Vgradnja estriha

Estrihi oziroma tlaki so pomemben sestavni del zaključnih gradbenih del. Uporabljajo se za izravnavo površin, naklonski estrihi pa omogočajo odtekanje vode, lahko so tudi vezni konstrukcijski element ali pa površina za velike obremenitve. V nadaljevanju vam predstavljamo kakšen je postopek izvedbe, kakšen je čas sušenja estrihov in ob enem navajamo preverjene izvajalce za izvedbo na vašem področju.

 

PROJEKT: Vgradnja estriha In kakšen je postopek izvedbe?  

  

  

Pred polaganjem talne obloge, parketa, keramike je potrebno tla ustrezno pripraviti.  Najbolj pogosta rešitev je mokri strojni estrih. Osnova za mokri estrih je seveda pesek, pri čemer je kvaliteta peska precej pomembna. Ta se v stroju zmeša s posebnimi vlakni, tako da se danes polaganje železne mreže za zagotavljanje trdnosti večinoma ne uporablja več. Pred vgradnjo estriha je potrebno tla še  izolirati, večinoma se za izolacijo uporablja stiropor ustrezne trdote (trdota 70 že zadostuje za stanovanjske hiše). Ustrezno je potrebno izolirati še rob stene, da se strojni tlaki ne dotikajo sten in je omogočeno raztezanje tlaka, ob enem pa je onemogočeno širjenje udarnega zvoka po konstrukciji v sosednje prostore. Na pohodne izolacijske plošče se položi folija, ki preprečuje vlaženje izolacije z vlago iz estriha. V primeru talnega gretja sledi polaganje talnega gretja, nato vgradnja estriha v debelini od 4-7 cm in finalni tlak. Strojni tlaki (estrihi) se izdelujejo z ustreznimi stroji, ki mešajo, črpajo in prenašajo beton po ceveh do želenega prostora. Končni sloj se nato še fino obdela in sledi lahko polaganje talnih talnih oblog.

 

Čas sušenja estrihov [1 centimeter = 1 teden]
Po izvedbi estrihov je pred polaganjem finalnih tlakov najpomembnejši čas sušenja estriha. Okvirno se centimeter estriha suši teden dni, tako se debelejša plast estriha lahko suši nekaj tednov. Priporočeno je, da se estrih izvaja poleti, pri višjih temperaturah. Kasneje, pozno jeseni ter spomladi se zaradi nizkih temperatur in večje vlažnosti v zraku, strojni tlaki lahko sušijo tudi dva meseca in več. Čas sušenja estriha je odvisen od materiala, ki se polaga na strojno izvedeni tlak: za keramiko, kamen in marmor je doba sušenja 20 – 30 dni, za parket in laminat pa okoli 45-60 dni.

 

👀 Oglejte si še tele utrinke izvedbe estriha ponudnika TLAKI KOS 

 

Primer na projektu (izolacija): Sama izolacija za prekrivanje elektro in strojnih instalacij (po navadi iz stiropora) se vgrajuje v debelini 2-3 cm odvisno od debeline cevi. Izolacija do betonskega dela (2 sloj) pa je namenjena tudi uravnavanju viška ali manjka do betonskega estriha. Običajna višina obeh slojev znaša cca 8 cm, s tem da je to seveda odvisno ali gre za bivalne prostore nad neogrevanimi (kletnimi) prostori ali pa gre za mansardo, kjer običajno ni potrebe po tolikšni debelini toplotne izolativnosti na tleh, bolj pomembna je zvočna izolacija. Na debelino izolacije, ki jo polagamo na tla vpliva torej debelina cevi (inštalacije), ki so položene po tleh, ter višina vhodnih  in balkonskih vrat, ki so že vgrajene na določeno višino. Če je vgradnja stavbnega pohištva površna, so še možni popravki v smislu prilagajanja debeline izolacije. A kjer bo hiša bo ogrevana s talnim gretjem iskanje prave ravnine s povečanjem debeline estriha ni zaželeno. A še slabše je lahko, v kolikor nam zaradi neustrezne vgradnje vrat zmanjka prostora za ustrezno osnovno debelino estriha.

 

Pred vgradnjo zadnje plasti vsekakor mora biti estrih dovolj suh. Na čas sušenja vpliva stopnja vlage ter temperatura. Priporočljivo je da se prostor zrači in da se nepotrebna vlaga ne zadržuje v prostoru. Čas sušenja estriha pa je možno skrajšati tudi z izsuševanjem.  Kako poteka postopek izsuševanja lahko preverite TUKAJ

 

 

Izbor zanesljivih izvajalcev 👇

 

      

Za izvedbo na področju Osrednje slovenske, Gorenjske, Goriške in Dolenjske regije priporočamo izvajalca TLAKI KOS, kjer so specializirani za izdelavo estrihov, industrijskih tlakov in sanacijo obstoječih tlakov. So podjetje z več kot 10 letnimi izkušnjami, poleg izdelave strojnih estrihov in tlakov vam lahko ponudijo še kvalitetno polaganje hidroizolacije in toplotne izolacije. Za strojne tlake uporabljajo savski prani pesek. Strojne tlake debeline od 4 cm do 5 cm s peskom, cementom, mikro armaturo in delom dobite že od 7,5 € na m2 / cena ob izvedbi nad 150m2. Kontakt: 031 689 832  I  tlaki.kos@gmail.com  I www.tlaki-kos.si 

 

 

 

 

Za izvedbo na področju vzhodne Slovenije priporočamo izvajalca BB Isabelis Nival, d.o.o., kjer  nudijo kakovostno izvedbo estrihov in svetovanje pri izbiri primernega estriha glede na potrebe. Specializirani so za izdelavo strojnih estrihov in sanacijo obstoječih estrihov. Pred izdelavo ponudbe si objekt za naročnika brezplačno ogledajo, kjer naročniku na osnovi videnega svetujejo izbiro najprimernejšega tipa estriha. Izvajamo sledeče tipe strojnih estrihov: klasične cementne estrihe (tudi mikroarmirane), hitrovezoče (hitrosušeče) estrihe, vezne cementne estrihe in samorazlivne estrihe. Kontakt: www.nival-group.com  I   bojana.struc@nival-group.com  I  041 757 821 (Bojana Štruc)

 

 

 

 

Prelistajte tudi REVIJO  na povezavi TUKAJ 

Čaka vas 48 strani EKSKLUZIVNIH REŠITEV ZA GRADNJO ALI OBNOVO 👇

 

 

 

V ogled priporočamo tudi tele aktualne REŠITVE za gradnjo ali obnovo vašega doma 👇

Talne obloge in sodobni TRENDI (Kaj se priporoča?)

Epoksidni tlaki vse večji trend! 👀

12 Atraktivnih Trendov Za Prenovo (Ali Gradnjo) Vaše Hiše

Fasadne obloge, ki navdušujejo!

Lexan, prosojna kritina za nadstreške in fasade

☝ HIDROIZOLACIJA “Kaj je potrebno izolirati, kako in zakaj?”

Toplotna izolacija prihodnosti – SuperFOIL

WoodCore deske za terase, ograje in fasade

 

 

☝😍👀 Še več PRAKTIČNIH rešitev za gradnjo, obnovo doma ali zunanjo ureditev najdete na vstopni strani KLIK TUKAJ.

 

 

Avtor: Sanja Aplinc

Deli članek na

In kakšno je tvoje mnenje? Pošlji komentar: