Je vsak kamin dober kamin?

Večina nas kupuje z očmi, pri tem pa marsikdaj pozabimo, da je kvaliteta materialov in izvedba bistvenega pomena. Veliko pozornosti posvečamo zunanjosti izdelka, privlačnosti in njegovemu dizajnu, kar pa nas lahko hitro zavede, saj se bistvo skriva v notranjosti. O tem kaj je ključno, ko izbirate kamin, ter o pomembnosti skritih detajlov in materialov smo govorili s strokovnjaki za kamine iz podjetja KAMINI HROVAT. Seznanite se!

 

📑 ☝ 👀Trije elementi kamina, na katere je dobro biti pozoren:

Preden kamin postavimo v našo dnevno sobo si predstavljamo, kakšen bo njegov videz, iz katerega materiala bo polica pred njim ter kako se bo skladal s talnimi oblogami ali sedežno garnituro v bližini.  Zunanji izgled je pri kaminu, pečeh in ostalih ogrevalnih napravah vsekakor izrednega pomena, a pred nakupom kamina, lončene peči ali podobnega morate biti pozorni tudi na naslednje elemente naprave:

 

👉 Kaminski vložek

Kaminski vložek predstavlja kurišče in s tem srce vsakega kamina.V kurišču gori ogenj, kar pomeni, da so mehanske in termične obremenitve izredno visoke, zatorej je zelo pomembno, da je kotlovna pločevina masivna, šamot v kurišču  pa dovolj kvaliteten. Osredotočiti se je potrebno tudi na pravilen dovod zraka v kurišče, kvaliteten sistem zapiranja in odpiranja vrat ter dobro tesnjenje.

Kamin je dolgoročna investicija. Pri izbiri kaminskega vložka ni kompromisov. Izberite kvaliteto.

 

Dejstvo je, da se moderne hiše s prezračevalnimi sistemi glede potrebe po toploti in razmer v samem objektu močno razlikujejo od klasičnih hiš, kakršne smo poznali včasih. Potrebe po toploti so namreč majhne, hiše pa so zelo dobro izolirane in zrakotesne.  Certificirani zrakotesni kamini so v tem primeru prava izbira za brezskrbno uporabo v vseh pogojih.

 

☝ Material za obzidavo

Za obzidavo kaminov s kaminskim vložkov so najbolj ustrezen material kaminbau plošče, ki omogočajo hiter prehod toplote hkrati pa zelo dobro akumulirajo toploto, so nam povedali v pečarstvu Hrovat. Pečarski šamot se uporablja za zidavo vseh vrst kurišč (lončene in krušne pečipizza peči, štedilnikivrtni kamini) ter zidavo zunanjih slojev teh naprav. Je najbolj razširjen in vsestransko uporabljen pečarski material.

Pogosto se na nas obrnejo lastniki vgradnih kaminov, ki imajo obzidane kamine z neprimernim materialom, veliko krat ugotovimo da gre za neprimerne materiale kar povzroči neučinkovitost ali so celo nevarni za uporabo. Dejstvo je, da kvaliteta materiala, s katerim je ogrevalna naprava obzidana bistveno vpliva na oddajo toplote, način ogrevanja ter življenjsko dobo naprave, nam je zaupal gospod Jure iz pečarstva Hrovat. Enako velja tudi za lončene peči, krušne peči, zidane štedilnike in vrtne kamine ter letne kuhinje.

☝ Vgrajeni izolacijski materiali

Izolacijski materiali morajo biti v kaminu ali peči poleg materialov, vgrajeni v smeri proti steni, tudi materiali za toplotno in požarno zaščito. Ustreznost materiala in načina vgradnje določajo Pravila pečarske stroke OZS (2008). Posebej pomembna je požarna zaščita v lesenih in montažnih objektih. Neprimerni materiali za obzidavo kaminov, peči in ostalih naprav so gips plošče (knauf) ali pa plinobeton (siporeks) in ostali podobni materiali. Uporaba siporeksa, je primerna samo v predelu podstavkov in tam, kjer ni toplotnih obremenitev.

V tem sporočilu smo vas hoteli spomniti na pomembnost skritih detajlov in materialov v notranjosti naprav. Ti so očem skriti, vendar ključno vplivajo na delovanje naprave in zadovoljstvo uporabnika. Zanesljiv izvajalec poskrbi, da so vgrajeni materiali vrhunski in končen izdelek brezhiben.

Iščete kamin za vaš dom? Oglejte si prispevek o nadvse očarljivih kaminih Hrovat:

 

Široka izbira dimenzij, oblik, kaminskih vložkov in dodatkov omogoča individualno prilagajanje kamina vašim željam. V pečarstvu Hrovat vam svetujejo pri izbiri kamina ter vam tega seveda tudi strokovno vgradijo. Več o kaminih Hrovat lahko preverite tudi TUKAJ.

 

Kontaktirajte ponudnika: Splošno pečarstvo HROVAT, Grobeljska cesta 2, 1234 Mengeš

031 706 009  I  info@pecarstvo-hrovat.si  I  www.pecarstvo-hrovat.si

 

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

Uredništvo priporoča, da si ogledate tudi tole:

https://gradnjainobnova.si/2019/09/02/suzenj-kljucev-nic-vec/

https://gradnjainobnova.si/2018/02/06/vgradnja-prezracevalnega-sistema/

 

👀 Za še več idej in trenutno najbolj aktualnih rešitev za opremo ali obnovo doma obišči vstopno stran. KLIK TUKAJ.

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title