petek, 2 decembra, 2022
DomaOgrevanje­čĹë Katera TOPLOTNA ─îRPALKA je zame najprimernej┼ía?

­čĹë Katera TOPLOTNA ─îRPALKA je zame najprimernej┼ía?

Za vse, ki i┼í─Źete ustrezno toplotno ─Źrpalko za va┼í dom smo tukaj zbrali kar nekaj koristnih informacij, ki vam bodo prav gotovo pomagale pri izbiri ustrezne toplotne ─Źrpalke. Pri izboru je namre─Ź potrebno upo┼ítevati ve─Ź dejavnikov. O tem katera toplotna ─Źrpalka bo prava za va┼í dom smo govorili s s strokovnjaki iz podjetja E2E. ­čĹç V prispevku spodaj tako navajamo 5 klju─Źnih dejstev, ki jih je dobro poznati preden izberete toplotno ─Źrpalko!

 

 

┬áÔśŁ Vrste toplotnih ─Źrpalk glede na medij┬áiz katerega ─Źrpajo energijo za ogrevanje:

┬á“ZRAK ÔÇô VODA, ZEMLJA ÔÇô VODA, VODA ÔÇô VODA”

Prva beseda predstavlja vir energije oz. medij, ki ga hladimo oziroma┬áiz njega ─Źrpamo energijo, druga beseda pa predstavlja┬ámedij (voda), ki ga grejemo in poganjamo po grelnem sistemu (radiatorji, talno gretje, stensko gretje).

Glede na medij iz katerega toplotne ─Źrpalke ─Źrpajo energijo se delijo na tri tipe: ZRAK ÔÇô VODA, ZEMLJA ÔÇô VODA in VODA ÔÇô VODA. Najvi┼íji izkoristek ima sistem voda ÔÇô voda, vendar je potrebno upo┼ítevati stro┼íek za─Źetne investicije, ki je v primerjavi s sistemom zrak ÔÇô voda precej vi┼íji. Voda je zaradi svojih odli─Źnih termodinami─Źnih lastnosti idealna re┼íitev za delovanje toplotne ─Źrpalke voda – voda. Delovanje toplotne ─Źrpalke voda ÔÇô voda temelji na izkori┼í─Źanju podtalnice. Pred vgradnjo tak┼íne toplotne ─Źrpalke voda ÔÇô voda je potrebno narediti ustrezne geolo┼íke raziskave terena in analizo podtalnice. Potrebno je izvrtati vrtino, v vrtino se namesti potopna ─Źrpalka, iz katere se ─Źrpa podtalnica. Za toplotno ─Źrpalko voda – voda je najbolj primeren nizkotemperaturni sistem ogrevanja, torej talni, stropni ali stenski sistem ogrevanja. Toplotna ─Źrpalka zemlja ÔÇô voda, izkori┼í─Źa toplotno energijo zemlje. Energijo pridobivamo preko sond, ki se namestijo v vrtine. Tudi pri tej izvedbi je potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja in narediti analizo tal. Investicija je dokaj visoka (cca za 50% vi┼íja od sistema zrak ÔÇô voda) seveda pa je vse odvisno od vrste in velikosti objekta za katerega i┼í─Źemo re┼íitev. Je pa delovanje izredno u─Źinkovito, racionalno in tiho, saj namestitev zunanje enote ni potrebna. Omenjeni sistem se pri nas tudi vgrajuje vendar toplotne ─Źrpalke, ki delujejo po sistemu zrak ÔÇô voda po ┼ítevil─Źnosti mo─Źno presegajo sisteme zemlja – voda saj je razmerje med investicijo in vi┼íino porabe pri toplotni ─Źrpalki zrak ÔÇô voda veliko ugodnej┼íe. Sistem ima zunanjo enoto, ki energijo za ogrevanje vode ─Źrpa iz okoli┼íkega zraka.

 

Torej pri odlo─Źitvi ali boste izbrali zrak – vodo, vodo – vodo ali zemljo – vodo izbirate na─Źin┬áod┬ákje bo va┼ía notranja enota ─Źrpala energijo za ogrevanje vode, ki jo potrebujete za izbran ogrevalni sistem (radiatorje, talno ali stensko ogrevanje). Ko je odlo─Źitev znana izberete ┼íe vrsto notranje enote, toplotne ─Źrpalke, ki je lahko nizkotemperaturna ali visokotemperaturna.

 

­čĹë Razlika med nizkotemperaturno in visokotemperaturno toplotno ─Źrpalko (notranjo enoto)

V kolikor je v objektu vgrajen talni razvod ogrevanja (talno ogrevanje), je zaradi ni┼żjih vstopnih temperatur v sistem dovolj nizkotemperaturni re┼żim ogrevanja, torej nizkotemperaturna toplotna ─Źrpalka. Sistem talnega ogrevanja namre─Ź za u─Źinkovito delovanje potrebuje ni┼żjo temperaturo vode, kot sistem radiatorskega ogrevanja. V primeru radiatorjev praviloma potrebujemo vi┼íje temperature. Torej izberete visokotemperaturno toplotno ─Źrpalko. AMPAK POZOR ÔśŁ Bolj, kot razlikovanje med nizkotemperaturnimi in visokotemperaturnimi toplotnimi ─Źrpalkami je pomembno razlikovanje med enokompresorskimi in dvokompresorskimi toplotnimi ─Źrpalkami. Velika ve─Źina visokotemperaturnih toplotnih ─Źrpalk na trgu je namre─Ź enokompresorskih, v primeru enega kompresorskega kroga pa ima plin R410a (uporabljen v ve─Źini primerov) dolo─Źene fizikalne omejitve, ko mora sistem pripraviti visoko temperaturo izhodne vode pri nizkih zunanjih temperaturah. v omenjenih pogojih je temperatura izhodne vode omejena, zato manko temperature nadomestijo elektri─Źni grelci, kar mo─Źno pove─Źa letno porabo (stro┼íke), poleg tega pa se pojavijo izjemno visoki pritiski v freonskem krogu, kar skraj┼ía ┼żivljenjsko dobo sistema. ┬áSvetujemo vam, da v primeru radiatorskega ogrevanja pred nakupom toplotne ─Źrpalke preverite ali je predlagani sistem enokompresorski ali dvokompresorski.

 

ÔśŁ Izra─Źun toplotnih izgub in praksa na trgu

Za vsak objekt je mo┼żno izra─Źunati toplotne izgube in pripraviti uraden izra─Źun najoptimalnej┼íe toplotne ─Źrpalke, v katerem je navedena tudi letna poraba stro┼íka za ogrevanje objekta ter primerjava do ostalih virov ogrevanja. Zato vam priporo─Źamo, da se ne odlo─Źate za pav┼íalne oziroma pribli┼żne ocene potrebnih mo─Źi, ampak zahtevate uradne izra─Źune.

 

­čĹë In kak┼ína je razlika med enokompresorsko in dvokompresorsko toplotno ─Źrpalko?

Kaskadna vezava dveh kompresorjev lahko brez elektri─Źnih grelcev dvigne temperaturo izhodne vode vse do 80 stopinj in to pri -20 stopinjah zunanje temperature. Vse enokompresorske izvedbe, ki se opredeljujejo kot visokotemperaturne so v realnosti pogojno visokotemperaturne. Pri visokih zunanjih temperaturah, ko v resnici ne potrebujemo visokih temperatur izhodne ogrevalne vode, lahko zagotovijo npr. 60 stopinjsko izhodno vodo. V primeru ni┼żjih zunanjih temperatur pa se omenjena maksimalna izhodna temperatura voda mo─Źno zni┼żuje. Sistem v teh primerih deluje z maksimalnimi obremenitvami in s pomo─Źjo elektri─Źnih grelcev in ob─Źutno dvigne letni stro┼íek ogrevanja.

 

­čś« Stro┼íek in prihranki:

PRIMER:┬áV primeru radiatorskega ogrevanja v objektu ogrevalne povr┼íine 200 m2 je letna poraba z dvokompresorsko toplotno ─Źrpalko ni┼żja za kar 450 ÔéČ. To pomeni, da se vi┼íja za─Źetna investicija povrne v 5 ÔÇô 6-ih letih. Skupni prihranek po 10-ih letih uporabe pa je kar 4500 ÔéČ, po 15 letih pa ┼że 6750 ÔéČ. Podatke so nam zaupali v podjetju E2E, seveda pa je ocena prihrankov vedno pogojena z velikostjo in izolacijskimi lastnostmi objekta. Torej gledano iz vidika tehni─Źne re┼íitve in dolgoro─Źnosti je dvokompresorska re┼íitev edina prava izbira.

 

 

┬á­čĹë Spoznajte ┼íe razliko med┬á ON/OFF in INVERTERSKIM kompresorjem

On/off kompresor ima zgolj dva razli─Źna stanja. Kompresor ne deluje ali pa deluje s 100% mo─Źjo. Inverterski kompresor pa je┬á pri razvoju kompresorjev naslednja stopnja. Inverter lahko namre─Ź prilagodi mo─Ź delovanja toplotne ─Źrpalke. V primeru, da objekt potrebuje v prehodnem obdobju zgolj 2kW ogrevalne mo─Źi, se lahko toplotna ─Źrpalka z vgrajenim inverterskim kompresorjem (Daikinova toplotna ─Źrpalka ga ima) prilagodi tej potrebi, ne glede na to, da je toplotna ─Źrpalka v osnovi 8kW. V primeru on/off kompresorja je tako nujno dodatno namestiti ┼íe zalogovnik, ki shranjuje odve─Źno energijo, med tem ko v primeru vgrajenega inverterskega kompresorja v toplotni ─Źrpalki zalogovnika na─Źeloma ne potrebujemo.

 

­čśŹ SPOZNAJTE novost (DECEMBER 2019), spoznajte┬áDaikinovo inovativnost za ogrevanje radiatorjev:

Decembra 2019 je Daikin predstavil novo Althermo ÔÇô Daikin Altherma 3 H HT. Namenjena je predvsem za vgradnjo v ┼że obstoje─Źe objekte v srednji in severni Evropi. Njena zmogljivost je tako prilagojena tukaj┼ínjim podnebnim razmeram in dosega visoko zmogljivost tudi pri nizkih temperaturah okolice. Ogrevalno vodo bo segrela do 70┬░ C, tako da je primerna za radiatorsko ogrevanje (delovanje do -28┬░ C, do -15┬░ C uporablja zgolj delovanje toplotne ─Źrpalke). Vsebovala bo okolju prijaznej┼íi plin R32.

 

Bistvena novost, s katero navdihuje Daikin
Daikin, kot o─Źe razvoja toplotnih ─Źrpalk, tudi tokrat premika meje tehnologije in postavlja nove standarde kvalitete na tem podro─Źju. V novi Althermi 3 HT predstavlja kompresor z dvojim vbrizgom ÔÇô vbrizgavanje plina in teko─Źine, s ─Źimer omogo─Źa toplotni ─Źrpalki segrevanje izhodne vode do 70 ┬░ C in doseganje energijske u─Źinkovitosti A +++.

 

To pa ┼íe ni vse. Poudarjena je tudi eleganca ­čśŹ
Daikin pri razvoju ni izpustil niti najmanj┼íega detajla in je tako ponovno poskrbel, da je toplotna ─Źrpalka estetski dodatek vsakega bivanjskega prostora (tako notranjega, kot tudi zunanjega). Eleganten dizajn dosega z moderno in elegantno obliko zunanje enote. Daikin Altherma 3 H HT je namre─Ź dobila nagrado Red dot za oblikovanje in IF 2019. Ker ima samo en sam ventilator je enota ni┼żja. Temno srebrno-sivo ohi┼íje, z zaobljenimi robovi in vodoravnim re┼íetom, ki pokriva celoten sprednji del za manj viden ventilator dajejo ob─Źutek elegance, ki pristoji vsakemu domu.

Tudi ta enota omogo─Źa pametno upravljanje v oblaku. V namestitvenem programu opozori na napake, omogo─Źa pa tudi oddaljeno pomo─Ź pri odpravi napak. Regulira se z novim Madoka regulatorjem za ogrevanje serije BRC1HHDA, ki je na voljo v beli, srebrni in ─Źrni barvi, da se lahko ujemajo s katero koli notranjostjo.

 

Se odlo─Źate za vgradnjo toplotne ─Źrpalke?
Obi┼í─Źite spletno stran┬áwww.e2e.si in preverite ┼íe ve─Ź o najnovej┼íih modelih toplotnih ─Źrpalk, tudi nizkotemperaturnih. ┼áe enostavneje pa bo, da kontaktirate podjetje E2E, d. o. o. ali jih obi┼í─Źete v poslovalnicah v Mariboru in Ljubljani in tako pridobite prav vse odgovore na va┼ía vpra┼íanja. Za vas pripravijo izra─Źun, vam svetujejo glede na va┼íe bivanjske razmere in se potrudijo, da skupaj najdete pravo re┼íitev za va┼íe udobje.

 

Kontaktirajte ponudnika: E2E, d.o.o. na  info@e2e.si ali na telefon 02 620 98 08.

Spletna stran: www.e2e.si

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

­čĹÇ┬áPrelistajte revijo na povezavi TUKAJ┬á

POZOR!┬áZa vas smo na 48 straneh zbrali ┼íe ve─Ź trenutno najbolj aktualnih re┼íitev za var─Źno, enostavno in sodobno obnovo va┼íega doma. Dobro si jih je ogledati┬á­čśë

 

Preverite tudi: 

https://gradnjainobnova.si/2019/10/01/plosce-z-utorom-za-talno-ogrevanje/

Generalna obnova kamnite površine. Vrhunsko!

https://gradnjainobnova.si/2019/09/07/fasadne-obloge-ki-navdusujejo/

https://gradnjainobnova.si/2018/02/16/naravna-osvetlitev-doma/

Kakovostna osvetlitev izbolj┼ía u─Źni uspeh!

https://gradnjainobnova.si/2019/06/18/preden-narocite-vasa-okna-preverite-tole/

 

ÔśŁ­čśŹ­čĹÇ ┼áe ve─Ź PRAKTI─îNIH re┼íitev za gradnjo, obnovo doma ali zunanjo ureditev najdete na vstopni strani KLIK TUKAJ.

 

 


Sve┼ża izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Iz┼íla je nova ┼ítevilka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naro─Źite si svoj tiskan priro─Źnik trendov za gradnjo in obnovo va┼íega doma. ─îaka vas preko 70 atraktivnih re┼íitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam po┼íljemo revijo v trajno hrambo?

SVE┼ŻA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

Obo┼żevalciV┼íe─Źkaj
SledilciSledite
Naro─ŹnikovNaro─Źite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

Ena najvar─Źnej┼íih toplotnih ─Źrpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih ─Źrpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmo┼żne so delovati vse do -25┬░C in...

Mo┼żnosti uporabe transportnega vozi─Źka

Transportni vzpenjalniki MARIO CARRELLI omogo─Źajo strokovnost transporta, dostave, hitreje dose┼żen ┼żelen cilj in ni─Źelne po┼íkodbe dostave. In kar je najbolje, pri tem ne trpita...

Vrhunska okna, vrata, sen─Źila do┼żivela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...