window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Vrtna aromaterapija: moževa kuhinja in ženin vrt

Odkrivamo domačo oazo ob potoku, v kateri se sprošča družina kuharskega gurmana in ljubiteljice narave. Bivalni del vrta smo preuredili v pokrita kotička za druženje, počitek in kuharijo, vrt pa je zasijal z urejenimi površinami za vrtnarjenje ter igro na prostem. Preobrazbo je potrebovala tudi dotrajana vrtna ograja, ki služi za zastiranje pogledov in usmerjanje pod avtomobilski nadstrešek. Pri tej ureditvi prebujamo čute z naravnimi materiali: lesom, kovino, kamnom, steklom in aromatičnimi rastlinami.

Foto: vas zanima kakšen meni bo pod leseno streho pripravil domači »masterchef«?

 

Kulinarika in vrtičkanje sta neločljiv par.

Če imate doma mojstra za peko in kuhanje, ki uživa v naravi, potem si morate omisliti pokrito zunanjo letno kuhinjo. Zaradi ustvarjalnega miru in mejne pregrade je postavljena ob rob hišne parcele, kjer v svojem ambientu nudi vse potrebno za pripravo hrane v vrtu. Zidana peč in kamin sta njeno srce, s pokrito streho lahko obratuje v vseh vremenskih pogojih, premore neobčutljivo kamnito delovno površino, pod pultom skriva prostor za shrambo kuhinjskih pripomočkov in posod, ponaša se tudi z dekorativno skladovnico drv. Pa ne pozabimo na požarno odpornost vseh instalacij, dimnika in strehe, ustrezno svetlobo in vtičnice. Za čistočo v kuhinji je na voljo vrtni umivalnik s pipo, iz katere lahko preko vrtne cevi ali zalivalke namakamo tudi rastline. Tik ob kuhinji je ženin vrtiček, ki oskrbuje kuharja s svežimi sestavinami. Ko se hrana peče, kuha ali žari, pa si lahko kuharski ustvarjalec privošči počitek na ležalniku in v miru popije zasluženo pijačo.

 

Qr 1

Foto: nadstreška na vrtu in terasi dopolnjujeta hišo in povzemata fasadne tone bele kave.

Foto: avtomatizirana dvoriščna vrata so del vrtne ograje, ki predstavlja umetelno rešitev ograditve.

 

Nadstrešek na terasi je osrednji prostor bivalnega vrta.

Terasa je zunanji prostor za preživljanje prostega časa, kjer se obeduje, sprošča, opazuje naravo, poležava ali bere knjige. S postavitvijo nadstreška ne želimo vplivati na kakovost svetlobe v notranjih prostorih, zatorej ob hiši postavimo pas kaljenega stekla. Kovina nam zaradi svojih lastnosti omogoča, da je konstrukcija lahkotna, dopolnjuje pa se z lesom v odtenku fasade. Iz terase vodita dve stopnišči oblečeni v lesene podnice, eno nas pripelje do predvrta z ekološkim otokom in avtomobilskim nadstreškom, drugo do kuhinje. Na kvaliteto bivanja vpliva tudi pregradna stena in okrasna vzpenjavka, ki poleg sence nudi zasebnost in zaščito pred vetrom. Osvetlitev z izbranimi svetili ob večerih ustvarja čarobne ambiente.

Foto: s steklom pokrita pergola je postala prevroča za bivanje, zato je naslednje leto dobila leseno streho. Pri senčenju imajo pomembno vlogo tudi lesena panelna stena, plezalka in drevesa.

 

 

Zunanja ureditev polna dišečih vonjav.

Vrt zahteva tudi vzdrževanje. Toda to delo predstavlja sprostitev za mamo, ki skozi letne čase ureja odišavljen zeliščni skalnjak, v vrtičku seje in sadi zelenjavo za gospodinjstvo, nabira plodove grmičevja, olepšuje peščeni, cvetlični in drevesni vrt. Dišeči trenutki, ki jih sama ali z družino preživlja v zeleni mestni oazi so zanjo posebna vrtna aromaterapija. Vonj pomirjujoče sivke, rožmarina, žajblja, cvetočega bora ali vrtnic, sveže pokošene trave ali omamno dišeče jedi iz peči. Se lahko kar povabimo na spomladansko pomiritev, ki vključuje kosilo?

Qr 5

Foto: z lesom urejena zunanja ureditev, kjer vsak najde miren kotiček zase.

 

Qr 6

Tekst: Špela Pavlič Kos in Petra Kos

Arhitektura in oblikovanje: Katja Hinič in Jože Kos

Foto: Mizarstvo Kos in Center za zunanjo ureditev

 

 

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

 

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

 

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]