Princip delovanja IR panelov

Umazana kotlovnica, čiščenje pepela, puščanje cevi…

In če samo še pomislimo, da je nedelja zjutraj, zunaj snežna idila, sončni žarki sicer že kukajo skozi okno ampak kljub temu je malo čez 0 stopinj celzija, nam pa ogrevanje ne deluje, ker je zmanjkalo peletov, briketov…ali pa preprosto moramo vstati in zakuriti peč. Vse to je lahko še samo spomin.

Na termostatu nastavimo temperaturo ogrevanja in se prepustimo udobju sonca. Sanje ? Tiste jutranje, nedeljske?

Zanesljivost delovanja, nizka investicija in majhna poraba energije, so  glavni aduti infrardečega ogrevanja, ki ne zahteva dodatnega dela in vzdrževanja. Najnovejša generacija IR-panelov ECOSUN  s svojim delovanjem posnemajo sončno ogrevanje, torej večino toplote oddajo v prostor s sevanjem.

Princip delovanja IR panelov

V primerjavi s konvekcijskim ogrevanjem, kjer se zrak ogreva v dotiku z grelnim telesom in se potem dviga proti stropu ter se ohlajen spušča nazaj proti tlom, se pri ogrevanju z IR paneli zrak ogreva v dotiku z ogreto površino tal in predmetov (kot pri sončnih žarkih).

Pri klasičnem konvekcijskem ogrevanju z radiatorji se zrak ogreva na približno od 20º do 22 ºC, pod stropom temperatura doseže 22ºC, pri tleh pa samo 17 º C.S sevalnimi paneli pa se prostor ogreva na drugačen način, zato je zagotovljeno ugodnejše bivanje v prostoru pri nižji temperaturi, saj je le-ta namreč enakomerno razdeljena v prostoru.

To posledično pomeni velik prihranek pri porabi energije.

Visokotemperaturne IR grelne panele se lahko uporablja tudi v večjih zaprtih objektih (delavnice, hale, športni objekti, garaže, konjušnice, hlevi in terase oz. povsod, kjer so višji stropi)

Za področno (consko) ogrevanje jih je potrebno spustiti na priporočljivo višino montaže (2,5 m do 4,5 m – odvisno od moči sevalnega panela). Na takšen način ne ogrevamo celotnega objekta, temveč le področja (cone), kjer se zadržujejo ljudje, živali ali predmeti, ki jih želimo ogreti.

Prispevek podjetja Kit-sistemi.

Kit-sistemi, trgovina in storitve d.o.o.
Topolc 83 a
6250 Ilirska Bistrica
info@sikol.si
www.sikol.si
Tel: 041 440 606
 
Uredništvo priporoča: Preberite tudi vse o kaminih.

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: