nedelja, 27 novembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnova5 koristnih napotkov za izbor strešne kritine

5 koristnih napotkov za izbor strešne kritine

Izbira strešne kritine marsikomu predstavlja težek zalogaj. Deloma zaradi visokega finančnega vložka, deloma zato, ker ne gre za vsakdanji proces, na katerega bi se zelo spoznali in ga opravili z lahkoto, v veliki meri pa tudi iz tega razloga, ker gre za zelo dolgoročno naložbo in bi se radi prepričali o pravi izbiri. Zaposleni v podjetju Strešniki Golob d.o.o. nudijo močno strokovno podporo, njihovi prijazni prodajalci vam z veseljem svetujejo, informacije pa lahko pridobite tudi s posveti s krovci ali s pomočjo spleta in medijev. V nadaljevanju članka je zbranih nekaj koristnih napotkov s pomočjo katerih boste lažje izbrali kritino, ki vam bo dobro in dolgo služila.

 

 

Obnašanje strešne kritine v različnih vremenskih razmerah je ključno!
Poročanja o odkritih in poškodovanih strehah v močnih neurjih so v poletnih mesecih postala stalnica. Zato je pomembno, da pri izbiri kritine pogledamo kako le ta kljubuje različnim vremenskih pojavom. Že stoletja se na našem trgu uporablja betonska kritina, ki je izjemno vzdržljiva in se je izkazala kot optimalna kritina za naše podnebje. V primerjavi z lahkimi kritinami večjih dimenzij je betonska kritina bistveno stabilnejša v močnih vetrnih neurjih, v primerjavi z glinenimi pa je odpornejša na udarce toče, vpija manj vode in je zmrzlinsko obstojnejša. Teža betonske kritine je po m2 enaka teži glinenih kritin in je primerna tudi za starejše konstrukcije, saj so le-te prilagojene dosti višjim obremenitvam. Sama teža kritine predstavlja manj kot 20% celotne obremenitve strehe, ostale obremenitve pa so lastna teža konstrukcije, obtežba snega, ledu in vetrna obremenitev. Z izbiro lahke kritine si tako lahko naredite zgolj medvedjo uslugo, saj bo ta težje kljubovala močnim vetrnim sunkom.

 

Na fotografiji: strešnik Prestiž (barva antracit). Na voljo pri proizvajalcu strešnih kritin, Strešniki Golob.

 

Dostopnost in uveljavljanje garancije ter roki dobave
Glede na to, da je kritina dolgoročna naložba namenite nekaj pozornosti tudi dostopnosti tako kritine kot tudi proizvajalca. Tekom življenjske dobe kritine se pogosto zgodi, da je potreben nakup dodatnih kosov, bodisi z vidika dograditev ali pa z vidika sanacij poškodb v neurju. Dobrodošlo je, da izberete model kritine, ki je na trgu dalj časa ali pa ga proizvaja več različnih proizvajalcev in tako ni bojazni, da bi model umaknili s trga in ga ne bi bilo več moč dobiti. Primer kritine, ki je zelo dostopen je denimo klasični dvovalni betonski strešnik. Gre za razširjen format po vsej Evropi, tudi v Sloveniji ga izdeluje več proizvajalcev, največji slovenski proizvajalec te vrste kritine so Strešniki Golob. Prednost nakupa pri slovenskem proizvajalcu je, poleg podpore domačemu gospodarstvu, tudi dostopnost proizvajalca. Govorimo o dostopnosti z vidika hitre dobavljivosti, saj ni potrebno čakanje na uvoz, pa tudi z vidika enostavnejšega dostopa pri morebitni uveljavitvi garancije ali ob reševanju kakršnikoli zapletov tekom nakupa in pozneje. Pri Strešnikih Golob se na tem področju še posebej trudijo in dajejo velik pomen temu, da so strankam zelo dosegljivi ne samo tekom nakupnega procesa temveč skozi vso življenjsko dobo kritine.

 

Na fotografiji: strešnik Prestiž (barva opečno rdeča). Na voljo pri proizvajalcu strešnih kritin, Strešniki Golob.

 

Cena strešne kritine (ključna je kompletna ponudba z dodatki vred)
Že pri prvem kontaktu z različnimi ponudniki VEDNO poleg cene osnovnega strešnika preverite še cene ostalih artiklov, kot so slemenjaki, krajniki, zračniki, zaključki, itd. Pogosto se namreč zgodi, da je cena osnovnega strešnika pri nekem proizvajalcu ugodna, a je le-ta na koncu še vedno dražji na račun dragih dodatkov. Za primerjavo: cena razdelilnega slemenjaka se giba od 8 pa tja do 100 evrov za posamezni kos. Dragi dodatki lahko hitro zvišajo končni znesek, podražijo pa tudi morebitne sanacije, saj so v vetrnih neurjih najbolj na udaru zaključki, kjer je razlika v ceni najbolj opazna. Pri Strešnikih Golob zato svetujejo, da že v prvem koraku pridobite čim bolj kompletno ponudbo. Pri njih lahko že ob prvem klicu naredijo hitri izračun, ob predložitvi točnih podatkov o strehi pa vam lahko izdelajo brezplačni neobvezujoč predračun za kritino skupaj z dostavo.

 

Na fotografiji: dvovalni strešnik (barva: opečno rdeč briljant) Na voljo pri proizvajalcu strešnih kritin, Strešniki Golob.

 

Estetika in sodobni trendi
Pred nekaj desetletji je trg narekoval potrebo po čim boljši kvaliteti strešnikov. Sama estetika, barva in oblika niso imele takšnega pomena in takratne kritine so kmalu izgubile lep videz, samo funkcijo pa so še vedno opravljale in jih še danes najdemo na mnogo strehah. Skupaj z globalizacijo so k nam začeli prihajati novi trendi, ki so narekovali višje zahteve po estetsko dovršenih kritinah, proizvajalci pa so temu začeli namenjali več pozornosti. Preskok je še posebej opazen pri betonskih kritinah. Za razliko od starih betonskih kritin, ki so bile nebarvane ali pa samo 1x površinsko barvane, se pri današnjih uporabljajo visokakokakovostni barvni laki, ki strešnike zaščitijo in jim dajejo dolgoročno lep videz, obenem pa se barva že sama masa strešnika, kar pomeni, da tudi ob mehanskih poškodbah pod lakom ne zaseva povsem druga barva. Zaradi visokega napredka v tehnologiji je betonska kritina vedno bolj popularna, zaradi različnih barv in oblik pa je njihova uporaba zelo široka. Primerna je za raznovrstne objekte od gospodarskih poslopij in klasičnih stanovanjskih hiš do modernejših zasnov objektov, pri katerih se velikokrat uporablja ravne oblike betonskih strešnikov. Pri Strešnikih Golob boste poleg klasičnega dvovalnega modela našli tudi ravni prestiž, ki temelji na konceptu minimalizma in v skladu s sodobnimi arhitekturnimi trendi sledi čistim geometrijskim oblikam. Strešniki Golob prestiž so arhitekturno posebno zanimivi tudi s tega vidika, da se lahko uporabljajo tudi kot fasadni element (predstavljen na fotografiji spodaj).

 

Na fotografiji: strešnik Prestiž (barva antracit). Na voljo pri proizvajalcu strešnih kritin, Strešniki Golob.

 

Ekologija
Betonske kritine sodijo med ekološko najčistejše. Pri proizvodnji surovin, končnih proizvodov, pakiranju in distribuciji se namreč porabi bistveno manj energije kot pri glinenih in pločevinastih kritinah, v nekaterih primerih celo več kot 30% manj. Proizvodnja je energetsko varčna predvsem zato, ker izdelki ne pridobivajo trdnosti z žganjem ampak z naravno hidratacijo cementa. Betonski strešniki Golob so izdelani iz naravnih materialov, ki so ekološko čisti, ne povzročajo sevanja in nimajo negativnega vpliva na zdravje.

 

Na fotografiji: dvovalni strešnik (barva: rjav briljant). Na voljo pri proizvajalcu strešnih kritin, Strešniki Golob.

 

Kljub poplavi različnih vrst kritin se na našem trgu uporabljajo pretežno glinene in betonske kritine, sledijo kovinske in nato ostale. Betonska kritina se je še posebej v močnih poletnih neurij z vetrom in točo po vsej Sloveniji izkazala kot izjemno vzdržljiva in trdna, po teži pa je ravno pravšnja, da zagotavlja stabilnost in medtem, ko veter velikokrat dobesedno odtrga iz strehe večje kose lahkih kritin, včasih celo skupaj z ostrešjem, na objektih z betonsko kritino običajno ni večje škode, sanacija pa je hitra, enostavna in cenovno ugodna. Lahko torej rečemo, da je betonska kritina najbolj optimalna izbira med kvaliteto, cenovno ugodnostjo in estetsko lepim videzom, s pravo izbiro oblike in barve pa so primerni tako za klasične objekte na podeželjih in v mestih kot tudi za moderno zasnovane arhitekturne presežke. Za piko na i z nakupom betonske kritine vplivate na ugodnejši ekološki odtis, lahko pa tudi podprete slovensko obrtništvo, saj je na našem trgu kar nekaj proizvajalcev betonskih kritin, medtem ko ostale vrste kritin prihajajo večinoma iz uvoza. Za več informacij in za brezplačno ponudbo pokličite podjetje Strešniki Golob, kjer so vam zaposleni na razpolago za vsa vprašanja.

 

 

Kontaktirajte ponudnika: Strešniki Golob d.o.o.
Borovje 3, 8216 Mirna Peč

07 30 78 990  I  www.stresniki-golob.si


 

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za gradnjo ali obnovo vašega doma. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev za področje gradnje in obnove doma. 

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

Prijetno urejanje vašega doma vam želi,

Ekipa Gradnja in Obnova


 

 

V ogled priporočamo tudi te aktualne REŠITVE za ureditev okolice ali obnovo vaše hiše 👇

Marex DEKOR. Pločevina lepa kot les! 😍

Izračunajte prihranek z lastno sončno elektrarno [Aplikacija za izračun]

Kamin, ki ne potrebuje dimnika👌

Fasadni sistemi JUBIZOL (Fasada, ki diha in ostane lepa)

Lexan, vrhunska prosojna kritina za nadstreške in fasade

WoodCore deske za terase, ograje in fasade 👌

Sodobne in trendovsko oblikovane linije tlakovcev 😍

Pametna ključavnica za vhodna vrata [za NAKNADNO VGRADNJO]

NOVA KOPALNICA: Inovativne rešitve za udobno prhanje in enostavno čiščenje 👌

Notranja vrata [Ideje za izbor in trendi]

https://gradnjainobnova.si/2018/02/06/vgradnja-prezracevalnega-sistema/

Vrt brez polžev [Rešitev, ki deluje!]

Mansarda, prostor užitka pod zlatim svodom 😍

V PRENOVO z gotovinskimi krediti Delavske hranilnice

 

👉 Za še več rešitev za obnovo ali gradnjo vašega doma obiščite VSTOPNO STRAN

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...