Toplotna črpalka [faza namestitve in delovanja in kaj je ključno]

Toplotne črpalke so zaradi tehnološkega napredka v zadnjih letih postale bistveno bolj učinkovite. Vse bolj ključen korak optimizacije pri povečanju ekološke in ekonomske učinkovitosti pa postaja premišljena in kakovostna vgradnja celotnega sistema. Ne samo učinkovitost ogrevalne naprave v ospredje se vse bolj postavlja faza namestitve in delovanja. Sistemi toplotnih črpalk namreč niso vedno optimalno izbrani, vgrajeni in prilagojeni specifičnim pogojem posamezne zgradbe, kar povzroča nepotrebne izgube učinkovitosti. Medtem, ko učinkovitost toplotne črpalke optimizira proizvajalec, je sezonski faktor delovanja močno odvisen od namestitve in zagona naprave.

Celovita obravnava strojnih inštalacij pri novogradnji in sanaciji objekta [načrtovanje in vgradnja]

Vezano na slednja dejstva smo se povezali s podjetjem E-globe, ki se ukvarja z vgradnjo strojnih instalacij (ogrevanje, hlajenje, vodovodne inštalacije, kotlovnice,…)  v novogradnje in starejše objekte, ki so predmet prenove. In potrdili so, da je danes poleg vgradnje učinkovitega in energetsko varčnega ogrevalnega sistema, vse bolj ključno tudi spajanje posameznih sektorjev, zlasti raba električne energije iz obnovljivih virov. Da je celoten sistem res optimalen in daje maksimalno mero ekonomske učinkovitosti je nujna integracija sistemov in njeno načrtovanje. Le ta pa se lahko izvede naknadno ali pa takoj, celovito.

Da imamo strokovnega sogovornika potrjuje podatek, da so v podjetju E-globe v letu 2022 zmontirali preko 400 ogrevalnih toplotnih črpalk (zrak – voda, voda – voda in geotermane toplotne črpalke. Sisteme nadgradijo tudi z vgradnjo sončne elektrarne. Vgrajujejo sončne elektrarne podjetja Viessmann. Kontakt: 051 650 296, info@eglobe.si

Toplotne črpalke v obstoječih enodružinskih hišah [Kako ravnati?]

Na vprašanje ali glede vgradnje toplotnih črpalk v energetsko slabše zgradbe so nam potrdili dejstvo, da lahko dobre vrednosti in učinkovitost toplotne črpalke dosežemo tudi v starih stavbah! Seveda je obnovo ali posodobitev smiselno načrtovati kot celoto, zmanjšati energijsko porabo stavbe in optimalno izbrati toplotno črpalko glede na posamezen objekt, ki je predmet prenove. Navedeno so potrdile tudi analize nemškega inštituta Fraunhofer, ki so pokazale, da lahko toplotne črpalke ekološko in ekonomsko ugodno obratujemo tudi v premalo obnovljenih objektih.

In ja. Kjer je le mogoče, je seveda dobro najprej zmanjšati potrebe po energiji za ogrevanje. Dolgoročno je to vseeno bistveno. Zamenjava kurilne naprave pa ne more vedno čakati na predhodno energetsko prenovo objekta. Z vidika končnega uporabnika je pomembna slednja ugotovitev.  Toplotne črpalke lahko zagotovijo potrebno količino toplote tudi v zelo mrzlih dneh analize so namreč pokazale, da za celotno učinkovitost niso odločilne maksimalne, temveč povprečne temperature ogrevalnega kroga. To pomeni, da lahko toplotne črpalke zagotavljajo potrebno toploto z zadovoljivim izkoristkom tudi v obstoječih objektih. Učinkovitost je mogoče dodatno izboljšati tudi s pomočjo razmeroma poceni ukrepov, ki jih je mogoče izvesti v kratkem času. Sem sodi na primer zamenjava posameznih radiatorjev. Sodobni radiatorji lahko prenesejo enako količino toplote v prostor pri bistveno nižji temperaturi predtoka. Takšni preprosti obnovitveni ukrepi so lahko prvi korak v srednjeročnem načrtu prenove za doseganje nadaljnjih izboljšav energetske učinkovitosti zgradbe.


Izvedba Toplotna črpalke in sončne elektrarne na objektu v Žužemberku. Stranka je nadvse zadovoljna, saj je praktično, povsem neodvisna in samostojna, kar se tiče ogrevanja in električne energije. Oglejte si vse reference “TUKAJ”

V podjetju E-globe poskrbijo za celovito rešitev in glede na zahteve vašega objekta in glede na vaš plan energetske obnove priporočajo ustrezen izbor toplotne črpalke in sistema ogrevanja, ki ga tudi strokovno vgradijo in namestijo. Toplotno črpalko vgradijo v obstoječ sistem ogrevanja, tudi radiatorskega ali pa vam izvedejo celovito prenovo z vgradnjo talnega ali stenskega ogrevanja in toplotne črpalke. Celoten sistem nadgradijo tudi z vgradnjo sončne elektrarne. Kontakt: 051 650 296, info@eglobe.si

Zavrnemo lahko tudi splošno razširjeno mnenje, da se toplotne črpalke lahko uporabljajo samo s talnim ali stenskim ogrevanjem. To ni samo fizično napačno, ampak ga ovrže tudi na tisoče sistemov toplotnih črpalk, izvedenih z radiatorji. Radiatorji ne potrebujejo nujno “zelo visokih” temperatur dovoda. V terenski študiji inštituta je imela le peščica sistemov toplotne črpalke zrak-voda, ki so uporabljali izključno radiatorje, povprečne temperature ogrevalnega kroga nad 45 °C.

Uspešna podjetja kot so Kronoterm, Atlas trading, Vaillant, so potrdila, da je podjetje E-GLOBE zanesljiv partner pri vgradnji njihovih toplotnih črpalk in jih želijo za svoje monterje, saj so izvedbe inštalacij podjetja E-GLOBE izredno kvalitetne, njihov kader pa je usposobljen tudi za najzahtevnejše montaže. Referenčna lista izvedenih objektov  podjetja E-GLOBE d.o.o.


Celovita rešitev. Samo v lanskem letu (od junija do decembra) so 75 družinam omogočili prehod na alternativno, cenejše, bolj ekološko ogrevanje.  Vgradnja talnega gretja, toplotne črpalke in sončne elektrarne. Na voljo vam je celovita rešitev. Velikokrat so montaže zelo zahtevne vendar sta Martin in Alex vajena vseh mogočih izzivov in nič ž ni nemogoče. Vsako montažo opravijo brezhibno s pohvalo in izrednim zadovoljstvom strank. Oglejte si vse reference “TUKAJ”.

Pogost predsodek pri  toplotnih črpalkah je tudi ta, da le te pogosto uporabljajo električne grelce, zaradi česar stroški ogrevanja »skočijo v nebo«. Terenske študije jasno ovržejo to domnevo (študija). Tako teorija kot praksa kažeta, da delež neposrednega električnega ogrevanja pri delovanju pravilno načrtovanih in projektiranih sistemov toplotnih črpalk ne presega 3 %, v veliki večini primerov pa celo manj kot 1 %. Večji delež običajno pomeni potrebo po optimizaciji celotnega sistema toplotne črpalke. Jasno je torej, da uporaba električnega grelnika pri toplotni črpalki nima pomembnega vpliva na izkoristek toplotne črpalke niti ne povzroča večjih obratovalnih stroškov.


Strojne inštalacije so izvajali tudi za nemško podjetje, ki gradi montažne hiše. Prezračevanje z rekuperacijo, vodovod, toplotna črpalka in talno ogrevanje. Izvedba je strokovna. V kolikor iščete celovito rešitev ste na pravem mestu. Oglejte si vse reference “TUKAJ”.

V kolikor iščete zanesljivega monterja vaše toplotne črpalke in morebiti potrebujete tudi izvedbo ostalih strojnih inštalacij v vašem objektu je za zanesljivo izvedbo, svetovanje in vgradnjo podjetje E-GLOBE pravi naslov. Vgrajujejo celotne sisteme ogrevanja torej tudi celovito na ključ. Kontakt: 051 650 296, info@eglobe.si

Vgrajujejo geotermalne toplotne črpalke (blagovne znamke THERMIA, KRONOTERM, NIBE in VAILLANT) in zračne toplotne črpalke ( blagovne znamke KRONOTERM, THERMIA, MITSHUBISHI, VAILLANT in DAIKIN). V dveh letih so zmontirali preko 400 toplotnih črpalk po celotni Sloveniji. Kontakt: 051 650 296, info@eglobe.si

Vgradnja toplotne črpalke za ogrevanje prostorov je koristna ne glede na velikost, starost ali energetsko stanje stavbe. Ko se odločamo kakšno toplotno črpalko vgraditi je pomembno upoštevati energetsko stanje stavbe in vrsto ogrevalnega sistema. Tudi prehod na sistem ploskovnega ogrevanja (talno gretje, stropno ali stensko gretje) ni nujno potreben, saj rezultati raziskav kažejo, da tudi radiatorsko ogrevanje dobro deluje v času nižjih zunanjih temperatur. Velja pa, da so za uspešno delovanje zelo pomembni dobri projektanti in izvajalci – monterji. V podjetju E-GLOBE imajo potrditev o kakovostni vgradnji iz strani zastopnikov in proizvajalcev zgoraj navedenih toplotnih črpalk. Glede na lastnosti vašega objekta (novogradnja ali starejši objekt v obnovi) Vam bodo priporočali najbolj optimalno rešitev ogrevanja za Vaš objekt.

Sistemi toplotnih črpalk so z ekonomskega vidika še privlačnejši v kolikor jih nadgradimo s sistemom napajanja iz lastne sončne elektrarne. Dejstvo je, da bodo toplotne črpalke vse pogosteje delovale na »zeleno« elektriko, ki po možnosti prihaja neposredno iz vaše strehe. Podjetje E-GLOBE vam sistem nadgradi s sončno elektrarno Viessman in po potrebi izvede tudi kompletne strojne inštalacije na vašem objektu.

Referenčna lista nakazuje, da je kakovost storitev podjetja E-GLOBE nesporna in zelo kvalitetna. Lahko se pohvalijo z nazivom premium izvajalec. “Zadovoljna stranka” je glavno vodilo poslovanja. Zagotavljajo tudi visoko kakovost poprodajnih storitev (servis, pomoč pri usposabljanju in uvajanju ter rokovanje z novo vgrajenimi napravami).

Kontakt ponudnika:

E-GLOBE D.O.O.

Perovo 7, 1241 Kamnik

051 650 296

info@eglobe.si

www.e-globe.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title