petek, 2 decembra, 2022
DomaOgrevanjeVarčni električni konvektorski radiatorji.

Varčni električni konvektorski radiatorji.

Ljudje se zelo radi odločajo za uporabo električnih radiatorjev. Njihova prednost je namreč ta, da so univerzalni, elegantni, namestitev pa je možna v vseh prostorih.

 

Električni radiatorji BEHA

Električne radiatorje BEHA odlikuje eleganten design, varčnost, napreden in neslišen triac elektronski termostat … Njihova montaža je enostavna, zaradi velike površine ogrevalne ploskve ter električnega grelca, ki preprečuje zgorevanje prahu in sušenje zraka, pa prednjačijo tudi pred konkurenco. Inženirji, ki so razvijali radiator BEHA, so v mislih imeli dve bistveni stvari -> kako izdelati radiator, ki bo grel in kljuboval tudi najhujšemu polarnemu mrazu na področju Norveške (tam je namreč radiator bil razvit) in da bo pri tem ogreval v kar se da nizkotemperaturnem območju.

Ta radiator deluje na principu nežne konvekcije ogretega zraka. Tovrsten način se je pri ogrevanju prostorov izkazal za najvarčnejšega in najučinkovitejšega. Zahvaljujoč nizkotemperaturnemu režimu delovanja, je konvekcija ogretega zraka nežna in usmerjena k tlom, saj na ta način v največji možni meri zadržimo toploto tudi pri tleh.

Električni radiator BEHA je opremljen z izredno natančnim elektronskim termostatom, kalibriranim na sobno temperaturo, zaradi česar si lahko temperaturo poljubno nastavljamo v območju od +5 °C do + 30°C. Termostat ima vgrajeno tudi funkcijo proti zmrzovalne zaščite, ki ohranja temperaturo v prostoru nad +5 °C in pred zmrzaljo zaščiti vodovodne instalacije. Usklajenost elektronskega triac termostata in nizkotemperaturnega grelca zagotavljata odlično ekonomiko v delovanju, nizko porabo električne energije in varčnost. Radiatorji BEHA imajo stopnjo zaščite IP24, kar jim omogoča vgradnjo v kopalnice in druge vlažne prostore, seveda pod pogojem, da so vgrajeni na razdalji vsaj 60 cm od elementov (tuš kabine, kadi in podobno). Vsak BEHA radiator ima vgrajen še varnostni termostat, ki v primeru prekritja radiatorja njegovo delovanje izključi. Na takšen način se lahko izognemo marsikateri nevšečnosti.

 

Vgradnja

Varčne električne radiatorje BEHA lahko na želeno pozicijo namontiramo s pomočjo stenskega nosilca. Da bodo prostor ogreli zares maksimalno in pri tem kar se da varčevali z energijo, jih je potrebno namontirati med 5 in 10 cm od tal.

 

Različni modeli ter dodatna oprema

Električni radiatorji BEHA so dobavljivi v 11 modelih. Med seboj se razlikujejo predvsem po moči in velikosti. Npr – model P je visok 40 cm, model L pa 20 cm. Slednjega je priporočljivo uporabljati predvsem tam, kjer imate večje steklene površine, ali pa vam višina prostora ne dopušča gradnje modela, višjega od 20 cm. Prav vse modele pa je moče povezati z i-Jaz centralno regulacijo, prav tako jih lahko opremimo z dnevnim časovnikom TP 100. Naši napredni BEHA električni radiatorji dopuščajo tudi GSM daljinski vklop, kar je še posebej priročno za ogrevanje vikendov, počitniških domov ali drugih objektov, ki jih redkeje uporabljate.

Radiatorje lahko priklopimo preko stenske doze, ki se namesti na nosilec, ali pa preko priloženega kabla 1 f vtikačem, neposredno v stensko vtičnico.

 

Izbira moči

Pri izbiri moč radiatorja je potrebno upoštevati velikost ter volumen prostora, ki ga bomo ogrevali. Prav tako nista zanemarljiva njegova namembnost ter kakovost izolacija. V kopalnico recimo se praviloma priporoča vgradnja radiatorja moči cca. 120 W/m2, v ostale prostore pa nekje 100 W/m2. T specifikacije veljajo za dobro izolirane prostore, oziroma za tiste, v katerih je nameščeno kakovostno stavbno pohištvo s termopan ali trojno zasteklitvijo. Za prostore ali hiše z dobro izolacijo, izdelano termoizolacijo debeline 10 cm ali več, priporočamo izbiro moči do 75 W/m2. Izbira močnejšega modela ne pomeni nujno tudi višje porabe električne energije, saj bo efektivni čas delovanja v primeru močnejšega radiatorja krajši, kot v primeru izbire manjšega.

 

Kako izračunati moč radiatorja?

V primeru, da želimo ogrevati povprečno izoliran prostor površine 10m2, bomo upoštevali potrebno specifično moč 100W/m2. To pomeni, da za omenjen prostor zadostuje varčni električni radiator BEHA, model P10 ali L10.

 

Kakšen pa bo strošek ogrevanja z radiatorji BEHA?

Odgovor na to vprašanje ni tako enostaven, saj na porabo električne energije vplivajo številni dejavniki. Naj vam ih naštejemo samo nekaj:

  • Izolacija velja za enega najpomembnejših dejavnikov, od katerega je odvisen strošek električne energije. Ta namreč vpliva na izbiro moči, potrebne, da bo radiator zadostil potrebi po ogrevanju prostora. V praksi priporočamo, da se pri višini stropa 2,5 metra izbere radiator moči, okoli 100W/m2, pri zelo dobri izolaciji pa tudi 75 W/m2.
  • Navade porabnika. Tisti, ki jih rado zebe, bodo termostat nastavili na kakšno stopinjo več, kar se bo seveda poznalo tudi pri računu za električno energijo. In ker z ogrevanjem prostorov premagujemo temperaturno razliko med zunanjo temperaturo ter tisto v prostoru, bo ogrevanje pri nižjih zunanjih temperaturah dražje in obratno.

 

Stekleni radiatorji – odlična alternativa za prefinjeno okolje

Za bolj prefinjeno okolje smo razvili električni radiator s stekleno sprednjo ploskvijo. Njegov moderen izgled tako ne predstavlja samo vira za ogrevanje, temveč tudi dizajnerski kos pohištva, ki celostno podobo vašega doma naredi še atraktivnejšo.

Vsebino prispevali iz podjetja Tersus d.o.o.
Tersus d.o.o.,
Ulica Ivana Selana 15,
1351 Brezovica pri Ljubljani;

051 655 500
080 11 05
tersus@siol.net
www.tersus.si

 


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogočajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dosežen želen cilj in ničelne poškodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...