četrtek, 30 junija, 2022
DomaUrejamo okolicoKako izbrati pravi les

Kako izbrati pravi les

Les je že stoletja glavni gradbeni material, ki ga brez težav uporabljamo tako pri renovaciji stare hiše alpskega sloga kot pri izgradnji sodobne novogradnje.
Les obdrži lastnosti živega organizma tudi po tem, ko je drevo že podrto in obdelano. Zaradi njegove vsestranskosti in odličnih lastnosti les uporabljamo v stanovanjskih, gostinskih, turističnih in komercialnih objektih. Les lahko uporabljamo za nosilne konstrukcije, začasne opaže, skelet strehe in tudi za obloge.

Z lesom lahko obložimo skoraj vse: terase, atrije, balkone, predele okoli bazenov, dostopne poti, stene, senčnice, zaščitne stene, strope, korita, sedala, dekorativne stebre ipd.

  

Kako izbrati pravi les za vašo teraso?

Na tržišču je mnogo vrst lesa za lesene terase. Pri izbiri lesa morate biti previdni. Vsaka od lesnih vrst ima svoje prednosti oz. slabosti.

  1. Les ipe lapacho je odličen, zelo trd les za senčne lege ali za montaže na terasah, pokritih z nadstreški.
  2. Cumaru je trd les, primeren tako za senčne kot tudi za osončene lege, bodisi pokrite ali nepokrite.

3. Massaranduba je zaradi nižje cene, a kljub temu zadostne trdnosti, primerna tudi za gostinske lokale. Burmanski teak pa je izbira, ki vedno navduši in je primerna za vse vrste teras: osončene, osenčene ter suhe ali mokre površine.


4. Itauba se obnaša podobno kot cumaru, vendar pa se podnice Itauba bolj zvijajo, zato priporočamo le montažo z vidnim načinom vijačenja.

Če se odločite za mehkejše evropske vrste lesa, kot so sibirski macesen, termo bor/jesen/smreka ipd., se morate zavedati, da bo življenjska doba terase kratka. Les se bo hitro začel zvijati, podnice bodo pokale, se trstičile in iverile. Velikokrat se zgodi, da po terasi že po nekaj mesecih ne morete več hoditi bosi. Absolutno najboljša izbira lesa za zunanjo teraso je Teak Burma, ki se odlična obnaša v vseh okoljih. Ker pa je cena Teak-a visoka, se v Sloveniji največ teras izdela iz lesa Cumaru in Ipe, ki sta slabša izbira kot Teak ampak mnogo boljša kot Sibirski macesen.

Lesena terasa, ki z leti ne spremeni barve?

Les je naraven material in tako se tudi obnaša. Na tržišču ni nobene vrste lesa, ki ne bi spreminjala barve. Enim se spremembe poznajo hitro, drugim počasneje. Ene vrste lesa temnijo, druge sivijo. Teak je po naših izkušnjah najboljši les za izdelavo lesene terase pa kljub temu sivi. Če vas videz sivih ali obledelih teras moti, jim lahko svež videz povrnete že z enkratnim oljenjem.

Mojstrova izbira:

»Zaradi velike kvadrature terase smo si pred leti izbrali les Cumaru Champagne Selection. Z lesom smo zelo zadovoljni, kljub vsemu pa bi si v primeru, da bi bila naša terasa manjša, sedaj izbrali les Teak Burma. To je edini les, ki se super obnaša na vseh območjih. Z njim je manj vzdrževanja kot z drugimi vrstami. Teakove podnice se dolgoročno manj krčijo, manj pokajo, manj se zvijajo… Če finančne zmožnosti za nakup tega lesa niso ovira, je Teak absolutno najboljša izbira. Naš drugi predlog pa je les Cumaru ali Ipe, saj gre tudi v teh primerih za odlično izbiro.«

 

Brezplačno strokovno svetovanje • Računalniški 3D izrisi • Hitra in kakovostna montaža
041 757 868

info@lesene-terase.com
www.lesene-terase.com

 

Preberite tudi: Vzdrževanje lesene terase


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...
Alpod talne obloge