov, kot so vrtci, šole, pisarniški prostori, bolnišnice in podobno, kjer je svež zrak bistvenega pomena. Ob vsem povedanem ni presenetljivo, da je Lunosov novi decentralni prezračevalni sistem Nexxt dobitnik prestižne nagrade za najboljši industrijski proizvod 2016 v Evropi. PLUS X AWARD je Nexxt okronal tudi za najboljši produkt v letu 2016 iz področja energetske učinkovitosti. Izdelek pa je že nominiran za še eno prestižno nagrado GERMAN DESIGN AWARD 2017. Poleg tega je bil LUNOS izbran za najbolj inovativno blagovno znamko leta 2016. S svojimi dosežki je podjetje dobesedno pometlo s konkurenco. •

V letu 2016 je bila na trg lansirana nova generacija rekuperatorske enote e2 – najbolje prodajane prezračevalne enote v Sloveniji. Podjetje LUNOS je leta 2012 predstavilo prvo generacijo rekuperacijske enote. Skupno je bilo do junija 2016 prodanih več kot 700.000 enot e2, od tega v Sloveniji 3.500.

Nexxt je novost na svetovnem trgu, s katero lahko skozi isto odprtino, ki je potrebna za e2, dosežemo izmenjavo do 130 kubičnih metrov na uro ob energetskem izkoristku nad 90%. LUNOS Nexxt je poleg privatnih hiš in stanovanjskih objektov idealen tudi za prezračevanje in energetsko sanacijo javnih objektov, kot so vrtci, šole, pisarniški prostori, bolnišnice in podobno, kjer je svež zrak bistvenega pomena.

Lunos d.o.o.,

Robbova ulica 2B

1000 Ljubljana

T: 01 620 43 00

 www.lunos.si

Preberite tudi: Vgradnja prezračevalnega sistema

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

2 komentarja

 1. Zdravo
  Zanima me prezračevalnih,sistem kakšna je cena te naprave.
  L.P. Simon

  Post a Reply
  • Gospod Simon, lepo pozdravljeni!

   Zahvaljujemo se Vam za Vaše povpraševanje, odgovor Vam posredujejo iz podjetja Lunos v najkrajšem možnem času.
   Lep dan Vam želimo!
   Uredništvo

   Post a Reply

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja