sobota, 25 junija, 2022
DomaNa terasiOljenje lesene terase, da ali ne?

Oljenje lesene terase, da ali ne?

Vzdrževanje lesene terase

Glede na to, da je les naravni material, ki razmeroma hitro zgnije ali strohni, bi si morda lahko mislili, da ni primeren za uporabo v gradbeništvu. Gotovo pa ne bi pričakovali dolge življenjske dobe lesenih teras, ki so stalno izpostavljene vsem mogočim vremenskim vplivom. Pa vendar je prav les en izmed najbolj priljubljenih materialov za izdelavo teras, uporablja pa se tudi za gradnjo nadstreškov, garaž in drugih konstrukcij, ki morajo bit posebej odporne na vremenske nevšečnosti. Kako je to mogoče?

Prva stvar, ki jo je treba izpostaviti, je kakovost lesa. Ni vsak les primeren za uporabo v gradbeništvu, pravzaprav so kakovostne vrste razmeroma redke in zelo cenjene. Če sestavimo teraso kar iz kosov lesa, ki nam ležijo okoli hiše, rezultat ne bo nič kaj preveč privlačen, življenjska doba pa verjetno ne bo presegala par mesecev. Prvo delo pri izdelavi obstojne lesene terase je torej izbira kakovostnega lesa.

Druga stvar je seveda obdelava lesa in izdelava terase. Surov les se na soncu, dežju, snegu in mrazu ne bo dobro obnesel, pa tudi funkcionalnost takšnega lesa je precej omejena. Les za terase je treba ustrezno obdelati in zaščititi pred vremenskimi vplivi, kar zagotavlja kombinacija mehanskih in kemičnih postopkov. Kakovost izdelave lesenih elementov in montaže terase je prav tako odločilnega pomena, čeprav ne odloča toliko o življenjski dobi samega lesa – odloča pa o funkcionalnosti terase in s tem posredno tudi na rok trajanja končnega izdelka.

Osredotočili pa se bomo na tretjo stvar, to je vzdrževanje lesene terase. Kakovosten in ustrezno obdelan les za terase se bo na prostem dobro izkazal, skozi leta pa se bodo vseeno pokazali nekateri znaki starosti in obrabe. S rednim in pravilnim vzdrževanjem lesene terase lahko pojav teh znakov prestavimo za več let v prihodnost, s tem pa ohranimo izgled in občutek terase, kot smo ga vajeni od prvega dne naprej.

Pri odločitvi za leseno teraso je vzdrževanje pogosto ena izmed ovir. Tisti, ki svojega časa in truda nočejo posvetiti skrbi za les, se odločijo za druge materiale, ki niso tako zahtevni. A izkaže se, da vzdrževanje lesene terase v resnici ni tako zahtevno, če ga opravljamo redno in skrbno.

Nujna opravila

Med nujnimi opravili pri vzdrževanju lesene terase moramo najprej omeniti že tista povsem osnovna. Recimo čiščenje, ki se ne nanaša specifično na terase, temveč velja za vse vrste stanovanjske opreme in pohištva. Treba je zagotoviti, da so površine kar se da čiste, še posebej, če se pripeti kakšna nezgoda in se te umažejo. Nekatere snovi lahko lesu škodujejo, druge pa le okrnijo njegov izgled – če na primer polijemo kozarec vina in podnic terase pri tem ne počistimo, bo madež ostal opazen in skalil splošno podobo terase. Konkretne posledice takšnih in podobnih nesreč so seveda odvisne od okoliščin, predvsem od vrste in obdelave lesa ter sestave samega madeža. A splošni nasvet še vedno drži – lesene površine sproti čistimo, kot čistimo tudi vse druge površine v stanovanju.

Morda gre že pri tem omeniti, da pri čiščenju in vzdrževanju lesa nikoli ne smemo uporabljati jedkih čistil in sredstev s sestavinami, ki bi lahko škodile lesu. Pogosto je dovolj že curek vode in brisanje s krpo ali mehko krtačo, če ne pa so v prodaji tudi namenska čistila za les.

Vsake toliko časa se priporoča tudi nekoliko skrbnejše generalno čiščenje lesene terase. Običajno to opravimo kar v kombinaciji s površinskim brušenjem, ki je še eno izmed zelo koristnih opravil pri vzdrževanju terase. Brušenja se lotimo na suhi terasi, pred čiščenjem. Postopek je preprost, saj potrebujemo le fin brusni papir, nato pa ročno pobrusimo plast umazanije in odmrlih celic lesa na površini podnic. Brušenje lahko opravimo hitro in brez večjega napora, sploh če to opravilo opravljamo redno vsaj enkrat ali dvakrat na leto. Po brušenju na terasi ostane prah in pobrušen material, kar je priporočljivo posesati, preden se začne čiščenje. Najbolj učinkovito bo čiščenje z visokotlačnim čistilnikom in namensko krtačo za čiščenje tal, zadostuje pa tudi curek vode v kombinaciji s krpo ali mehko krtačo. V vsakem primeru je treba paziti na to, da curek vode ni premočan, saj to lahko les poškoduje. Spet gre opozoriti tudi na uporabo čistil – če voda ne zadostuje, pridejo v poštev le namenska čistila za les.

Oljenje lesene terase

Med opravili, ki se zdijo pri vzdrževanju terase najbolj zahtevna, je oljenje. A tudi to je mala malica, če vzdrževanje opravljamo redno ter se ga lotimo pravilno. Oljenje običajno poteka skupaj z brušenjem in čiščenjem terase, a šele potem, ko so podnice povsem suhe.

Pri oljenju je pomembno že to, da izberemo pravo olje. Spet je pametno izbrati le izdelke, ki so posebej prilagojeni za uporabo na lesenih elementih, torej ne vsebujejo škodljivih sestavin. Olje pretresemo oziroma premešamo, nato pa ga enakomerno premažemo preko podnic kar s širokim čopičem ali valjčkom. To je treba seveda opraviti v lepem vremenu, da se olje lahko vpije v les in posuši, kar običajno traja nekaj ur – najbolje je, da terase še en dan ne uporabljamo.

Profesionalno vzdrževanje lesenih teras

Tisti, ki se ne želijo sami spopadati z zgoraj opisanimi opravili, pa tudi tisti, ki bi radi preprosto zagotovili, da je njihova terasa res kar najbolje vzdrževana, bodo delo zaupali strokovnjakom. Storitve vzdrževanja so običajno tudi v ponudbi izdelovalca teras, kar je zelo priročna opcija in pogosto tudi cenovno ugodna rešitev. Profesionalno vzdrževanje je pametno izbrati že pravočasno, da zagotovimo redno in pravilno vzdrževanje. Če se na to spomnimo šele po desetih letih uporabe terase, ko je les že precej obrabljen, učinek ne bo tako velik.

Profesionalno vzdrževanje lesene terase je res ena izmed bolj elegantnih možnosti, a ker gre za opravila, ki jih je zmožen z nekaj časa in pozornosti postoriti vsak, vzdrževanje običajno poteka v lastni režiji. Če je redno in skrbno, bodo tudi rezultati takšni, kot če bi storitev opravili mojstri.

Redno vzdrževanje terase podaljša življenjsko dobo lesenih elementov, predvsem pa ohrani čudovit izgled terase ter udoben občutek pri uporabi. Ker se postopki vzdrževanja ponavljajo le enkrat ali dvakrat na leto, je vsekakor vredno investirati nekaj časa za to, saj rezultati res prinašajo posebno zadovoljstvo.

Brezplačno strokovno svetovanje • Računalniški 3D izrisi • Hitra in kakovostna montaža
041 757 868

info@lesene-terase.com
www.lesene-terase.com

 

Preberite tudi: Kako izbrati pravi les za vašo teraso?


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...