VSE KAR MORATE VEDETI O BALKONSKIH ELEKTRARNAH

Vtična (balkonska) proizvodna naprava je sončna elektrarna, ki je priključena na notranjo električno inštalacijo odjemalca in obrato, internega omrežja odjemalca.

Balkonske elektrarne spadajo med tako imenovane “plug & play” sisteme, kar pomeni, da sistem deluje paralelno z distribucijskim omrežjem električne energije. S priključnim kablom se vključi neposredno standardne gospodinjske vtičnice.

Balkonska proizvodna naprava gospodinjskih odjemalcev se lahko priključi na notranjo inštalacijo gospodinjskih odjemalcev in lahko v distribucijsko omrežje električne energije v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, največ do 600 W.

Viški proizvedene električne energije, oddani v elektrodistribucijsko omrežje, se oddajo brez kompenzacije.

Gospodinjski odjemalec mora 14 dni pred pričetkom obratovanja vtične – balkonske  proizvodne naprave o tem obvestiti distribucijskega operaterja,

 

KOMU SO NAMENJENE BALKONSKE ELEKTRARNE?

Namenjene so vsem, ki:

 • nimate možnosti postavitve večje sončne elektrarne,
 • si želite znižati stroške na računu za elektriko
 • vas odvrača birokracija za priklop
 • vam je všeč preprosta montaža oziroma namestitev elektrarne, brez potrebnega usklajevanja z monterji

 

Picture2

Vir foto: ISTOCK

KJE SE LAHKO BALKONSKA ELEKTRARNA POSTAVI?

Prepustite se domišljiji in jo postavite na:

 • zunanjo stran balkonske ograje,
 • poleg korita za rože,
 • na fasado objekta,
 • na ravno streho hiše,
 • in še kje…

KAKO SE BALKONSKA ELEKTRARNA POSTAVI IN PRIKLJUČI?

Fotovoltaični moduli se ponavadi namestijo na zunanji del balkonske ograje ali na fasado, na hrbtni strani modula pa se pritrdi mikro razsmernik (inverter) oziroma pretvornik sončne energije v električno. Razsmernik se s kablom priključi na vtičnico in vaša elektrarna deluje.

 

Picture3

Vir foto: Besolar

 

PA ŠE NEKAJ IDEJ

KAJ SO SONČNI NADSTREŠKI?

Nadstrešek1

Vir foto: Besolar

Naraščajoča stopnja sprejemanja solarne tehnologije je privedla tako do presenetljivih novosti kot tudi do očitnih in praktičnih aplikacij. Takšno uporabo solarne tehnologije najdemo v nadstrešnicah za sonce. Sončni nadstreški in nadstreški za avtomobile so prilagojeni tako, da v svojo konstrukcijo vključujejo sončne celice. Sončni paneli služijo kot dvonamenska rešitev, tako za pokrivanje lastnikovega vozila kot za proizvodnjo čiste električne energije.

 

FASADNE REŠITVE

Čeprav so največkrat solarni paneli montirani na strehe ali vkomponirani v nadstreške pa jih je mogoče vkomponirati tudi na fasado.

Picture4

Vir foto: Besolar

BATERIJSKI HRANILNIKI ENERGIJE

Danes postajajo baterijski hranilniki standardni del rešitev sončnih elektrarn. Ti ne služijo zgolj shranjevanju viškov proizvedene energije in rezervnemu napajanju gospodinjstev v primeru izpadov v omrežju. Jutri bodo sestavni del pri optimizaciji porabe električne energije in upravljanju le-te v hiši.

Baterijski sistem ima možnost shraniti določeno kapaciteto električne energije izraženo v kWh. Ta podatek neposredno pomeni, koliko kWh (kilovatnih ur) električne energije lahko hranilnik energije največ shrani.

Baterijski hranilnik v povezavi s sončno elektrarno omogoča shranjevanje odvečne energije, zagotavlja neprekinjeno napajanje ob izpadu električne energije ter optimizira izkoriščanje sončne energije, zmanjšuje obremenitev omrežja in prinaša finančne prihranke. V našem podjetju trenutno največ vgrajujemo hranilnike proizvajalcev Solaredge in TAB.

Picture6 

Vir foto: TAB               Vir foto: Solaredge                

O PODJETJU BESOLAR:

V podjetju BeSolar d.o.o. imajo več kot 10 let izkušenj na področju postavljanja sončnih elektrarn. Vgrajujejo tehnološko dovršeno opremo z dolgo življenjsko dobo, preverjenih proizvajalcev, ki so med največjimi na trgu. S tem lahko zagotavljajo kvalitetno delovanje vašega sistema, so nam zaupali v podjetju BeSolar.  Da pri montaži sončne elektrarne ne pride do morebitnih poškodb, sodelujejo z izkušenimi krovci. Trudijo se za odlično razmerje med kakovostjo in ceno ter poskrbijo, da je vaša sončna elektrarna dobra naložba.

Kontakt: prodaja@besolar.si I www.besolar.si

BeSolar d.o.o., Tržaška cesta 39, 2000 Maribor I  Telefon: 02 707 00 55

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title