petek, 2 decembra, 2022
DomaGradnjaVaša izolacija se pase na sosednjem travniku

Vaša izolacija se pase na sosednjem travniku

Ja, vemo. Čeprav se trenutno še ne zdi, vseeno prihaja pomlad in s tem idealen čas za gradnjo ali obnovo doma. Ko se odločimo za takšen projekt je potrebno misliti in poskrbeti za številne stvari, ki bodo naše bivanje naredile prijetnejše, udobnejše, predvsem pa energetsko učinkovitejše. In med pomembnejše zagotovo spada izolacija, saj ključno pripomore k zmanjšanju toplotnih izgub, posledično tudi stroškov ogrevanja.

Na izolacijske materiale je potrebno gledati kot na neke vrste zaščitnika objekta – dobro in pravilno izbrana ter nameščena izolacija pozimi ščiti stavbo kot topel plašč, poleti pa kot svilena srajca. Ker vam želimo poenostaviti postopek izbire izolacije, saj se zavedamo, da je ponudba na trgu precej široka, smo se pozanimali, katera je najboljša. In ker gre za notranji ovoj hiše je potrebno poskrbeti, da bo zares dovolj kakovostna, saj boste, po vsej verjetnosti, to počeli samo enkrat.

V našem uredništvu, tako kot številni strokovnjaki, zagovarjamo naravno izolacijo. Zakaj? Ker vanjo niso primešane okolju ter zdravju sporne snovi, kar pomeni, da so okolju in človeku prijazne tudi med samo vgradnjo in ne dražijo kože ter dihal, poleg tega pa je okolju prijazna tudi njena proizvodnja. O naravni vrstah izolacije smo se pogovarjali z podjetjem Gnezdo d.o.o., ki načelom sonaravnosti sledi že več kot desetletje.

 

Konoplja? Ne, nismo se zmotili.

Kot smo izvedeli, je konoplja industrijsko zanimiva zaradi hitre rasti, vsestranskosti, količine pridelka ki uspeva brez fifofarmacevskih dodatkov in gojil. Je zelo prilagodljiva in uspeva na več kot 50 % celotne kopne površine na Zemlji. Zaradi teh lastnosti je edinstvena surovina ki je  popolnoma obnovljiva, pri odlaganju pa se z lahkoto kompostira – razgradi.

Prednosti

V podjetju Gnezdo d.o.o. so nam zaupali, da so konopljina vlakna naravna in brez alergenov, odporna na razvoj glivic ter plesni. Tudi zaradi tega izolacija iz konoplje ne draži sluznice ali kože. Vpije lahko veliko količino kondenzacijske vlage – do kar 17 %, pri tem pa ne izgubi lastnosti izolativnosti. To je bistvena razlika od klasičnih izolacij, saj so le te zelo občutljive na vlago. Ne gnije in ne razpada, ne privablja glodalcev, prav tako ni nevarnosti za pršice. Velja za zelo dobro zvočno izolacijo, ima dobro požarno stabilnost. Med vsemi izolacijami ima najmanjši CO2 odtis, kar je danes zelo pomembno.

Konoplja se kot izolacija najpogosteje uporablja pri konstrukcijskih elementih – obodne in predelne stene, strehe, podi … Njena namestitev je preprosta, za delo z njo ne potrebujete rokavic ali maske. Dobavljiva je v ploščah in rolah, primerna pa za novogradnje, predelave ter sanacije.

 

Karakteristike:

  • Toplotna prevodnost: 0,0396 W/mK
  • Toplotna prehodnost: 0,040 W/mk
  • Zvočna izolativnost: > 56 dB pri debelini 140 mn

 

Vaša izolacija se pase na sosednjem pašniku

V hladnih dneh se vsi radi zavijemo v topla volnena oblačila. Kljub temu pa le redkokdo pomisli, da bi z ovčjo volno izoliral hišo, saj je le-ta pogosto obravnavana kot odpadek. Razlog? V podjetju Gnezdo d.o.o. pravijo, da je za slabšo ozaveščenost kriva tudi preslabo razvita predelovalna industrija za volno. Ovčja volna je namreč znana po tem, da zelo dobro uravnava temperaturo – poleti varuje pred vročino, pozimi pa prijetno greje.

Prednosti

Ovčja volna dobro odbija prah, pršice in vlago, dobrodošla pa je njena lastnost samogasnosti, saj je vnetljiva šele pri 520 stopinjah Celzija. Prenese velika temperaturna nihanja, v njej pa ne nastaja kondenz. Navdušeni smo bili nad dejstvom, da je njena življenjska doba minimalno 50 let, učinkovitost pa v vsem tem času enaka – zmanjša se lahko samo z mehanskimi vplivi.

Izvedeli smo, da se jo najpogosteje uporablja za vgradnjo v strešne konstrukcije ter za izolacijo podov, na voljo pa je v razsutem stanju in v obliki mehkih plošč. Najpogostejši debelini sta 4 in 8 cm, vgrajuje pa se jo na enak princip kot ostale tipe izolacij, pri tem ne potrebujete posebnega orodja ali varovalne opreme (maska, rokavice …). Je pa tukaj potrebno poudariti, da je volnena izolacija primerna predvsem za izolacijo konstrukcij in raznih prostorov v strehi.

 

Karakteristike:

  • Toplotna prevodnost: 0,035 W/mK
  • Toplotna prehodnost: 0,31 W/mK
  • Zvočna izolativnost: 55 dB

 

Trstika

V prejšnjem stoletju se je trstika najpogosteje uporabljala za utrditev ometa, danes pa je izredno priljubljena kot izolacija. V podjetju so nam zaupali, da se najpogosteje uporablja za izoliranje predvsem notranjih sten v primeru renovacije ali kot notranja termična pregrada v primeru stenskega gretja. Zagotavlja maksimalno paropropustnost, in je odporna na povačano vlago, kar je še posebej pomembno pri starih gradnjah. Je ena od redkih naravnih izolacij na katero se lahko nanašajo debeloslojni ometi, zato je zelo primerna za izvedbo fasadnih ovojev.

Tudi tovrstna izolacija je, kot prejšnji dve, izdelana mehansko, brez dodatkov kemikalij. Trstičje je med seboj povezano s pocinkano jekleno žico ter sponkami.

 

 

Karakteristike

  • Toplotna prevodnost: 0,058 W/mk
  • Toplotna prehodnost: 0,36 W/mk
  • Zvočna izolativnost: 23 dB v primeru debeline 50mm
  • Toplotna izolativnost: 0,058 W/mK

 

O podjetju Gnezdo d.o.o.

V podjetju Gnezdo d.o.o. že 14 let sledijo načelom sonaravnosti. Prepričanje, da so naravni, lokalni in obnovljivi materiali prava pot, jih je motiviralo, da sledijo najboljšim domačim in tujim praksam ko pride do naravne gradnje ter ponudbe materialov. Ker je sonaravno povezano tudi s čim manjšimi transporti in lokalnimi surovinami, vidijo cilj naprezanj v slovenski proizvodnji dosledno naravnih gradbenih materialov in centru naravnih materialov.

Iščete izvajalca za vgradnjo izolacije v vašo hišo?

V podjetju Gnezdo d. o. o. prejmete vse informacije glede načina vgradnje posamezne vrste izolacije, prav tako vam bodo naredili izračun stroška vaše investicije v izolacijo, glede na izbrano vrsto materiala. Prav tako vam nudijo še naslednje storitve: notranji in zunanji zaključni ometi, vgradnja suhomontažnih ilovnatih plošč, vgradnja naravnih izolacijskih materialov, izolacija fasade z naravnimi materiali, vodoodbojni apneni ometi, sanacija plesni …

 

Gnezdo d. o. o.
Štula 10
1000 Ljubljana

01 23 50 180
info@gnezdo.si
www.gnezdo.si

 

Obnavljate Vaš dom ali gradite? Potem nikar ne spreglejte naslednjih rešitev s področja gradnje in obnove:

Fasadni sistemi Caparol premikajo meje mogočega

Okensko okovje za zdravo klimo v prostoru [Nov sistem zračenja]

https://gradnjainobnova.si/2019/03/06/za-vec-svetlobe-in-zraka-tudi-kadar-so-spuscene/

Potrebujem dovoljenje, če želim vrtati vrtino za toplotno črpalko ?


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...