Potrebujem dovoljenje, če želim vrtati vrtino za toplotno črpalko ?

📑 Na uredništvo smo prejeli pismo bralca, ki prebira portal Gradnja in obnova.  Zanima ga, katera dovoljenja potrebujemo, če želimo vrtati vrtino za toplotno črpalko ? Preverili smo in to je 5 dejstev, ki jih morate upoštevati:

 

  1. Dovoljenje za vrtanje je potrebno pridobiti za vrtine, ki bodo globlje od 30 metrov. Potrebno je pridobit DOVOLJENJE za raziskavo podzemnih voda, katerega izda Ministerstvo za Okolje in Prostor, Direkcija Republike Slovenije za vode.  Za vrtine globje od 50 m pa je potreben še rudarski načrt za izvajanje del.
  2. Na vodovarstvenem območju je potrebno dobiti dovoljenje za vrtanje v vseh primerih, ne glede na globino vrtine. Po vrtanju je potrebno pridobiti dovoljenje za rabo vode za obratovanje toplotne črpalke.
  3. Dovoljenje za vrtanje in rabo vode za obratovanje toplotne črpalke izdaja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Podrobnosti preverite na njihovi spletni strani.
  4. Postopek pridobitve dovoljenj traja od meseca dni do dveh mesecev, cena priprave dokumentacije je odvisna od zahtevnosti priprave vloge, potrebnih prilog, morebitnih dodatnih raziskav in dejanskih potnih stroškov.
  5. Vložiti je treba tudi vlogo za pridobitev dovoljenja za rabo vode, in sicer v primeru odvzema vode do dveh litrov na sekundo. Ob tem je treba predhodno opraviti črpalni test.

 

Kako pa je v primeru  vrtanja vrtine z vgradnjo geosonde za ogrevanje stanovanjske hiše s toplotno črpalko zemlja-voda? V tem primeru lahko dovoljenja za vrtanje priskrbi izvajalec vrtanja (preverite TUKAJ).

Pri sistemu zemlja-voda (geoosnda) v vsakem primeru potrebujemo dovoljenje za raziskavo podzemnih voda (katerega pridobi naročnik ali izvajalec pred vrtanjem (velja za globino 30 m) in rudarski načrt za izvajanje del (pri globini 50 m).

Vir: Agencija republike Slovenije za okolje Članek je povzet po predlogi: https://gradbenistvo.finance.si

 

☝ Vas zanima več?

Vse kar morate vedeti: Vgradnja geosond za ogrevanje in hlajenje z zemeljsko energijo.

Da bi lahko izkoriščali geotermalno energijo, je potrebna vitrina, predhodno izdelana vrtalnim strojem. Pred samim začetkom vgradnje geosonde je dobro poznati v kakšni meri so tla okoli nje prevodna. Strokovnjaka na področju geometralne energije, gospoda Mateja Lešnik, predstavnika podjetja Easy vrtine smo povprašali kakšen je postopek izvedbe in kaj je dobro vedeti o geosondah. Preverite TUKAJ!

 

V podjetju Easy vrtine prejmete celovito storitev vrtanja vrtin, izdelave vodnjakov, geosondiranja in dobave ter montaže toplotnih črpalk. Ponujajo vam celovito, trajno in varno rešitev za ogrevanje in hlajenje vašega doma ter pripravo tople sanitarne vode z brezplačnim geotermalnim obnovljivim virom energije. Uporabljajo najsodobnejšo opremo za vrtanje.  Za pridobitev potrebnih dovoljenj in izdelavo projekta v celoti  poskrbijo v podjetju Easy vrtine, prav tako pomagajo pri dokumentaciji za Eko sklad.

 

📱 Kontaktirajte ponudnika: Easy vrtine na brezplačni telefon 080 88 89 ali pišite na info@easy-vrtine.si

Lokacija: Cesta ob železnici 4, 3310 Žalec.

www.easy-vrtine.si

 

 

 

👀 Gradite ali obnavljate? Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

 

😍 Generalna obnova kamnite površine. Vrhunsko!

Suhomontažni estrih z utorom za talno ogrevanje

Fasadne obloge, ki navdušujejo!

Bližje zvezdam, bližje sebi.

 

😍 Za še več rešitev za gradnjo ali obnovo obiščite vstopno mesto TUKAJ.

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: