Vse poti do sončne elektrarne: Odločitev za sončno energijo zahteva premišljeno izbiro

Leto 2024 je prineslo velike spremembe na področju samooskrbe z energijo. Največja med njimi je ukinitev obračuna električne energije po sistemu neto meritev, kar je povzročilo veliko zanimanja in hitro odločanje za vključitev v sistem. Toda pot do sončne elektrarne ni enostavna, saj so izzivi tako za tiste, ki so že vključeni v shemo, kot tudi za tiste, ki še razmišljajo o vstopu.

Soncna Elektrtarna Enertec

Spremembe, ki narekujejo drugačne prijeme v letu 2024  

Pošteno smo že zakorakali v leto 2024, ki je iz vidika samooskrbe prinesel veliko sprememb. Največja med njimi je vsekakor ukinitev obračuna elektektrične energije po sistemu neto meritev, kar je večino ljudi v zadnjim mesecih lanjskega leta pripeljalo do tega, da so oddali vlogo za soglasje kar je bil predpogoj, da lahko sistem neto meritev uloviš še v tem letu. Drugi še bolj pomemben pa je ta, da mora biti po prejemu soglasja sončna elektrarna zgrajena in vključena v električno omrežje še v tem letu, kar pa zna biti, predvsem v drugi polovici leta kar velik izziv. Pa vendar je način kako bo kdo vstop v svet samooskrbe najprej odvisen od tega kakšno soglasje bo prejel.

Različni tipi soglasij – različne rešitve

Električno omrežje, kot je bilo zasnovano v preteklosti, ni predvidelo dvosmernega pretoka elektrike, kar je danes ključni element samooskrbe z energijo preko sončnih elektrarn. Ta tehnična omejitev je pripeljala do situacije, kjer so elektrogospodarstva po Sloveniji morala sprejemati težke odločitve zato so nekatere vloge za soglasje bile omejene, druge pa celo zavrnjene. To je privedlo do razočaranja mnogih vlagateljev, ki so pričakovali, da bodo lahko v celoti izkoristili potencial svoje strehe in posledično sončne elektrarne, a so namesto tega prejeli manj, kot so pričakovali, ali pa celo nič. Vendar ni vse tako črno, kot se zdi. Tudi z omejenimi ali zavrnjenimi soglasji obstajajo poti do uspeha, ki jih je mogoče rešiti z inovativnim pristopom. To resda tudi v manjši obliki velja tudi za tiste, ki so prejeli polno soglasje, vendar tudi zanje pot do popolne samooskrbe ni brez izzivov.

 

Soncna Elektrarna

Izzivi, ki čakajo imetnike polnih, omejenih in zavrnjenih soglasij po stari uredbi in tudi tistih po novi uredbi

Izbor zanesljivega partnerja za izgradnjo je ključen korak, ki se ga je potrebno lotiti z vso resnostjo, ne glede na vrsto prejetega soglasja. Zato je izbira tistega, ki vam bo na začetku poti pravilno svetoval in vam pomagal poiskati idealno rešitev temeljnega pomena. V Enertec Moja elektrarna razumemo, kako pomembna je ta izbira, saj ne gre le za tehnični projekt, temveč za partnerstvo, ki bo trajalo desetletja. V začetni fazi projekta je neprecenljivo imeti ob sebi nekoga, ki ne samo da razume tehnične aspekte izgradnje, ampak tudi kako te vplivajo na dolgoročno ekonomičnost in trajnost investicije. Zato v Enertec Moja elektrarna pristopamo k vsakemu projektu individualno, ponudimo personalizirano svetovanje in iščemo rešitve, ki so v popolni harmoniji z ekonomskim učinkom, vloženimi sredstvi in odplačilno dobo.

Z naprednimi orodji do edinstvenih rešitev

V Enertec Moja elektrarna se že od lanskega leta intenzivno pripravljamo na spremembe, ki jih je prineslo leto 2024. Naše poslanstvo je zagotoviti, da vsaka stranka, ne glede na tip soglasja ali regulativo, najde pot do energetske neodvisnosti. Z razumevanjem prihajajočih izzivov smo razvili edinstveno rešitev – Simulator hibridnih rešitev, prvi tovrstni v Sloveniji. Ta inovativni Simulator hibridnih rešitev nam omogoča, da za vsako stranko izdelamo prilagojeno študijo, ki natančno obravnava njihove potrebe in možnosti glede na prejeto soglasje. Ta pristop nam omogoča, da v vsakem primeru, bodisi po stari bodisi po novi ureditvi, najdemo najboljše možne rešitve.

Zato vas vabimo, da stopite v stik z nami in skupaj bomo poiskali najboljšo možno rešitev za vašo sončno elektrarno za samooskrbo. Naj se naša skupna pot začne z enim klicem ali sporočilom – ne odlašajte, postanite energetsko neodvisni z nami.

 

Moja Elektrarna

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title