Kako lahko nadgradim svojo sončno elektrarno in povečam samooskrbo z električno energijo?

Sončne elektrarne so ključnega pomena pri zmanjševanju porabe fosilnih goriv in nepogrešljiv element zelenega prehoda. Največ koristi pa imajo zagotovo za uporabnike, vendar le, če so tovrstni sončni sistemi ustrezno zasnovani.

Kako Nadgraditi Soncno Elektrarno

Z vse večjo uporabo električnih vozil in toplotnih črpalk se v gospodinjstvih povečuje tudi povpraševanje po električni energiji. Glede na to, da je področje pridobivanja električne energije iz obnovljivih virov v zadnjih letih doživelo veliko sprememb, pa se je mnogo uporabnikov znašlo pred novimi izzivi – kako kljub spremembam zagotoviti čim več električne energije za lastno oskrbo in zmanjšati odvisnost od javnega električnega omrežja?

Različni načini, s katerimi lahko izboljšamo učinkovitost in zmogljivost obstoječih sončnih elektrarn

Če ste med tistimi uporabniki, ki si želijo povečati učinkovitost in zmogljivost obstoječe sončne elektrarne ali pa zgolj večje stopnje samooskrbe, potem to lahko storite na različne načine.

Katerega boste izbrali, je odvisno predvsem od tega, ali imate soglasje s strani distributerja in za kako veliko elektrarno je soglasje pridobljeno.

 

1.   Širitev sončne elektrarne z dodajanjem sončnih panelov

Eden od najpogostejših načinov nadgradnje sončne elektrarne je zagotovo dodajanje sončnih panelov, ki bodo na ta način proizvedli več električne energije.

Če imate pridobljeno soglasje za večjo elektrarno, kot jo dejansko imate, in imate tudi dovolj površine za njeno nadgradnjo, potem preprosto namestite dodatne sončne panele in po potrebi nadomestite obstoječi razsmernik z novim oziroma močnejšim. Tako bo celoten sistem kljub razširitvi deloval varno in v skladu s predpisi.

Siritev Soncne Elektrarne Kako

Če imate soglasje pridobljeno le za tako veliko sončno elektrarno, kot jo že imate nameščeno, potem lahko obstoječo elektrarno nadgradite s popolnoma ločenim sistemom solarnih modulov in razsmernika. Toda pozor, v tem primeru boste morali pridobiti novo soglasje.

 

2.   Postavitev sončne elektrarne s hranilnikom električne energije

Če s strani distributerja električne energije ne dobite soglasja za razširitev obstoječe sončne elektrarne, potem lahko postavite dodatno sončno elektrarno, ki pa mora imeti hranilnik električne energije.

Takšnemu sistemu pravimo hibridna sončna elektrarna, kjer vso proizvedeno elektriko sproti porabite ali pa jo shranite v hranilnik in jo nato porabite takrat, ko je proizvedena elektrika manjša od vaših potreb (ponoči, oblačno vreme).

Sicer boste tudi za hibridno sončno elektrarno potrebovali soglasje, a ker gre za porabniški sistem sončne elektrarne z zero exportom, pri katerem elektrike ne oddajate v omrežje, s pridobivanjem soglasja ne bi smeli imeti težav.

 

3.   Postavitev balkonske sončne elektrarne ali mikro sončne elektrarne s hranilnikom

Ne glede na to, ali imate pridobljeno kakršnokoli soglasje za postavitev in delovanje sončne elektrarne, pa lahko le to vedno nadgradite s cenovno dostopno balkonsko sončno elektrarno ali mikro sončno elektrarno s hranilnikom električne energije – zanje ne potrebujete nobenega soglasja.

Mikro sončne elektrarne so manjši porabniški solarni sistemi s hranilniki elektrike manjših kapacitet. Ti le delno pokrivajo porabo elektrike in v omrežje ne oddajajo nič elektrike (zero export), oziroma maksimalno 600 W na uro.

Soncna Elektrarna S Hranilnikom

Balkonske sončne elektrarne pa so kompaktni solarni sistemi, ki dajejo maksimalno 600 W elektrike na uro in ni nujno, da jih dopolnite s hranilnikom električne energije. Tovrstni fotovoltaični sistemi so zelo enostavni za namestitev, kadarkoli pa jih lahko nadgradite tudi s primernim hranilnikom električne energije.

 

4.   Postavitev pametnih sistemov za shranjevanje električne energije

Svojo sončno elektrarno lahko nadgradite tudi s postavitvijo pametnih sistemov za shranjevanje energije, kot so baterije oziroma hranilniki električne energije.

Ti vam omogočajo shranjevaje odvečne energije, ki jo lahko porabite takrat, ko je poraba energije višja od njene proizvodnje.

 

5.   Nadgradnja razsmernika sončne elektrarne

Nadgradnja razsmernika sončne elektrarne lahko izboljša delovanje celotnega sistema sončnih panelov.

Razsmernik pretvarja enosmerni tok v izmeničnega, zato lahko nadgradnja v novejši in učinkovitejši pretvornik lahko izboljša učinkovitost celotnega sistema in poveča proizvodnjo električne energije. Vsekakor pa mora biti razsmernik vedno v skladu z veljavno zakonodajo in ustrezati tehničnim zahtevam same sončne elektrarne. Zato se je treba pred morebitno zamenjavo razsmetnika vedno posvetovati s strokovnjakom.

 

Različne strategije za povečanje samooskrbe z električno energijo

Preden se odločite za najbolj primeren način nadgradnje sončne elektrarne, morate nujno oceniti vaše trenutne in prihodnje potrebe po električni energiji. To je prvi korak k večji učinkovitosti sončne elektrarne in tudi višji stopnji samooskrbe z električno energijo.

Balkonska Soncna Elektrarna

Samooskrbo z električno energijo pa lahko dosežete z različnimi strategijami, kot so na primer uporaba baterijskih sistemov in pametnih upravljalnih sistemov, spremljanje porabe energije in spreminjanje bivalnih navad.

 

Prednosti nadgradnje sončne elektrarne za bolj učinkovito in trajnostno oskrbo z električno energijo

Odločitev o nadgradnji obstoječe sončne elektrarne je seveda odvisna od individualnih potreb in možnosti. Zato je ključnega pomena, da že v samem začetku, glede na vaše potrebe in finančne zmožnosti, temeljito načrtujete velikost in kapaciteto sončne elektrarne, ki jo želite doseči z nadgradnjo.

Razširitev fotovoltaičnega sistema izboljša in optimizira oskrbo z električno energijo, zmanjša odvisnost od električnega omrežja in prinaša prihranke pri stroških za električno energijo. Prav tako pa pomembno prispeva tudi k varstvu podnebja oziroma večji trajnosti okolja.

Toda pozor, da boste lahko v celoti izkoristili prednosti nadgradnje sončne elektrarne, mora biti le ta ustrezno zasnovana!

Z nadgradnjo sončne elektrarne lahko bistveno povečate svojo samooskrbo z električno energijo ter hkrati zmanjšate svojo odvisnost od omrežja. Z različnimi možnostmi nadgradnje lahko izboljšate učinkovitost in zanesljivost svojega sistema. Ne glede na vaše potrebe in proračun, je pomembno, da se posvetite raziskovanju in načrtovanju, da boste lahko izkoristili vse prednosti, ki jih prinaša nadgradnja sončne elektrarne. S tem boste lahko ne le zmanjšali svoje stroške energije, ampak tudi prispevali k trajnostni prihodnosti.

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title