window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-35NFC81GP1');

Trendi dvoriščnih vrat za leto 2024

V letu 2024 se oblikovanje dvoriščnih vrat nagiba k združevanju estetike, varnosti in tehnološke naprednosti. Novi trendi v dvoriščnih vratih odražajo potrebo po funkcionalnosti, brezčasnem slogu in prilagodljivosti. Predstavljamo nekaj vznemirljivih trendov, ki jih lahko pričakujemo v letu 2024!

 

Dvoriščna ograja in dvoriščna vrata so vse prej kakor eden v nizu elementov, s katerimi moramo opremiti dom, da bi ta dobil svojo vizualno ter vsebinsko zaokroženost. Prav zato ni dovolj, da model vrat izberemo izključno glede na to, kako blizu nam je postavitev lamel, čeprav sta tako ograja kot vrata prvo, kar zagledamo ob prihodu domov.

Obenem pa so vrata in ograja prvo, kar ugledajo naši obiskovalci ter mimoidoči. Pri tem pa sam izgled predstavlja le eno izmed številnih lastnosti.

Veliko pomembnejše namreč je, da nas dvoriščna vrata skupaj z ograjo:

  • varujejo pred neželenimi obiskovalci in vdorom živali,
  • nam omogočajo zasebnost pri preživljanju časa na vrtu ali dvorišču,
  • otrokom omejujejo prostor za igro (ter jim s tem zagotavljajo varnost, kar je posebej v situacijah, ko živimo tik ob cesti, vse prej kot zanemarljivo),
  • našim štirinožnim ljubljenčkom nudijo dom,
  • predvsem pa razmejujejo zasebni prostor od javnega.

A potrebe vsakega med nami se razlikujejo. Ne živimo vsi po istih načelih in ne potrebujemo vsi enakih dvoriščnih vrat ter ograje. Nekateri se radi čutimo del skupnosti, medtem ko smo drugi bolj zaprti in svojega prostora ne želimo deliti s tujimi ljudmi.

Pri Alu-Hit, eden najvidnejših proizvajalcev aluminijastih vrat in ograj, se tega zavedajo, zaradi česar v svojo ponudbo uvrščajo različne modele dvoriščnih vrat – takšne z redko in tiste z gosto postavitvijo horizontalnih ali vertikalnih lamel.

Vse njih ne glede na izbran slog (moderen, sodoben, klasičen, tradicionalen) nadgrajuje glede na potrebe sodobnega človeka, predvsem, da dvoriščna vrata in ograje postavimo z mislijo na daljše obdobje.

In kakšni trendi se za dvoriščna vrata obetajo v letu 2024?

Čeprav tako dvoriščna vrata kot alu ograje praviloma izberemo za več desetletij, se smernice spreminjajo skladno z načinom življenja, ta pa je v večini primerov odraz splošnega družbenega stanja. Prav zato se pričakuje, da bodo pri izbiri in postavitvi dvoriščnih vrat tekom prihodnjega leta še bolj kot kadarkoli prej v ospredju tisti elementi, s katerimi bomo lahko poudarili svoj značaj in odnos do okolja, pri tem pa na prvo mesto postavili varnost družine ter tudi enostavnost uporabe.

Kot trendi za leto 2024 se tako kažejo:

Personalizacija

Dvoriščna vrata so lahko dober način, da svojim obiskovalcem, sosedom in navsezadnje mimoidočim razkrijemo delček sebe oziroma svojega karakterja. Ker obstaja vrsta tehničnih in drugih, estetskih možnosti ter tako rekoč poljubno število njihovih kombinacij, velja, da je vsaka izvedba dvoriščne ograje in vrat unikatna.

Poleg šestih slogovno različnih modelov vrat z gostejšimi ali redkejšimi lamelami, nameščenimi bodisi vertikalno bodisi horizontalno, so v ponudbi krilna in drsna dvoriščna vrata, vsako od izvedb pa je mogoče dopolniti z dodatnimi funkcijami. In prav te bodo tekom prihodnjega leta (še) pridobile na pomenu.

Estetika

Poleg že naštetih lastnosti dvoriščnih vrat Alu Hit, ki med drugim odražajo estetske prvine, velja omeniti, da je vrata možno obarvati v poljubno barvo (glede na razpoložljivo barvno lestvico) ali pa ustvariti celo edinstveno kombinacijo različnih barv.

Kljub temu je izgled v največji meri odvisen od izbranega modela; za dvoriščna vrata so na izbiro:

Jupiter, priljubljen slog, za katerega so značilne pod kotom vpete lamele, ki zastrejo poglede mimoidočih, obenem pa ohranijo visoko mero zračnosti,

Mars, poseben po tem, da stebri z ulične strani niso vidni, medtem ko je na splošno mogoče izbirati med enokrilnimi, dvokrilnimi in drsnimi vrati,

Pluto, povsem klasičnega izgleda z vodoravno linijo lamel in izredno gladkih letev z možnostjo večjega razmika med njimi za povečano odprtost oziroma manjšega razmika za več zasebnosti ter z izvedbo enokrilnih, dvokrilnih ali drsnih vrat,

Saturn, nadgrajena izvedba prejšnjega modela (Pluto), prepoznavna po nadvse ravnih linijah,

Uranus, izjemno preprosta oblika enokrilnih, dvokrilnih ali drsnih dvoriščnih vrat z vertikalnimi lamelami v poudarjeno tradicionalnem slogu, ki ga je mogoče nadgraditi z različnimi ornamenti, in

Galayx, ekskluziven model modernih vrat, pri katerem je prav tako mogoče izbirati med enim krilom, dvema kriloma ali drsno izvedbo, njegova posebnost pa je, tako kot pri modelu Mars, da stebri z ulične strani niso vidni.

Trajnost

Aluminij je material, odporen proti koroziji, ki nemalokrat preživi eno generacijo, zaradi česar pri Alu-Hit priznavajo kar desetletno garancijo na vse modele dvoriščnih vrat, enako dvoriščnih in balkonskih ograj.

Vse ograje in vrata tega proizvajalca imajo dolgo življenjsko dobo, njihova dodatna prednost pa je, da jih je, ko svojemu namenu enkrat vendar odslužijo, možno reciklirati. Prav zato aluminijasti elementi, postavljeni na dvorišče ali vrt, v nobenem pogledu ne posegajo v okolje in veljajo za temu eno najbolj prijaznih izbir.

Enostavna uporaba

Alu ograje in dvoriščna vrata zahtevajo minimalno vzdrževanje, kar v praksi pomeni, da vrata enkrat do dvakrat letno obrišemo z vlažno krpo, na katero po želji dodamo minimalno količino blagega čistilnega sredstva ali pa z njih celo le omedemo pajčevino.

Aluminij, ki se v gradbeništvu uporablja vse pogosteje, po preteku nekaj let ne potrebuje dodatnega barvnega nanosa in predhodnega brušenja, kar ga med drugim dela kot cenovno dostopnejši material, četudi je začetni vložek malenkost višji od denimo jekla ali lesa.

Tehnološki dodatki

Glede na to, da se moramo doma prej kot karkoli drugega počutiti varno, vsaj večja mesta pa v tem pogledu iz leta v leto prinašajo več izzivov, lahko dvoriščna vrata opremimo z dodatnimi funkcijami, kakršne so vgradnja kamer in senzorjev gibanja, protivlomna ključavnica, sistem avtomatskega od/zaklepanja in številne druge.

Dvoriščna vrata, opremljena s tovrstnimi tehnično najnaprednejšimi elementi zaradi visoke stopnje varnosti, ki nam jo ti ponujajo, imenujemo kar “pametna vrata”.

Alu Hit, ponudnik tako rekoč neomejenih možnosti, kar se dvoriščnih vrat in ograj tiče, svojo ponudbo nadgrajuje skladno s spremembami življenjskega sloga, potrebami ljudi ter najnovejšimi priporočili stroke. Izberimo torej strokovnost, zanesljivost in kakovost!

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title