četrtek, 30 junija, 2022
DomaSanacijaIzdelava ostrešja iz masivnega ali lepljenega lesa

Izdelava ostrešja iz masivnega ali lepljenega lesa

Zagotovo ni potrebno poudarjati, da je ostrešje, torej nosilni del strehe, v naših krajih najpogosteje izdelano iz masivnega lepljenega lesa – z izjemo Primorske. Ključnega pomena je, da je pravilno načrtovano, ustrezno dimenzionirano, strokovno izdelano in pozneje pravilno vzdrževano, saj bo le tako zdržalo več desetletij. Lesene strešne konstrukcije so še vedno najpogostejša izvedba strešnih konstrukcij, zaradi številnih prednosti, ki jih ta gradbeni material ponuja.

 

Prednosti lesa pred ostalimi gradbenimi materiali so:

  • elastičnost, kar je za izdelavo nosilne konstrukcije še posebej pomembno;
  • les predstavlja ugodno razmerje med težo in trdnostjo.
  • lesene konstrukcije niso elektrostatične;
  • les je naravni material, ki omogoča dihanje strešne konstrukcije, hkrati pa ima zmožnost regulacije vlage v prostoru;
  • je izredno dober dušilec zvoka in lesena strešna konstrukcija tako predstavlja dodatno zvočno izolacijo;
  • les tudi ne vsebuje strupenih snovi, ki bi škodljivo vplivale na zdravje in počutje ljudi, ki bivajo v stavbi.

Lesene konstrukcije se delijo glede na namembnost in njihove lastnosti. Če je konstrukcija ostrešja odprta, neizolirana in zanjo ni potrebna posebna obdelava, je primerna uporaba cenejšega, sveže žaganega lesa, ki ima v sebi 40 do 60 % vlage. Takšen les moramo pred uporabo dobro impregnirati, kar prepreči vdor škodljivcev. Če je konstrukcija zaprta in izolirana moramo ostrešje izdelati vsaj iz umetno osušenega lesa, ki vsebuje le 15 do 20 % vlage. Tak les je navadno že termično obdelan, tako da dodatna impregnacija ni potrebna oz. ni priporočljiva, saj je večina impregnacij zdravju škodljivih. Za konstrukcije, ki bodo vidne in morajo biti tudi estetske na pogled je najbolje izbrati lepljen les, ki je izmed vseh vrst lesa tudi najbolj osušen in vsebuje med 12 in 16 % vlage.

Kot družinsko podjetje, smo od leta 2003 specializirani na področju tesarstva. Poleg izdelave ostrešij za novogradnje ali adaptacije nudimo tudi storitev prekrivanja streh s širokim naborom strešnih kritin. Izdelujemo tudi skeletne hiše, ki se ponašajo s številnimi prednostmi v primerjavi s klasično gradnjo. Masivna lesena konstrukcija namreč stoji samostojno, torej je statično neodvisna in ne potrebuje konstrukcijskih plošč, poleg tega omogoča bistveno lažje prilagajanje željam strank. Cenovno je skeletna gradnja enakovredna, če ne celo ugodnejša od klasične in je energijsko učinkovita.

 

Tesarstvo Kralj d.n.o.,
Repnje 17,
1217 Vodice

041 932 699,
041 640 771
www.tesarstvo-kralj.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

Obnova dvižnih garažnih vrat

Predstavljamo vam edinstveno rešitev, s katero bodo stara dvižna garažna vrata dobila novo podobo. Postopek obnove je enostaven, hiter in v primerjavi z nakupom novih garažnih vrat tudi cenovno ugodnejši. Poglejte si to občutno razliko.

VIDEO VSEBINE

Možnosti uporabe transportnega vozička

Aktivacija vseh možnih prijateljev za tovorjenje veliko pretežkega produkta v šesto nadstropje do vašega stanovanja ali pisarne … Tako nekako večina ljudi ukrepa, ko...

Vrhunska okna, vrata, senčila doživela poletno ohladitev cen!

Poglejte video: Menjava zunanjega stavbnega pohištva v izvedbi podjetja Hausmart za ekološki sklad republike Slovenije.  Ponujamo vam cenovno izdelke vrhunske kakovosti, uveljavljenih znamk. Nudimo tudi vso...

Ena najvarčnejših toplotnih črpalk!

Alfea Excellia je vrhunec ponudbe toplotnih črpalk Atlantic. Namenjene so tako za radiatorsko kot talno ogrevanje prostorov. Zmožne so delovati vse do -25°C in...
Alpod talne obloge