Kako se znebiti vlage in plesni?

Zidna plesen je zelo pogost pojav. In ne samo v starejših objektih, temveč tudi v novogradnjah. Po nekaterih analizah naj bi v Evropi s plesnijo bila prizadeta kar vsaka tretja stavba, kar je izredno visoka številka.

1. Prepoznajte vzroke nastanka plesni

Plesen na stenah in vlažnost v prostorih je občasno neprijeten, vendar je pogost pojav. V Evropi je prizadeta kar vsaka tretja stavba, kar kaže na resnost problema. Najpogostejši vzroki za nastanek plesni vključujejo:

 • Razpoke na fasadi: Poškodbe v zunanji steni lahko omogočijo vdor vlage.
 • Poškodovana streha: Pokvarjena streha lahko pripelje do uhajanja vode v notranje prostore.
 • Slaba zaščita pred dežjem: Pomanjkljiva odvodnja deževnice lahko povzroči nabiranje vlage.
 • Toplotni mostovi: Slaba izolacija lahko ustvarja območja, kjer se vlaga zadržuje.
 • Prekratko sušenje gradbenih materialov: Nezadostno sušenje gradbenih materialov lahko pripelje do vlažnih površin.
 • Nepropustnost oken in vrat: Slaba zračenja in prezračevanje lahko povzročita povišano vlažnost.
 • Kapilarna vlaga: Vlaga, ki se dviga skozi gradbeni material.

Razlikujemo več vrst plesni, med njimi plesen na steni in zidna plesen. Prva se običajno pojavi pozimi, ko so zunanje stene hladne in notranji prostori vlažni, kar omogoča nastanek zidne plesni. Poleg estetske škode lahko plesen na steni škoduje tudi zdravju, povzročajoč alergijske reakcije, zastrupitve in poškodbe dihal.

2. Učinkovite metode za odstranitev plesni

Zdaj, ko ste razumeli vzroke nastanka plesni, je čas, da se lotite njene odprave. Ponujamo vam rešitve, ki ne zahtevajo obsežnih gradbenih posegov in jih lahko izvedete sami:

 • Pleskanje z barvami, ki vsebujejo sredstva za preprečevanje plesni: Uporaba barv, kot so Jupol Citro ali Spektra notranja za kopalnice s sredstvi proti plesni, je učinkovita v primerih, ko je pojava plesni omejen.
 • Pleskanje s apnom: Apneni premazi delujejo naravno antiseptično in dezinfekcijsko ter lahko preprečijo razvoj zidne plesni.
 • Pleskanje s TermoShield barvo: TermoShield barva je primerna za bolj obremenjene prostore in preprečuje kondenzacijo in razvoj zidne plesni brez biocidnih sredstev.
 • Notranja izolacija s ploščami iz kalcijevega silikata: Plošče iz kalcijevega silikata preprečujejo nastanek plesni in so higroskopične, kar pomeni, da vpijajo vlago iz prostora.

3. Pomoč strokovnjakov

Če želite zagotoviti učinkovito odstranitev plesni, je pametno opraviti temeljito analizo vzrokov njenega nastanka. Strokovnjaki lahko opravijo pregled s termokamero, merilniki vlage in merilniki temperature ter identificirajo pravi vzrok plesni.

4. Uporaba razvlažilcev za nadzor nad vlago

Če se soočate s prekomerno vlago v vašem domu, je najem razvlažilca dobra rešitev. Pri podjetju Kaliniero d.o.o. ponujajo visoko učinkovite razvlažilce, ki vam bodo pomagali odpraviti težave z vlago in izboljšati kakovost bivalnega okolja.

Naredite prvi korak k odpravi težav z vlago in plesnijo. Najemite razvlažilec in poskrbite za bolj zdravo bivalno okolje.

Za več informacij o najemu razvlažilca obiščite spletno stran podjetja Kaliniero d.o.o. ali jih kontaktirajte na številko 031 777 331.

Ne pozabite, da je uspešna odstranitev plesni ključnega pomena za zdravje vašega doma in vas samih.

Vsebino prispeval: KALINERO d.o.o.
Glinškova pl. 8
1000 Ljubljana

031 777 331 
www.kalinero.si 

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

 • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

  Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title