window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja ob sadovnjaku

Na robu gričevnate Dolenjske prestolnice živi z naravo povezana družina. Obstoječi strešni podaljšek s teraso ni bil prilagojen sodobnemu bivanju in vremenskim vplivom, zato so se odločili za celostno prenovo terase. Z izgradnjo nadstreška in letne kuhinje so pridobili več dni v letu zunaj, zaščito pred nalivi, vetrovi in soncem ter sproščujoč ambient s pogledom na sadovnjak. Tu si roko podajajo jablane in smreke, z detajli retro opeke.

 

Največja pridobitev je senčna in protivetrna zaščita.

Podaljšek hišne strehe smo skrajšali in vključili v strukturo novega lesenega objekta. Nadstrešek zaobjema kuhinjo z ognjiščem in žarom, jedilnico in transparentno pergolo, ki prepušča sončno svetlobo v hišo. Zaradi močnih SZ vetrov in padavin, so kuhinjske stene polno pozidane s treh strani. Zahodna stena skladišči pomična horizontalna senčila, po neslišnih vodilih jih prestavimo takrat ko piha, dežuje ali pripeka. Za vodenje služijo kovinske talne rešetke, s funkcijo zbiranja in odtekanja vode, ki teče po senčilih. Vsi izpostavljeni elementi so zaščiteni z opečnatimi pločevinastimi obrobami in zaključki.

 

2 Prej Potem

Prej in pozneje: lesena pomična horizontalna senčila ščitijo objekt pred vremenskimi vplivi, ob lepem vremenu jih »zapeljemo« ob zahodno kuhinjsko steno.

 

 

Svetloba čez dan in čez noč.

Zaradi zunanje kuhinje brez odprtin in nočnega bivanja, je načrtovanje in oblikovanje svetlobe ključnega pomena za pravilno postavitev svetlobnih teles. Rezultat so vgrajeni LED trakovi, ki z izbiro pravega profila in stekla nudijo enakomerno osvetljenost. Pod kuhinjsko polico podnevi in ponoči funkcionalno osvetlijo delovno površino, v tramovih nad jedilnico pa osrednji prostor za večerjo na prostem. Izbor takšnih svetil poudarja diskretnost, z zatemnilnikom pa lahko v vsakem trenutku svetlobo pridušimo in uživamo v ambientalni svetlobi ognja ali sveč.

3 Potem

 

 

Sodobno prepleteno s tradicijo.

 Smrekova konstrukcija in talne obloge se prilagajajo barvi stavbnega pohištva. Dopolnjujoča rdeča opeka je brezčasen sinonim dobrega okusa, ki se nadgrajuje v dekorativnih lončenih svetilih. Življenje objektu vdahnejo gostoljubni domačini, ki pridelek s sadovnjaka preoblikujejo v jabolčno peneče vino in ga ponudijo v ambientu narave. Nazdravljamo Dolenjcem, ki so jim pri gradnji pomembni naravni materiali, okoljska skrb in ogljični odtis!

4 Prej Potem

Prej in pozneje: sodobno oblikovanje z rustikalnim izrazom vključuje razgled po nasadu jablan in vinskih trt.

5 Potem

 

Celostno načrtovanje: Jože Kos, Mizarstvo Kos

Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj

Foto: Urša Cigler

Tekst: Špela Pavlič Kos

 

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

 

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]