Izsuševanje vlage pri novogradnjah ali obnovah

Vlaga ni težava, ki se pojavlja samo v starih objektih, temveč jo je zelo pogosto mogoče zaslediti tudi v novogradnjah. Eden izmed glavnih razlogov zanjo je prehitra gradnja, saj vgrajeni materiali nimajo dovolj časa, da bi se primerno posušili. Da bi se izognili morebitnim težavam, ki jih lahko povzroči vlaga v gradbenih materiali in ob enem hitro dokončali projekt, ki smo si ga zadali priporočamo, da se izvede izsuševanje s kondenzacijskim oziroma absorbcijskim izsuševanjem.

Hitra vselitev? Naravno se objekt lahko suši tudi eno leto!

Torej, v kolikor želite svoje bivalne ali poslovne prostore čimprej pripraviti na vselitev priporočamo izvedbo postopka prisilnega izsuševanja.  Če objekt ali prostor sušimo naravno do te mere, da bo res popolno suh, bi lahko postopek naravnega sušenja trajal tudi eno leto. S postopkom umetnega izsuševanja pa bo prostor pripravljen za vselitev oziroma dokončanje preostalih suhih zaključnih del že v nekaj dneh, seveda odvisno od vlažnosti v dotičnem objektu. Storitev izvaja podjetje Mollier iz Celja, postopek izvedejo hitro in učinkovito.

V novogradnjah je najpogostejši povzročitelj škode prav voda.

Ob nepravilnem sušenju materialov lahko nastane plesen.  Pozimi vlažne gradbene materiale zmrzal še dodatno poškoduje, vlažen objekt pa je poleg vsega potrebno tudi bistveno bolj ogrevati.  V primeru, da novogradnje ustrezno ne izsušimo, lahko pride do poškodbe vgrajenih materialov, saj vlažni gradbeni materiali bistveno bolj prevajajo temperaturo iz notranjosti objekta.

Poznamo dve vrsti sušenja objektov, naravnega ter umetnega. 

Naravno sušenje objekta lahko traja mesece in le malokdo je pripravljen imeti objekt neizkoriščen leto ali več, kolikor bi trajal proces naravnega sušenja. Ta je odvisen od strukture in debeline gradbenih materialov ter okoljskih pogojev – recimo, visoka relativna zračna vlaga otežuje in zavira proces naravnega izsuševanja materialov.

In kakšen je postopek umetnega oz. strojnega izsuševanja objekta?

Umetno izsuševanje je po kakovosti primerljivo naravnemu, obenem pa je veliko hitrejše. Njegov cilj je, da povečamo sposobnost sprejemanja vlage iz gradbenih materialov, kar lahko dosežemo na dva načina:

  • Z ogrevanjem vlažnega zraka: Zrak lahko pri 10 °C in pri 70 % zračni vlažnosti sprejme 5,4g/kg, če pa ga ogrejemo na 25°C, pa lahko sprejme 13,9 g/kg. Z vlago nasičen zrak je potrebno s pomočjo prezračevanja (zračenja) odstraniti iz objekta in na ta način se gradbeni materiali osušijo. Postopek je dolgotrajnejši in energijsko bolj potraten.
  • S sušenjem vlažnega zraka: Z razvlaževanjem, z vlago nasičenemu zraku odvzamemo vlago. Z izsuševanjem pri enakih pogojih (25°C in 70% rel. zračni vlagi – 13,9 g/kg) lahko iz zraka odvzamemo cca. 8 g/kg. Najpogostejša metoda razvlaževanja je kondenzacija vlažnega zraka, ki jo naprava zbira v posodi. Na ta način se dejansko odstrani odvečna vlaga. Celoten postopek razvlaževanja se z višanjem temperature v objektu pospeši, zato se v zimskem času predlaga temperiranje.

Vlaga se lahko v gradbene materiale vnese tudi z neželenimi dogodki!

Vodne ujme, poplave, izlivi iz vseh vrst strojnih inštalacij ipd… Vse naštete nevšečnosti lahko poškodujejo gradbeno konstrukcijo objekta, ki lahko v daljšem obdobju povzroči propadanje materialov. V primeru poplave objekta ali izliva vode je gradbeno konstrukcijo potrebno izsuševati s pomočjo prepihovalnih sistemov oz. v posebnih primerih s pomočjo mikrovalovne metode sušenja. Izsuševanje je priporočljivo, v nasprotnem primeru se poslabšajo mikroklimatski pogoji bivanja, ustvarijo se pogoji za razvoj plesni, prehod toplote skozi mokro gradbeno konstrukcijo se poveča in s tem tudi stroški ogrevanja. Prav tako so kovinski deli armature izpostavljeni koroziji in s tem propadanju. Poleg tega ima namočena konstrukcija bistveno slabše izolativne vrednosti, povečajo se toplotne izgube, pojavijo se toplotni mostovi in neustrezne razmere za bivanje, v končni fazi tudi plesen. Sanacija in izsuševanje vlage je nujno potrebno, le tako bo vaš objekt postal suh in vam omogočal kakovostno bivanje.

Sanacija objekta z izsuševanjem je najhitrejša in najcenejša dolgoročna rešitev, s katero povrnemo gradbene in izolacijske materiale v stanje, primerno za bivanje in neoporečno za zdravje. Za celostno rešitev težav z vlago se obrnite na podjetje Mollier d.o.o. Celje, ki se že 33 let ukvarja z izsuševanjem in razpolaga z izkušnjami ter najnovejšo tehnologijo za detekcijo in boj z vlago.

 

 

Kako poteka sanacija vodne škode zaradi izlitja ali poplave preverite TUKAJ!

V primeru težav z vlago zaradi izlitja ali vodne ujme, je dobro čim prej ukrepati. Za uspešno sanacijo je zelo pomembno, da od zalitja z vodo do prvih sanacijskih ukrepov preteče čim manj časa.

Kontaktirajte ponudnika in izvajalca storitev izsuševanja: MOLLIER d.o.o. CELJE, Opekarniška cesta 3, 3000 Celje

03 42 88 400 I  info@mollier.si I  www.mollier.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title