sobota, 25 junija, 2022
DomaGradnjaGradnja in obnovaKaj je dobro vedeti pred nakupom zemljišča?

Kaj je dobro vedeti pred nakupom zemljišča?

Izbira in nakup zemljišča

Kakovost vašega bodočega življenja in zadovoljstva v lastni hiši bo močno odvisna od lokacije in parcele, kjer bo hiša stala. Pri iskanju parcele bodite potrpežljivi, saj je faza nakupa parcele lahko časovno izjemno intenzivna. Vzemite si čas in preučite vse možnosti, prednosti in slabosti posamezne lokacije. Izbrati morate takšno parcelo, ki vam ugaja in na kateri si predstavljate življenje v naslednjih letih.

Odgovori na vprašanja naj vam bodo v pomoč pri iskanju parcele:

  • Si želite hišo v naselju ali na samem, potrebujete v bližini gozd in druge rekreacijske površine? Kako daleč ste se pripravljeni voziti na delovno mesto?
  • Ali je naložba finančno izvedljiva? Ali je gradbeni poseg izvedljiv?
  • Ali bo potrebna sprememba namembnosti zemljišča, bo mogoče pridobiti gradbeno dovoljenje, bodo soglasja problematična?
  • Ali so lastninska razmerja urejena in vpisana v zemljiško knjigo, obstajajo na zemljišču kakšne obremenitve, prepovedi ali predkupna pravice,  je oblika zemljišča skladna z zahtevami za gradnjo?

Priporočljivo je, da si izberete prisojno lego, sploh če imate v načrtu nizko energetsko hišo. Nagib terena naj ne bo premočan, saj to otežuje gradnjo in hkrati lahko poveča stroške.

Zemljiška knjiga

Ob nakupu parcele je treba preveriti stanje v zemljiški knjigi. Običajno je v kupoprodajni pogodbi člen, ki določa način prevzema lastništva. Preveriti je treba, da je kupec, od katerega nameravate parcelo kupiti, že vpisan v zemljiško knjigo kot lastnik. V nasprotnem primeru boste morali zbrati celotno verigo kupoprodajnih pogodb od zadnjega vpisanega lastnika. Vse pogodbe morajo biti overjene pri notarju. Paziti je treba na morebitne služnosti, ki potekajo preko parcele, ali služnosti, ki jih potrebujete vi, da boste sploh lahko prišli do svoje parcele. Služnostne poti morajo biti vpisane v zemljiški knjigi, če niso, lahko pride do sporov. Sama parcela mora biti prosta bremen, na njej ne sme biti hipoteke.

Elektronski vpis v zemljiško knjigo

Vpis v zemljiško knjigo od 1. maja 2011 poteka elektronsko. Na internetni strani sodstva Republike Slovenije imate povezavo do elektronske zemljiške knjige. Vlogo za vpis lahko oddate sami, pri notarju ali nepremičninski družbi. Če boste predlog oddali sami, se morate registrirati, potrebovali boste tudi varni elektronski predal. Zemljiška knjiga je javna listina in po njej lahko poizvedujete, če poznate številko parcele in številko katastrske občine, medtem ko ne morete poizvedovati po imenu lastnika.

Vsebino prispevali iz podjetja Idea gradbeni biro.

Uredništvo priporoča: Ne brez lokacijske informacije! 

IDEA gradbeni biro d.o.o.
Miklavška cesta 51b
SI-2311 Hoče
059 175 942

031 336 426

info@idea-gb.com

www.idea-gb.com

 

Takole …

v prispevku zgoraj smo vam predstavili enega izmed atraktivnih trendov za opremo doma, ki je trenutno na samem vrhu po priljubljenosti. V kolikor pa vaš dom urejate celoviteje vam priporočamo, da se seznanite z dodatnimi novostmi in rešitvami.

Za vas smo pripravili kar celo revijo trenutno najbolj iskanih rešitev.

Le to si lahko popolnoma brezplačno ogledate na povezavi TUKAJ.

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...