LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Letna kuhinja zvočnih frekvenc

Šele ob vselitvi v novozgrajeno hišo lahko izkusimo kako zvoki okolice vplivajo na bivanje na prostem. Zato je potrebno pri načrtovanju in urejanju zunanjih prostorov upoštevati okoliške dejavnike, ki jih želimo vključiti ali ublažiti. Želja lastnikov je bila pridobitev pokritih prostorov za pripravo in uživanje hrane ter topel dodatek belo-sivi arhitekturi. Lesena preobrazba je prinesla dva 'lebdeča' nadstreška, ki predstavljata temelj severno-zahodnega bivalnega dela.

Foto: oranžno-črna kombinacija v prostoru zagotavlja dinamičnost, odraža individualen stil, ki ga povezujemo z energijo ognja in eleganco zemlje.

 

Prednost življenja v hiši je njena zunanjost.

Lokacija izkorišča ravninski del doline in bližino cestnih povezav, hkrati pa jo obdaja naravna dediščina, od vodne struge do listnatih gozdov. Zanimivost ureditve je podvojena preslikava notranjosti in zunanjosti. Zunanja letna kuhinja se spaja z notranjo jedilnico in obratno; zunanja jedilnica je preko enokrilnih vrat povezana z notranjo kuhinjo. To predstavlja prednost pri pripravi jutranje kave, ki jo spiješ na svežem zraku ali takrat, ko dobrote zimskega žarjenja poješ v topli notranjosti.

 

Qr 2

Prej in pozneje: letno jedilnico in kuhinjo povezuje odprta sončna ploščad.

  

Qr 3

 

Zvočne kopeli zunanjega prostora.

Posebnost letne kuhinje je pravokotna umeščenost na zahodni terasi, ki pa je zaradi postavitve in hladne poletne jedilnice na severu, ni potrebno senčiti. Lokacijsko se zapira proti prometnemu cestišču, za dodatno zaščito pred pogledi in hrupom pa poskrbijo zimzelena drevesa in igriva zvočna stena. 5-nivojska kuhinjska stena poudarja frekvenčne stopnje, oblikovana je kot dekorativni element, s pomočjo katerega svetloba izrisuje sence klavirskih tipk. Vsakodnevno smo izpostavljeni slišnim in neslišnim zvočnim dražljajem ter vibracijam, ki vplivajo na naše telo in psihofizično ravnovesje, zato je pomembno, da se večkrat obdamo s pomirjujočimi zvoki narave (npr. zvokom vetra, tekoče vode, dežnih kapelj, ptic, čričkov, itn.). Ker v in ob hiši živi tudi mačja članica, s svojo zdravilno frekvenco predenja od 25 do 140 Hertzov, na stanovalce deluje terapevtsko in pomirjujoče.

 

Qr 4

Foto: naravni materiali pozitivno vplivajo na vsa živa bitja, ena glavnih prednosti uporabe je njihova prijaznost do okolja.

 

Les dopolnjujejo kovinski detajli.

Nadstreška na terasi in nad letno kuhinjo sta izdelana iz smrekovega lepljenega lesa. Ravni strehi z minimalnim 2% naklonom, zaradi galvansko cinkanih distančnikov optično lebdita. Stebrišča zavoljo dvignjenih sidrišč ostajajo na suhem, skoznje poteka odtočna cev za odvajanje meteorne vode, hidroizolacijo strehe pa rešujemo z vodoodporno folijo in pločevinastimi obrobami. Kovinski detajli se skladajo z barvo stavbnega pohištva, kontrastno toplino dodaja les v barvi oranžno-rdečega macesna. Za popoln izgled ogromne zelene parcele skrbi robotska kosilnica, ravne linije pa mehčamo z lončnicami, povešeno sivo atlaško cedro in vrtnim kuriščem za odprti ogenj.

 

Qr 6

 

Prej in pozneje: arhitektura hiše se z lesenima nadstreškoma zliva z okolico. Prebivalci in obiskovalci so z izgradnjo lesenih streh pridobili prostore za bivanje na prostem.

 

 

Celostno načrtovanje nadstreškov: Jože Kos, Mizarstvo Kos

Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj

Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos

 

 

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

 

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title