👉 Katera TOPLOTNA ČRPALKA je zame najprimernejša?

Za vse, ki iščete ustrezno toplotno črpalko za vaš dom smo tukaj zbrali kar nekaj koristnih informacij, ki vam bodo prav gotovo pomagale pri izbiri ustrezne toplotne črpalke. Pri izboru je namreč potrebno upoštevati več dejavnikov. O tem katera toplotna črpalka bo prava za vaš dom smo govorili s s strokovnjaki iz podjetja E2E. 👇 V prispevku spodaj tako navajamo 5 ključnih dejstev, ki jih je dobro poznati preden izberete toplotno črpalko!

 

 

 ☝ Vrste toplotnih črpalk glede na medij iz katerega črpajo energijo za ogrevanje:

 “ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA, VODA – VODA”

Prva beseda predstavlja vir energije oz. medij, ki ga hladimo oziroma iz njega črpamo energijo, druga beseda pa predstavlja medij (voda), ki ga grejemo in poganjamo po grelnem sistemu (radiatorji, talno gretje, stensko gretje).

Glede na medij iz katerega toplotne črpalke črpajo energijo se delijo na tri tipe: ZRAK – VODA, ZEMLJA – VODA in VODA – VODA. Najvišji izkoristek ima sistem voda – voda, vendar je potrebno upoštevati strošek začetne investicije, ki je v primerjavi s sistemom zrak – voda precej višji. Voda je zaradi svojih odličnih termodinamičnih lastnosti idealna rešitev za delovanje toplotne črpalke voda – voda. Delovanje toplotne črpalke voda – voda temelji na izkoriščanju podtalnice. Pred vgradnjo takšne toplotne črpalke voda – voda je potrebno narediti ustrezne geološke raziskave terena in analizo podtalnice. Potrebno je izvrtati vrtino, v vrtino se namesti potopna črpalka, iz katere se črpa podtalnica. Za toplotno črpalko voda – voda je najbolj primeren nizkotemperaturni sistem ogrevanja, torej talni, stropni ali stenski sistem ogrevanja. Toplotna črpalka zemlja – voda, izkorišča toplotno energijo zemlje. Energijo pridobivamo preko sond, ki se namestijo v vrtine. Tudi pri tej izvedbi je potrebno pridobiti ustrezna dovoljenja in narediti analizo tal. Investicija je dokaj visoka (cca za 50% višja od sistema zrak – voda) seveda pa je vse odvisno od vrste in velikosti objekta za katerega iščemo rešitev. Je pa delovanje izredno učinkovito, racionalno in tiho, saj namestitev zunanje enote ni potrebna. Omenjeni sistem se pri nas tudi vgrajuje vendar toplotne črpalke, ki delujejo po sistemu zrak – voda po številčnosti močno presegajo sisteme zemlja – voda saj je razmerje med investicijo in višino porabe pri toplotni črpalki zrak – voda veliko ugodnejše. Sistem ima zunanjo enoto, ki energijo za ogrevanje vode črpa iz okoliškega zraka.

 

Torej pri odločitvi ali boste izbrali zrak – vodo, vodo – vodo ali zemljo – vodo izbirate način od kje bo vaša notranja enota črpala energijo za ogrevanje vode, ki jo potrebujete za izbran ogrevalni sistem (radiatorje, talno ali stensko ogrevanje). Ko je odločitev znana izberete še vrsto notranje enote, toplotne črpalke, ki je lahko nizkotemperaturna ali visokotemperaturna.

 

👉 Razlika med nizkotemperaturno in visokotemperaturno toplotno črpalko (notranjo enoto)

V kolikor je v objektu vgrajen talni razvod ogrevanja (talno ogrevanje), je zaradi nižjih vstopnih temperatur v sistem dovolj nizkotemperaturni režim ogrevanja, torej nizkotemperaturna toplotna črpalka. Sistem talnega ogrevanja namreč za učinkovito delovanje potrebuje nižjo temperaturo vode, kot sistem radiatorskega ogrevanja. V primeru radiatorjev praviloma potrebujemo višje temperature. Torej izberete visokotemperaturno toplotno črpalko. AMPAK POZOR ☝ Bolj, kot razlikovanje med nizkotemperaturnimi in visokotemperaturnimi toplotnimi črpalkami je pomembno razlikovanje med enokompresorskimi in dvokompresorskimi toplotnimi črpalkami. Velika večina visokotemperaturnih toplotnih črpalk na trgu je namreč enokompresorskih, v primeru enega kompresorskega kroga pa ima plin R410a (uporabljen v večini primerov) določene fizikalne omejitve, ko mora sistem pripraviti visoko temperaturo izhodne vode pri nizkih zunanjih temperaturah. v omenjenih pogojih je temperatura izhodne vode omejena, zato manko temperature nadomestijo električni grelci, kar močno poveča letno porabo (stroške), poleg tega pa se pojavijo izjemno visoki pritiski v freonskem krogu, kar skrajša življenjsko dobo sistema.  Svetujemo vam, da v primeru radiatorskega ogrevanja pred nakupom toplotne črpalke preverite ali je predlagani sistem enokompresorski ali dvokompresorski.

 

☝ Izračun toplotnih izgub in praksa na trgu

Za vsak objekt je možno izračunati toplotne izgube in pripraviti uraden izračun najoptimalnejše toplotne črpalke, v katerem je navedena tudi letna poraba stroška za ogrevanje objekta ter primerjava do ostalih virov ogrevanja. Zato vam priporočamo, da se ne odločate za pavšalne oziroma približne ocene potrebnih moči, ampak zahtevate uradne izračune.

 

👉 In kakšna je razlika med enokompresorsko in dvokompresorsko toplotno črpalko?

Kaskadna vezava dveh kompresorjev lahko brez električnih grelcev dvigne temperaturo izhodne vode vse do 80 stopinj in to pri -20 stopinjah zunanje temperature. Vse enokompresorske izvedbe, ki se opredeljujejo kot visokotemperaturne so v realnosti pogojno visokotemperaturne. Pri visokih zunanjih temperaturah, ko v resnici ne potrebujemo visokih temperatur izhodne ogrevalne vode, lahko zagotovijo npr. 60 stopinjsko izhodno vodo. V primeru nižjih zunanjih temperatur pa se omenjena maksimalna izhodna temperatura voda močno znižuje. Sistem v teh primerih deluje z maksimalnimi obremenitvami in s pomočjo električnih grelcev in občutno dvigne letni strošek ogrevanja.

 

😮 Strošek in prihranki:

PRIMER: V primeru radiatorskega ogrevanja v objektu ogrevalne površine 200 m2 je letna poraba z dvokompresorsko toplotno črpalko nižja za kar 450 €. To pomeni, da se višja začetna investicija povrne v 5 – 6-ih letih. Skupni prihranek po 10-ih letih uporabe pa je kar 4500 €, po 15 letih pa že 6750 €. Podatke so nam zaupali v podjetju E2E, seveda pa je ocena prihrankov vedno pogojena z velikostjo in izolacijskimi lastnostmi objekta. Torej gledano iz vidika tehnične rešitve in dolgoročnosti je dvokompresorska rešitev edina prava izbira.

 

 

 👉 Spoznajte še razliko med  ON/OFF in INVERTERSKIM kompresorjem

On/off kompresor ima zgolj dva različna stanja. Kompresor ne deluje ali pa deluje s 100% močjo. Inverterski kompresor pa je  pri razvoju kompresorjev naslednja stopnja. Inverter lahko namreč prilagodi moč delovanja toplotne črpalke. V primeru, da objekt potrebuje v prehodnem obdobju zgolj 2kW ogrevalne moči, se lahko toplotna črpalka z vgrajenim inverterskim kompresorjem (Daikinova toplotna črpalka ga ima) prilagodi tej potrebi, ne glede na to, da je toplotna črpalka v osnovi 8kW. V primeru on/off kompresorja je tako nujno dodatno namestiti še zalogovnik, ki shranjuje odvečno energijo, med tem ko v primeru vgrajenega inverterskega kompresorja v toplotni črpalki zalogovnika načeloma ne potrebujemo.

 

😍 SPOZNAJTE novost (DECEMBER 2019), spoznajte Daikinovo inovativnost za ogrevanje radiatorjev:

Decembra 2019 je Daikin predstavil novo Althermo – Daikin Altherma 3 H HT. Namenjena je predvsem za vgradnjo v že obstoječe objekte v srednji in severni Evropi. Njena zmogljivost je tako prilagojena tukajšnjim podnebnim razmeram in dosega visoko zmogljivost tudi pri nizkih temperaturah okolice. Ogrevalno vodo bo segrela do 70° C, tako da je primerna za radiatorsko ogrevanje (delovanje do -28° C, do -15° C uporablja zgolj delovanje toplotne črpalke). Vsebovala bo okolju prijaznejši plin R32.

 

Bistvena novost, s katero navdihuje Daikin
Daikin, kot oče razvoja toplotnih črpalk, tudi tokrat premika meje tehnologije in postavlja nove standarde kvalitete na tem področju. V novi Althermi 3 HT predstavlja kompresor z dvojim vbrizgom – vbrizgavanje plina in tekočine, s čimer omogoča toplotni črpalki segrevanje izhodne vode do 70 ° C in doseganje energijske učinkovitosti A +++.

 

To pa še ni vse. Poudarjena je tudi eleganca 😍
Daikin pri razvoju ni izpustil niti najmanjšega detajla in je tako ponovno poskrbel, da je toplotna črpalka estetski dodatek vsakega bivanjskega prostora (tako notranjega, kot tudi zunanjega). Eleganten dizajn dosega z moderno in elegantno obliko zunanje enote. Daikin Altherma 3 H HT je namreč dobila nagrado Red dot za oblikovanje in IF 2019. Ker ima samo en sam ventilator je enota nižja. Temno srebrno-sivo ohišje, z zaobljenimi robovi in vodoravnim rešetom, ki pokriva celoten sprednji del za manj viden ventilator dajejo občutek elegance, ki pristoji vsakemu domu.

Tudi ta enota omogoča pametno upravljanje v oblaku. V namestitvenem programu opozori na napake, omogoča pa tudi oddaljeno pomoč pri odpravi napak. Regulira se z novim Madoka regulatorjem za ogrevanje serije BRC1HHDA, ki je na voljo v beli, srebrni in črni barvi, da se lahko ujemajo s katero koli notranjostjo.

 

Se odločate za vgradnjo toplotne črpalke?
Obiščite spletno stran www.e2e.si in preverite še več o najnovejših modelih toplotnih črpalk, tudi nizkotemperaturnih. Še enostavneje pa bo, da kontaktirate podjetje E2E, d. o. o. ali jih obiščete v poslovalnicah v Mariboru in Ljubljani in tako pridobite prav vse odgovore na vaša vprašanja. Za vas pripravijo izračun, vam svetujejo glede na vaše bivanjske razmere in se potrudijo, da skupaj najdete pravo rešitev za vaše udobje.

 

Kontaktirajte ponudnika: E2E, d.o.o. na  info@e2e.si ali na telefon 02 620 98 08.

Spletna stran: www.e2e.si

 

Gradite, urejate ali obnavljate Vaš dom? 

👀 Prelistajte revijo na povezavi TUKAJ 

POZOR! Za vas smo na 48 straneh zbrali še več trenutno najbolj aktualnih rešitev za varčno, enostavno in sodobno obnovo vašega doma. Dobro si jih je ogledati 😉

 

Preverite tudi: 

Suhomontažni estrih z utorom za talno ogrevanje

😍 Generalna obnova kamnite površine. Vrhunsko!

Fasadne obloge, ki navdušujejo!

Naravna osvetlitev vašega doma

Kakovostna osvetlitev izboljša učni uspeh!

Preden naročite vaša okna PREVERITE tole!

 

☝😍👀 Še več PRAKTIČNIH rešitev za gradnjo, obnovo doma ali zunanjo ureditev najdete na vstopni strani KLIK TUKAJ.

 

 

Avtor: uredništvo

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar:

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja