četrtek, 30 junija, 2022
DomaMoj domKoristni nasveti ob menjavi oken.

Koristni nasveti ob menjavi oken.

Dandanes se veliko pozornost namenja skrbi za okolje, ne le v smislu manjših toplotnih izgub in boljše izrabe sončne energije, temveč tudi posredno z upoštevanjem okoljskih stroškov pri izdelavi novih oken in recikliranju starih. Pri lesenih oknih se recimo upošteva gospodarjenje z gozdovi in to, od kod prihaja surovina. Pridobivanje aluminija, čeprav v neposredni bližini, pa je energijsko zelo potratno. Odločitev tako ni preprosta in premočrtna.

Kaj vse je torej pomembno pri izbiri kakovostnega okna? Preprostega odgovora žal ni. Najbolje se je zanesti na nasvet strokovnjaka, ki ima dovolj široko znanje, da zna izbrati najboljše rešitve za konkretno stavbo in prostore v njej, ter natančno preveriti navedbe proizvajalca.

Ključnega pomena je, da poiščete ustrezne rešitve za konkretno stavbo in prostore v njej, ter natančno preverite navedbe izvajalca!

Energijska propustnost in vlaga

Če se želimo izogniti pregrevanju poleti, velja razmisliti, kako čim bolje uravnavati energijsko propustnost: ali to doseči z izbiro ustreznega tipa zasteklitve ali s senčili.

Pri oknih v prostorih, kjer je občasno večja vlaga, npr. v kopalnici in kuhinji, moramo posebno pozornost nameniti rosenju. Izognemo se mu lahko z dobro toplotno-izolativno zasteklitvijo, primerno izbranimi distančniki in predvsem ustreznim prezračevanjem. V nekaterih primerih, zlasti pri oknih majhnih mer ali v majhnih in ozkih prostorih, sta pomembni velikost in oblika oken. Velikokrat je treba ob zamenjavi oken zaradi večje zrakotesnosti stavbnega ovoja načrtovati dodatno prezračevanje, pri čemer je najbolj priporočljiva izbira sistema z vračanjem odpadne toplote, t. i. rekuperacija.

Kako izbrati izvajalca?

Pred nakupom si je treba priskrbeti vsaj tri ponudbe različnih proizvajalcev, jih med seboj primerjati in se pozanimati tudi o proizvodnem procesu, saj le urejen in sistematičen proizvodni proces zagotavlja konstantnost izdelkov. Preveriti je treba, ali imajo okna ustrezna poročila o preskušanju, ki jih je izdala neodvisna akreditirana ustanova. Posamezno poročilo velja le za določen tip okna, ne pa za vsa (npr. enokrilna, dvokrilna). Zato je smiselno, da kupec preveri, ali imajo proizvodi še dodatna potrdila o kakovosti, kot sta nemški znak RAL ali slovenski okoljski certifikat znak kakovosti v graditeljstvu.

Ugledni proizvajalci kupca seznanijo z vsemi potrebnimi podatki in mu izročijo navodila za vgradnjo, vzdrževanje in pravilno uporabo oken ter ponujajo servisiranje tudi po preteku garancije, saj je treba okovje in tesnila redno vzdrževati, za kar naj poskrbi ustrezno usposobljen mojster. Primerno nastavljeno in naoljeno okovje zagotavlja funkcionalnost okna: ustrezno prepustnost za zrak, vodotesnost in trajnost izdelka. Poleg tega je treba tesnila vsaj enkrat na leto naoljiti. Ker z leti preperevajo, jih bomo morali sčasoma tudi zamenjati.

 

Pravilna montaža in redno vzdrževanje 

Pri izbiri oken je treba torej upoštevati vse dejavnike, ki so pomembni za posamezno stavbo in prostore v njej, ter izbrati okna pri preverjenem proizvajalcu. Ključnega pomena je seveda tudi pravilna vgradnja, v času življenjske dobe izdelka pa je treba skrbeti za pravilno uporabo in ustrezno vzdrževanje.

Vsebino prispeval: 

Okna Šemrl, d.o.o.
Planina 189
6232 Planina

E-naslov: info@oknasemrl.eu

T: 051 628 505

www.oknasemrl.eu


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...
Alpod talne obloge