Kakovostna izvedba fasade

Za kakovostno izvedbo fasade ni pomembna le izbira kakovostnih materialov, v prvi vrsti potrebujete izkušenega mojstra, ki ima dobre reference, ki pozna materiale za vgradnjo ter vse ostale komponente, ki bodo dale dober in kakovosten končni izgled.

Temparatura  ne sme biti nižja od 5°C.

Komponente fasadnega sistema se lahko vgrajujejo, dokler je zunanja temperatura nad petimi stopinjami Celzija, površina zidov pa zaščitena pred neposrednim omočenjem in osončenjem.  Glede na temperaturo, vlažnost zraka, orientacijo površin na objektu in podobno je čas sušenja posamezne komponente sistema (lepilo, osnovni premaz, zaključni sloj) lahko različno dolg, tudi do nekaj dni.

Izgled zaključnega sloja bo odvisen od podlage. 

Izgled zaključnega sloja bo odvisen od kakovostno pripravljene podlage. Podlaga mora biti zato še pred nanosom zaključnega sloja dobro pripravljena pri čemer je potrebno upoštevati, da se na gladko površino lepilo nanese po celotni podlagi. Podlaga ne sme biti navlažena, pri novogradnjah je priporočljiva starost betonske podlage vsaj 1 mesec v normalnih pogojih. Če bo podlaga imela različno debelino, to pomeni, da bo čas sušenja različno dolg, hkrati pa pri končnem izgledu lahko pride do različnih odtenkov barve.

Oprijem in nanašanje lepila

Ob uporabi stiropornih plošč na betonske ali opečnate podlage se lepilo nanaša na robove plošče, saj se tako prepreči slabša izolativnost in kroženje zraka med ploščami. Priporočljivo je, da je nanos lepila širok 5 cm in ne debelejši od 2 cm. Če pa se stiroporne plošče nanaša na popolnoma gladke podlage, potem naj bo 1 cm debel nanos lepila po celotni površini. Plošče namazane z lepilom je potrebno takoj namestiti na objekt, saj se tako prepreči prehitra izsušitev lepila in posledično slab oprijem. Nekoliko posušeno lepilo bo ustvarilo dodaten film, ki bo škodoval končnemu izgledu in pripomogel k slabi izolaciji.

Toplotni mostovi – previdno! 

Pritrdilni elementi, okna,  police in drugi dodatki se morajo vgraditi tako, da ne ustvarjajo toplotnih mostov. Pritrdilni elementi morajo imeti izrezano ustrezno veliko odprtino, katera naj bo očiščena vsega prahu. Pri vgradnji oken in okenskih polic pa je pomembno, da so vgrajeni po vseh predpisih, ki zagotavljajo dobro kakovost bivanja ter zmanjšano verjetnost nastanka plesni.

Prispevek podjetja Hleb d.o.o.

Bazena 4k,

2342 Ruše

dejan.hleb@siol.net

G: 041 732 261

Preberite tudi: Steklena fasada

 

 

Avtor: Lucija Črešnik, spletna urednica

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: