petek, 2 decembra, 2022
DomaGradnjaProizvedite lastno elektriko na strehi vašega nadstreška

Proizvedite lastno elektriko na strehi vašega nadstreška

Sonce. Neusahljiv, zanesljiv in najbolj čist vir energije kadarkoli in kjerkoli. Solarna energija je dostopna v neomejenih količinah, ne proizvaja škodljivih emisij, nudi večjo avtonomijo, za piko na i pa je še brezplačna. S pomočjo termosolarnih sistemov je sončno energijo mogoče pretvoriti v toploto za ogrevanje sanitarne vode ter prostorov, s fotonapetostnim sistemom pa sončno energijo pretvarjamo v električno energijo, ki je potrebna za  delovanje vseh električnih in elektronskih naprav v gospodinjstvu. Pretvorba sončne v električno energijo postaja vedno bolj pomembna tudi zaradi e-mobilnosti, ki vedno bolj prodira v naše življenje.

Ker je med Slovenci izkoriščanje sončne energije vedno bolj priljubljeno, smo se v uredništvu portala Gradnja in obnova odločili, da pri strokovnjakih preverimo, kako čim bolje izkoristiti njegovo moč. Tokrat smo za sogovornika izbrali strokovnjake iz podjetja A-SOL energija d.o.o.

Solarni nadstreški

Klasični nadstreški počasi postajajo preteklost. Fotonapetostne module, ki bodo proizvajali električno energijo za ogrevanje vašega doma s toplotno črpalko, za delovanje vseh ostalih gospodinjskih aparatov in polnjenje električnega avtomobila, lahko sedaj namestite tudi na streho nadstreška in ne samo na streho vašega doma. Fotonapetostni moduli se ob ustrezni konstrukciji lahko uporabijo tudi kot kritina nadstreška, kar še zmanjša višino investicije. Takšni solarni nadstreški  postajajo namreč vse bolj priljubljeni, predvsem ob zavedanju, da smo že zajadrali v obdobje t.i. energetske tranzicije, v kateri bodo fosilna goriva nadomeščena z obnovljivimi viri energije, klasične avtomobile, ki za pogon potrebujejo fosilna goriva, pa bodo nadomestili električni avtomobili. Ob hitrem tehnološkem razvoju in ozaveščanju ljudi so le-ti med uporabniki vse bolj priljubljeni. Enako velja tudi za fotonapetostne naprave za proizvodnjo lastne električne energije, ki zagotavljajo samooskrbo in neodvisnost od spreminjajočih se cen energentov na trgu. Solarni nadstrešek tako velja za popolno kombinacijo za tiste, ki imajo v lasti električni avtomobil, ali pa imajo to v dolgoročnem planu, obenem pa želijo z lastno električno energijo oskrbovati tudi svoj dom in s tem prispevati k čistejšemu okolju.

Kakšne so prednosti solarnega nadstreška?

Investicija v solarni nadstrešek je investicija v prihodnost. Dolgoročna naložba, ki se hitro obrestuje, njegova postavitev pa ne zahteva večjih posegov. Dovršeni in tehnično premišljeni konstrukcijski elementi ter kakovostni materiali ga delajo trajnega in požarno varnega, obenem pa velja za okolju prijaznega, saj ne prispeva h globalnemu izpustu CO2 emisij. Viške proizvedene električne energije se lahko hrani v lastnem hranilniku električne energije ali pa se jih oddaja v električno omrežje. Takšen solarni nadstrešek ne bo poskrbel samo za celoletno polnjenje avtomobila, temveč bo z električno energijo oskrboval tudi vaš dom in poskrbel za delovanje električnih aparatov ter posledično znižal vaš račun za nakup električne energije. Kot so nam zaupali v podjetju A-SOL energija d.o.o., boste na takšen način postali še bolj samooskrbni in neodvisni od spreminjajočih se cen energentov na trgu, investicija pa se vam bo, tudi s pridobljenimi nepovratnimi finančnimi sredstvi s strani Eko Sklada, povrnila v nekaj letih. Trenutno se za postavitev fotonapetostne naprave za samooskrbo z električno energijo dobi 180 € / kW moči naprave, za nakup električnega avta pa 7.500 € nepovratne subvencije. Dodatne informacije o subvencijah najdete TUKAJ.

Kam z odvečno energijo?

Odločili ste se za solarni nadstrešek, ki skrbi za proizvodnjo električne energije, a glej ga zlomka – proizvedete je več, kot je lahko porabite. V tem primeru v podjetju A-SOL energija d.o.o. ponujajo dodatno rešitev – hranilnike električne energije. Višek proizvedene električne energije boste lahko shranili v ta hranilnik in jo porabili takrat, ko jo boste potrebovali. Brez hranilnika, kot pravijo v podjetju, običajno izkoristimo približno 30 % proizvedene električne energije, s sistemom pa izkoristek povečamo na 70 %. S takšnimi hranilniki boste povečali stopnjo samooskrbe, samozadostnosti, zmanjšali obremenitev distribucijskega sistema in seveda, kar je najpomembnejše vsakemu posamezniku, zmanjšali stroške za energijo. Kot hranilnik električne energije lahko uporabite tudi vaš električni avto. Fotonapetostni sistem za samooskrbo je lahko narejen tudi tako, da  v primeru izpada električne energije, vaša oskrba z električno energijo ne bo motena (otočno delovanje).

Kot so nam zaupali v podjetju A-SOL energija d.o.o. pri izdelavi fotonapetostnih naprav za samooskrbo uporabljajo tehnologijo proizvajalca SolarEdge, ki velja za enega najbolj poznanih in kakovostnih proizvajalcev na področju fotonapetostnih sistemov. Poleg razvoja razsmernike, optimizatorjev moči, programskih rešitev za nadzor delovanja fotonapetostnih sistemov, vedno več pozornosti namenjajo tudi hranilnikom električne energije in polnilnim priključkom za električne avtomobile. Za polnjenje električnih avtomobilov so razvili posebno učinkovit razsmernik, ki bo vaš električen avto še hitreje napolnil s potrebno energijo.  S takšno polnilno postajo boste električni avtomobil, v primerjavi s standardnim polnilnikom, napolnili kar 2,5 krat hitreje. Za namestitev lastne polnilne postaje ne potrebujete nikakršnih soglasij, saj je priključena na obstoječe hišno omrežje.

Zaradi vseh teh dejstev v podjetju A-SOL energija d.o.o. ne vidijo nobenih zadržkov, da ne bi tudi vi začeli izkoriščati energije sonce in s tem prispevati k lepši prihodnosti našega planeta, si zagotoviti večjo lastno energijsko neodvisnost in si z nižjim računom za nakup energije tudi izboljšati svoj življenjski standard. Naj bo vaša prihodnost sončna!

 

A-SOL energija d.o.o.
Za grabnom 57
1351 Brezovica

051 693 436
01 232 21 98
info@a-sol.si
www.a-sol.si

 

Preberite tudi:

Je vsak kamin dober kamin?

Zdravilni učinki IR panelov.

 

 

 

 

 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...