Strokovnjak svetuje: Nakup kamina, peči na drva?

Odločitev katero peč izbrati in kakšna je najbolj primerna za naš dom je precej težka. Predstavljamo vam prednosti in lastnosti peči na drva ter toplozračnih kaminov kot dveh priljubljenih načinov ogrevanja domov. Raziskali bomo njihovo učinkovitost, ekonomičnost, vpliv na okolje, enostavnost uporabe ter estetski in funkcionalni vidik.

Sanje o prijetnih večerih ob kaminu lahko postanejo resničnost, če izberemo pravega strokovnjaka. Pri gradnji ali obnovi doma si želimo zagotoviti udobje in estetsko dovršenost, kar vključuje tudi izbiro in montažo kamina ali kaminske peči. Tokrat smo se o trendih v letu 2024 na področju ogrevanja pogovarjali s strokovnjaki iz podjetja Trend Kamini.

Strokovno svetovanje

Pri načrtovanju kaminov ali kaminskih peči je ključno razumeti vaše potrebe in tehnične zahteve prostora. Ekipa podjetja Trend Kamini vam nudi individualno svetovanje, kjer boste lahko izbrali optimalno rešitev glede na velikost prostora in estetske preference.  Eden glavnih vidikov pri načrtovanju kaminov ali kaminskih peči je potrebna ogrevalna moč. Ta se mora ujemati z velikostjo prostora in ustrezati predvideni uporabi. Ob tem ne smemo pozabiti na upoštevanje izolacijske vrednosti stavbe. Odločilno vlogo pri načrtovanju ima tudi izbira goriva in možnost shranjevanja le-tega. Eden ključnih elementov ob načrtovanju pa je tudi dimnik. V kolikor dimnik potrebuje prenovo ali ne izpolnjuje zahtev, ga je možno nadgraditi s posebnimi komponentami. V omenjenem podjetju ne le prodajajo kvalitetnih grelnih naprav, pač pa tudi sklop storitev.

Vloga arhitekta

Arhitekt združi vaše želje in zahteve z danostmi prostora. Upošteva individualni stil opreme, uskladi barve in linije kaminskih oblog ter v projektu zajame tudi tehnične odgovore npr. o nosilnosti na želeni točki kamina ter kako speljati zunanji dovod zraka do te točke. In da se ne boste spraševali ali ste se prav odločili ali ne in z negotovostjo spremljali montaže vam ponujamo 3D izris načrtovanega kamina.

Izvedba montaže

Montaža kamina zahteva strokovno znanje in izkušnje, da bo zagotovljena varnost in učinkovitost delovanja. Pri Trend Kamini se lahko zanesete na usposobljeno ekipo mojstrov, ki bo vaš kamin ali kaminsko peč montirala s strokovno natančnostjo in skrbnostjo. Ne glede na izbrani stil ali material obzidave, bodo naši mojstri poskrbeli za visoko kakovostno izvedbo montaže, ki vam bo omogočila brezskrbno uživanje v toplini vašega doma.

Bi želeli vaše stanovanje ogrevati z uporabo drv? Predstavljamo peči na drva podjetja Trend Kamini

Kurilni material in kurilna naprava

Pri ogrevanju z drvmi potrebujemo ustrezno kurilno napravo in kurilni material. Kaminske peči na drva so modernizirane in kompaktne, zavzemajo malo prostora ter nudijo udobno in prijetno atmosfero. Pri izbiri kurilnega materiala pa je pomembno razlikovanje med drvmi iz trdega in mehkega lesa. Drva iz trdega lesa, kot so bukev, hrast, jesen itd., imajo večjo kurilno vrednost in gori počasneje, medtem ko mehka drva, kot so topol, vrba, lipa, hitreje zagorijo. Optimalno je kombiniranje obeh vrst drv za učinkovito ogrevanje.

Pravilno sušenje in shranjevanje lesa

Za čisto in učinkovito kurjenje je ključno uporabiti suh les z največ 20% vlage. Sušenje lesa traja različno dolgo, odvisno od vrste lesa, vendar je pomembno, da se les pravilno posuši, saj s tem izboljšamo njegovo kurilno vrednost. Poleg tega je treba les pravilno skladiščiti v dobro prezračenih prostorih, da se izognemo plesni in ohranimo njegovo kakovost.

 

Wiz Marsala 1 300x300 Rk 80 Amb 300x300

 

Previdnost pri uporabi

Pri ogrevanju ne smemo uporabljati lesa, ki je lakiran, lepljen ali kako drugače obdelan. Prav tako je treba izogibati se kurjenju palet impregniranih pod tlakom, gospodinjskih odpadkov, odpadkov z gradbišča in ivernih plošč, saj lahko to povzroči škodljive pline in emisije prašnih delcev.

Uporaba lesa za ogrevanje je lahko trajnostna in okolju prijazna, če upoštevamo pravilno sušenje, shranjevanje ter izbiro kurilne naprave in kurilnega materiala. Če bomo uporabljali les iz obnovljivih virov, iz trajnostnega gozdarstva ali domače regije ter upoštevali navodila proizvajalcev tehnološko dovršenih peči na drva, bomo prispevali k ohranjanju okolja za prihodnje generacije.

Toplozračni kamini – nič ne more nadomestiti topline in čarobnosti, ki jo prinaša kamin v naš dom.

Praktična rešitev za ogrevanje

Ko govorimo o toplozračnih kaminih, gre za izjemno praktično rešitev za ogrevanje doma. Delujejo na principu naravne konvekcije, kar pomeni, da prostor ogrejejo s pomočjo izpihovanja toplega zraka. Ta hitrost in učinkovitost ogrevanja so še posebej privlačni za sodoben način življenja, ki zahteva hitre in zanesljive rešitve za ogrevanje prostorov. Poleg tega lahko s toplozračnim kaminom ogrevate več prostorov hkrati, kar je dodatna prednost v večjih domovih.

Postavitev toplozračnega kamina

Pri namestitvi toplozračnega kamina v že obstoječ objekt je potrebno upoštevati gradbene in tehnične možnosti. Lahko se odločite za prilagoditev kaminu glede na dane pogoje ali pa prilagodite gradbene pogoje kaminu. Pomembno je, da je dimnik ustrezno ometan, kamin pa postavljen čim bližje dimniku, da se zmanjšajo izgube pri vleku zraka. Prav tako je ključnega pomena, da je strop na mestu, kjer želite pritrditi kamin, dovolj nosilen, in da je rešen problem dovoda svežega zraka.

36 300x300 7 E1513868701528 300x300

Uporabnost in estetika

Izbira lokacije kamina je odvisna tudi od uporabnosti, ureditve in opreme prostora. Če kamin uporabljate kot dopolnilo centralnemu ogrevanju, je smiselno, da ga postavite v skupni prostor. Pri izbiri kamina pa ne pozabite upoštevati tudi potrebe po toplotni energiji glede na velikost prostora. S pravilno izbiro in postavitvijo toplozračnega kamina boste zagotovili udobno in učinkovito ogrevanje doma, občudovali pa boste tudi estetski in dekorativni dodatek, ki ga prinaša.

Ko gre za izbiro in montažo kaminov ali kaminskih peči, je pomembno zaupati strokovnjakom, ki imajo bogate izkušnje in znanje na tem področju. Trend Kamini vam nudi celovito storitev, ki sega od svetovanja in načrtovanja do izvedbe montaže, kar vam bo omogočilo, da boste brezskrbno uživali v udobnih večerih ob kaminu. Za več informacij obiščite našo spletno stran in se prepričajte o naši ponudbi.

 

TREND KAMINI d.o.o.

Šegova ulica 14

8000 Novo mesto

Telefon: 07 62 06 730

Gsm: 031 495 900 / 031 660 200

info@trend-kamini.si

 

 

Trend Kamini Logo

 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title