petek, 2 decembra, 2022
DomaMoj domBližje zvezdam, bližje sebi.

Bližje zvezdam, bližje sebi.

Podstrešje – vznemirljiv prostor, ki nam je buril domišljijo že kot otrokom!

Se spomnite? To je bil tisti prostor, kamor smo odlagali dediščino več generacij in kamor smo se vzpenjali z mešanico strahu, spoštljivosti in pričakovanja. Šele čez čas smo spoznali, da se v njem ne skrivajo le pozabljeni zakladi, ampak da je podstrešje zaklad že sam po sebi.

Pogosto nas k ponovnem odkrivanju mansarde spodbudijo različne življenjske okoliščine: kadar se družina poveča in v naše življenje vstopi nov družinski član ali pa ko spoznamo, da našima dvema malčkoma poganjajo mozolji in da jima skupna otroška soba nič več ne zadošča. Tedaj v našo zavest kot hladen val plane spoznanje, da bomo morali prostorsko stisko reševati na trajen način. Če takrat upiramo pogled v nebo in upamo, da bi nam ponudilo kakšno rešitev, se nam prav res lahko zgodi »razsvetlitev«. Saj res – podstreha!

 

V otroških in dnevnih sobah ter delovnih kabinetih poskrbite za čim več naravne svetlobe 👌

 

 

Čas je, da se podamo na osvajalski pohod!
Prenove podstrešja se lahko lotimo s pomočjo arhitekta, ki nam bo pripravil idejno rešitev, ali pa angažiramo izkušenega gradbenika za mansarde. Nenazadnje je prenova podstrešja vedno lahko tudi projekt »naredi sam«. Ne glede na to, za katero od naštetih možnosti se bomo odločili, je treba upoštevati nekaj pomembnih faktorjev, ki so za mansarde specifični. Prvi od njih je osvetlitev z naravno svetlobo. Sprejeti bo torej treba odločitev o velikosti steklenih površin, pri čemer je treba upoštevati konstrukcijske elemente strehe in druge omejitve, povezane s strešnim naklonom. Najnovejša spoznanja o vplivu naravne svetlobe na človeka kažejo, da je za človeka pomembno ne samo to, koliko svetlobe dobi, ampak tudi da telo dobi informacije o spreminjajoči se svetlobi preko celega dneva.

 

 

👌 Prilagajajmo se potrebam uporabnikov
Strešna okna v prostor dovajajo okoli 30 odstotkov več svetlobe kot enako velika fasadna okna, vendar ne smemo pozabiti, da imamo stanovalci v različnih prostorih različne potrebe po svetlobi. V otroških in dnevnih sobah ter delovnih kabinetih je zaželeno več svetlobe kot v spalnicah. Dobro osvetljenost in naravno prezračevanje je pričakovano tudi v kuhinjah in kopalnicah.

In kaj pravite na tole izvedbo otroške sobe?

 

Pri izbiri oken velja opozoriti še na višino parapeta, saj bo ta narekoval, kako se bodo okna odpirala. Spodnji rob okna naj bi bil na višini okoli enega metra, zgornja ročka pa na dosegu roke, torej ne višja od 220 cm. Za večje naklone in za dele mansarde, kjer bi radi povečali stojno višino, je rešitev tudi mini okenska frčada ali okenska frčada s štirimi ali šestimi strešnimi okni.

 

 

😍 Razkošen razgled z mansardnega balkona
Balkon ali terasa je v podstrešnem stanovanju prej redkost, kot pravilo. Gre za tisti ekskluziven kotiček, ki ga je mogoče z malo spretnosti spremeniti v pravo oazo miru nad mestom ali sredi drevesnih krošenj. Celo takrat, ko v mansardi za balkon nimamo primernega prostora, si ga lahko pričaramo s pomočjo tako imenovanega Cabrio balkona. Gre za dvokrilno strešno okno, ki se pri odpiranju spremeni v balkon in stanovalcem omogoča, da stopijo na prosto. Rešitev je primerna za strehe z naklonom od 35 do 53 stopinj in tam, kjer ni mogoč parapet.

Velux strešni balkon Cabrio v dnevnem prostoru:

 

 

Velux dodatna svetloba in lep razgled od tal do stropa. Izjemno!

 

☝ Sodobni trendi narekujejo tudi avtomatizacijo pri zračenju.

Ker je v mansarde naknadno težko vgraditi mehansko prezračevanje obstajajo sistemi za avtomatsko odpiranje in zapiranje strešnih oken za potrebe prezračevanja. Sistem deluje s pomočjo senzorja, ki meri temperaturo, vlago in CO2 in na podlagi tega odpre strešno okno ter tako poskrbi, da je vedno svež zrak v prostorih. 👀 Oglejte si video kako deluje TUKAJ.

 

In zakaj torej ljudje tako radi bivamo, ustvarjamo, spimo, sanjamo in se ljubimo prav v mansardi? Morda zato, ker je tu več miru kot v drugih delih hiše, ali pa morda res drži, da naj bi se človek že iz prazgodovine bolj varnega počutil v drevesnih krošnjah … A nam je še vedno najbolj všeč tisto pojasnilo, da nam je bivanje v mansardi všeč zato, ker smo tam najbližje nebu in zvezdam in zato morda tudi najbližje najboljšemu delu sebe.

 

 

Kako urediti dnevno sobo v mansardi?​

Poiščite navdih v zbirki dnevna soba po novem. TOP! 
Preberite in oglejte si:

  • kako ustvariti sanjsko dnevno sobo,
  • kako izbrati primerno barvo za dnevno sobo,
  • tri razloge, zakaj v dnevno sobo namestiti strešna okna.

👉 Na voljo je na povezavi TUKAJ! 

 

 

Še več izjemnih rešitev ureditev mansard si lahko ogledate tudi na povezavi TUKAJ.

Kontaktirajte ponudnika: VELUX Slovenija d.o.o., Ljubljanska 51 a, 1236 Trzin

01 724 68 68 I www.velux.si

 

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

Kaj iščejo graditelji? TOP rešitve za gradnjo in obnovo doma, ki jih morate preveriti:

Sodobni modeli stopnišč 👌

Kakovostna osvetlitev izboljša učni uspeh!

Preobrazba otroške sobe v najstniško: Največji izziv?

V PRENOVO z gotovinskimi krediti Delavske hranilnice

8 dejstev, ki jih morate vedeti pred nakupom kuhinjskega stekla!

https://gradnjainobnova.si/2018/02/06/360-virtualna-predstavitev-prostorov/

https://gradnjainobnova.si/2019/03/23/7-pomladnih-idej-za-ureditev-vase-terase/

 

🏚 Še več praktičnih idej najdeš na vstopni strani 😉 KLIK TUKAJ


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...