nedelja, 27 novembra, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaTalne in stenske kamnite obloge

Talne in stenske kamnite obloge

Kamen je večen gradbeni material, ki se ga lahko pri ureditvah prostora uporabi na mnogo načinov. Poglejte, kakšne čudovite rešitve so za vašo okolico predlagali v podjetju Aliasko d.o.o., seznanili so nas z možnostmi sodobnih tehnik gradnje s kamnom, predvsem s kamnito oblogo za vertikalne površine.

Kaj je kamnita obloga? 

Samo ime že pove, da je to obloga iz kamna namenjena oblaganju površin. Obloge so lahko različnih debelin. Lažje obloge so debele 1 cm, debelejše pa lahko dosegajo 3-4 cm debeline. Teža posameznega kosa je tolikšna, da jo lahko brez težav dvigujemo z eno roko.  Poznamo več vrst kamnitih oblog. Razlikujejo se  po izvoru kamnine iz katere je obloga delana in po načinu predhodne obdelave ploskev. Skupno vsem oblogam je, da so lepljene na vertikalno podlago (zid) s cementnimi lepili.  Pri izvedbi praviloma  niso potrebna zamudna klesarska dela, zato je izvedba hitrejša in cena temu primerno nižja.

Vrste kamnitih oblog

V zadnjem času je zelo priljubljen in moderen tako imenovani dekorativni kamen. To so rezani kosi kamna zloženi in zlepljeni v plošče. Največ krat je dekorativni kamen iz kvarcitnih kamnin, ki so precej obstojne in tako primerne za notranjo in zunanjo postavitev. Rezani robovi dajejo tem oblogam zelo pravilno (pravokotno) obliko.

Iz kvarcitov so izdelani tudi zidni kamniti paneli, to so lomljeni in klesani kamni zloženi v panel. Takšna obloga je precej nepravilna in ker je izdelana brez fug spominja na suhozidno izvedbo. Prednost izvedbe oblog s kamnitimi paneli je v njeni hitrosti.

Danes pridobiva posebno veljavo zidna kamnita obloga, s katero lahko dosežemo povsem klasičen izgled kamnite zidave. Posebnost takšne obloge je, da se posamezni kosi obloge polagajo posamično in se prostor med kamni zapolni s fugo, oziroma se lahko z dodatnim klesanjem robov izdela povsem suhoziden izgled, katerega izvedba je sicer nekoliko dolgotrajnejša, je pa končni rezultat nepopisen.

Prenesite si E-katalog in izberite svojo kamnito oblogo.

Postopek montaže kamnitih oblog. 

Kamnite obloge se lepijo na vertikalno podlago s cementnimi lepili z dodanimi polimeri, kar lepilu daje fleksibilnost in večji adhezijski oprijem. Ne glede na situacijo lepljenja, se predlaga uporaba lepila s klasifikacijo C2T-S1 po EN-12004. Oznaka C2 pomeni izboljšano cementno lepilo, T predstavlja zmanjšan zdrs obloge, ko se ta namešča. S1 oznako nosijo fleksibilna lepila. Obstajajo tudi lepila z oznako S2, kar pomeni, da je to visoko fleksibilno lepilo primerno za podlage, ki »delujejo« ob spremembah temperature ali vlage (npr. izolacije iz polistirena, lesene podlage). Cementna lepila lahko po omenjenem standardu ločimo tudi po času vezanja. Priporočljiva je uporaba hitro vezočih lepil pri nižjih temperaturah.

Podlaga, na katero lepimo kamen, mora biti stabilna in nevpojna. Zelo vpojna podlaga lepilo izsuši preden to hidratizira. Tako lepilo ne doseže predvidenih mehanskih karakte-ristik. Pri slabo nosilnih podlagah, se lahko porušitev ali odlepljenje obloge zgodi kljub primerni izbiri lepila za oblogo.

Kako bomo podlago izvedli, je odvisno od zahtevanih lastnosti zidu. V notranjih prostorih je lahko podlaga tudi obstoječ omet z opleskom, če je seveda ta v dobrem stanju. Priporočena je uporaba osnovnih premazov (primerjev) na akrilni ali lateks osnovi. V primeru, ko je potrebna vodotesnost zunanjega zidu, se podlaga izvede z vodotesnimi (hidrostop) premazi. Tako vlaga, ki prehaja rege med kamni ne doseže notranjosti. Če je v tem primeru predvideno lepljenje direktno na zid (opeka, beton), je potrebno podlago izvesti z izboljšanimi maltami za omete. Za oblaganje AB škarp, kjer ni potrebna vodotesnost, se osredotočimo le na oprijem obloge. Podlago lahko pripravimo z lateks pačoki, ki izboljšajo oprijem kasnejšega lepljenja obloge.

Veliko dvomov je pri zunanji izvedbi kamnitih oblog s suhozidnim izgledom, saj so pri takšni izvedbi rege med kamni nezapolnjene in ima padavinska voda direkten vpliv na podlago. Če bi voda pronicala v zaledje kamna, bi se v primeru kasnejše zmrzali lahko obloga poškodovala. Fleksibilno cementno lepilo obloge je odporno na zmrzal, kar zagotavlja obstojnost obloge, če je podlaga vodotesna.

Novost: IZOLIRANA FASADA S KAMNITO OBLOGO, preberite več. 

Članek prispevali iz podjetja Aliasko d.o.o., Nova Gorica – Slovenija

Tel: +386 41 922 724 (Nataša)

e-pošta: info@aliasko.com

www: kamnite-obloge.si

S klikom na povezavo lahko oddate e-povpraševanje.

Članek je namenjen novograditeljem, arhitektom, gradbenim izvajalcem, skratka vsem tistim, 
ki jih tematika zanima. Informacije podane v članku so intelektualna lastnina Aliasko d.o.o.

Nikar ne spreglejte tudi naslednjih priporočenih vsebin: 

Zaščita stavb pred radonom

Wellnes kotiček na domačem vrtu

Končno: učinkovita in estetska zaščita pred mrčesom.

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...