window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Zakaj je bila montaža oken pri novogradnji za pevko Alyo mala malica?

Izbira stavbnega pohištva je bila za pevko Alyo pomemben korak pri gradnji hiše. Ker se je s tem soočila prvič, je vedela, da bo potrebovala pomoč strokovnjakov, ki bodo opravili vse od začetnih meritev do končne montaže na objektu - njeni sanjski hiši, ki bo prav kmalu postala njen novi dom.

Alya Montaža 044

 

Alya je vedela, da je gradnja hiše zahteven, lahko rečemo življenjski projekt. Prav tako je vedela, da so okna in vrata ključna za udobje bivanja, pa vendar se ji ni niti sanjalo, kako potekajo meritve in montaža oken pri novogradnji. Zato je bila toliko bolj zadovoljna, ko so ji strokovnjaki iz podjetja AJM povedali, da jim mora le zaupati svoje želje, za vse ostalo so tukaj oni. In tako je tudi bilo.

Prvi korak: meritve

Ko so Alyo obiskali strokovnjaki, je že bolj ali manj vedela, kaj si želi in kakšne so možnosti, saj se o svojih odločitvah rada vnaprej pozanima na spletu, pri prijateljih in znancih. Primerjala je pet ponudb, oblikovala svoje prioritete in se odločila za izdelke, ki jih nudi podjetje AJM. Odločila se je za PVC-ALU okna in dvižna drsna vrata za izhod na teraso. Zakaj dvižna drsna vrata? Ena izmed prioritet priznane glasbenice Alye je bila, da bo izhod na teraso raven, brez praga in brez ovir, kar so ji pri AJM zagotovili s kakovostnimi dvižnimi drsnimi vrati.

Meritve so eden pomembnejših korakov

Mojstri podjetja AJM so Alyo obiskali in opravili meritve, potrebne za izdelavo stavbnega pohištva – skrbno so pregledali odprtine za okna in vrata, izmerili njihovo velikost, višino tlaka in si zabeležili smer odpiranja. Hkrati so pripravili tudi načrt za montažo, da bo delo potekalo brez zapletov.

Ko strokovnjaki opravijo meritve, hiša ni prav nič drugačna kot ob njihovem prihodu, a prav meritve so eden pomembnejših korakov, pri katerem mora vse potekati brez napak. Opravljene morajo biti skrbno in z brezhibno natančnostjo.

Od meritev do montaže v mesecu in pol

Alya se je nato z mojstri uskladila glede podrobnosti preostalih del in se dogovorila za termin montaže. Sprva jo je sicer skrbelo, koliko časa bo trajalo od meritev do tega, da bodo okna “na svojem mestu”. Ko so ji povedali, da bo v 6-8 tednih vse nared, je bila presenečena, a iskreno zadovoljna. “Vse se je odvijalo precej hitro,” je povedala.

Kasneje je Alya pripravila prostor in uredila nemoten dostop do stavbe ter pospravila površine za prehod monterjev. Čez mesec in pol so bili monterji spet pri Alyi in njeni hiši, ki je iz dneva v dan postajala bolj popolna. Pripravljeni so bili na drugi polčas.

RAL-montaža oken pri novogradnji

Mesec in pol po izmeri je torej sledila montaža. Tu so v prvi plan stopili monterji, ki imajo opravljen izpit iz teoretičnega in strokovnega znanja. Obstaja sicer več vrst RAL-montaže, ki se razlikujejo glede na več dejavnikov oziroma glede na stanje na terenu (novogradnja, prenova, želja po boljši zvočni izolaciji …). Ključno, kar moramo vedeti, pa je, da RAL-montaža preprečuje nastanek toplotnih mostov in omogoča, da vlaga prehaja iz objekta. Dobra montaža zagotovi trajno zaščito pred vremenskimi vplivi, zrakotesnost ter toplotno in zvočno zaščito. Okno pa ne bo opravljalo svoje funkcije optimalno, če ne bo pravilno vgrajeno.

Alya Montaža 008

 

Pri RAL-montaži mora biti notranji stik okvirja in ometa zrakotesen in paroneprepusten, da ne dovoli vdora vodne pare in zraka; vmesni oziroma srednji sloj (v regi med okvirjem okna in zidom) toplotno izolativen in kolikor se da tesen; zunanji stik (izstop iz rege) pa vodotesen in paroprepusten, tako da preprečuje vdor dežja, vetra in prepušča vodno paro. Več o tem lahko preberete v blogu RAL-montaža oken AJM.

Alya je skupaj s strokovnjaki izbrala najbolj primeren način RAL-montaže. Pri tem so upoštevali vse mogoče dejavnike in njene želje. Izrednega pomena je tudi izbira materialov. Strokovnjaki AJM uporabljajo materiale, za katere so na voljo dokazila o njihovih vrhunskih lastnostih ter so ustrezno certificirani.

Hkrati z okni so vgradili tudi senčila. Komarnikov ob montaži oken še ne vgradijo, da se ti ne bi umazali med ostalimi deli, ki bodo še potekala na hiši. Prav tako bo malce počakala tudi na okenske police, dokler ne bo nared omet. Še zanimivost, nad katero je bila Alya navdušena: okenske police so lahko pobarvane v istem odtenku kot okna.

Ko so mojstri opravili svoje delo in je bila montaža oken pri novogradnji zaključena, je bila Alya vidno zadovoljna: “Zdi se mi, da sem pravkar naročila okna in vrata, zdaj pa so že tu,” je dejala.

Od izmere do končnega izdelka ji torej ni bilo treba prav dosti čakati, saj je bilo vse nared v mesecu in pol – kot so pri AJM obljubili že na začetku.

Alya Montaža 089

 

Prijazno in ustrežljivo osebje

Z odzivnostjo prodajnega osebja je bila zadovoljna, komunikacija je bila profesionalna, po opravljenem nakupu in plačilu pa Alya pravi, da ji je odleglo, saj je bilo to za njo, poleg tega pa je vedela, da se je odločila pravilno.

Ekipa podjetja AJM, ki je okna montirala, je poskrbela, da je montaža potekala gladko. Alyi je preostalo le še to, da se veseli novih oken. Če se zdaj ozre nazaj in bi morala pri celotnem procesu od iskanja pravega ponudnika do vgrajenih oken kaj izpostaviti, sta to prijazno osebje in hitra montaža, pravi.

Morda se tega ne zavedamo dovolj, a montaža stavbnega pohištva je velik korak, saj v procesu gradnje hiša dolgo ne pokaže prave podobe, ob montaži oken in vrat pa končno dobimo predstavo o tem, kako bo izgledala njena zunanjost.

 

Tudi vi tako kot Alya sanjate o novi hiši in ne veste kje začeti?

V naši e-knjigi Gradnja hiše smo skupaj z arhitekti Coinhab zbrali koristne nasvete o postopku gradnje hiše, ki sega od izbire parcele do vselitve.

V kratkem priročniku boste imeli zbrane vse nujne korake, ki jim morate slediti, da bo vaša gradnja hiše potekala brez nepotrebnih zapletov.

Prenesite si svoj izvod e-knjige

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title