window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Pomladna inovacija: nadstrešek s svetlobno lino

Leska sodi med prve rastline, ki zacveti po mesecih zime. Na majhnem vrtu med vrstnimi hišami, z dolgimi rumenimi mačicami naznanja, da prihaja čas »zelene terapije«. Zunanji prostor, ki bi omogočal sprostitev, druženje in pripravo hrane na terasi je postal pretesen in pretemen. Lesena preobrazba je poleg arhitekturne posodobitve vključevala povečanje pokritih kvadratov, izboljšanje dnevne osvetljenosti notranjih prostorov, načrtovanje premičnega senčenja, odstranitev toplotnega mostu in izgradnjo letne kuhinje.

Pozneje: Ste vedeli, da iz leskovih mačic pripravimo cvetlično moko, ki jo uporabimo v letni kuhinji pod smrekovim nadstreškom?

 

 

Prehod med notranjostjo in zunanjostjo.

Portalni nadstrešek na terasi je izdelan iz lepljenih smrekovih nosilcev in dopolnjen s pomičnimi horizontalnimi senčili. V spuščenem stropu so skrite napeljave, vidni spodnji fasadni sloj dopolnjujejo vgradna svetila in prezračevalniki, podeskan strešni del pa je pokrit z vodotesno folijo ter zaključen s pločevinastimi obrobami. Meteorne vode so v ustrezno izvedeni leseni konstrukciji speljane v točkovne odtoke na dve strani. Leseni montažni objekt ponuja suho pot od vrat do vrta, hkrati pa teraso in hišo ščiti pred pregrevanjem ter vdori JZ vetra in dežja.

Qr 1

Prej in pozneje: z odstranitvijo starih objektov in sanacijo fasade je hiša pridobila na energetski učinkovitosti in estetski uporabnosti.

 

 

Qr 2

 

 

Z novim nadstreškom pridobili več svetlobe v hiši.

Zaradi globine in polne strehe predhodnega nadstreška so bili notranji prostori prikrajšani direktne naravne svetlobe. Povečanje osvetljenosti smo pridobili s svetlobnimi linami, ki potekajo vzdolž celotnega objekta. Največ zaslug ima stekleni pas, vgrajen nad okni notranje kuhinje in jedilnice. Odprtine nad letno kuhinjo skrbijo za osvetljenost delovne površine, line postavljene v zgornjem delu senčil pa prepuščajo žarke poznega popoldanskega sonca. Zaradi belega stropa je bivanjski prostor pod nadstreškom videti prostornejši, z indirektno, odbito svetlobo pa še svetlejši. Z odstranitvijo balkona v nadstropju in energetsko sanacijo fasade se je odpravil tudi toplotni most.

 

 

Qr 3

Prej in pozneje: zunanja jedilnica je postala svetla letna kuhinja.

 

Qr 4

Pozneje: inovacijska rešitev pri nadstrešku so svetlobne line, ki jih lahko vgradimo v streho, nad letno kuhinjo ali v senčila.

 

Se zavedamo, da imamo zdravje na domačem vrtu?

Tako urejen mestni prostorček ponuja zeleno, sončno terapijo, ki si jo lahko predstavljate kot pitje kave z aromo lešnika ali peko palačink iz leskovih mačic. Cvetlično moko pripravite tako, da nabrane mačice posušite in zmeljete v prah. Moka vsebuje visok delež proteinov, je brezglutenska in brezškrobna, zato jo uporabljamo v kombinaciji z drugimi vrstami moke. V spomladanskem krogotoku je medovita vetrocvetka izjemno pomembna tudi za čebele, saj na njej nabirajo cvetni prah za vzrejo prvega naraščaja v novem letu.

 

Qr 5

Pozneje: dvokrilna senčila po tirnicah premikamo glede na aktivnosti, vremenske razmere ali položaj sonca.

 

Načrtovanje: Jože Kos, Mizarstvo Kos

Inženiring: Center za zunanjo ureditev, hiša idej in povezovanj

Fotografije in tekst: Špela Pavlič Kos

 

 

 

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

 

Logo Mizarstvo Kos V Poslanstvu Dreves Brez Okvirja

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]