četrtek, 28 septembra, 2023
DomaNa terasiLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POTEM Pátinasta veranda za družino s...

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POTEM Pátinasta veranda za družino s psom

Veličasten notranjski gozd, nenehni vetrovi in žvižgi vlakov obkrožajo leseno podeželsko rezidenco, ki izstopa po okenskih prečkah in barvitem vrtu. Tu ni rdeče, temveč zelena nit, ki stavbno pohištvo povezuje z montažnimi elementi terase, predvrta in ozelenjene parcele. Tu se prepleta sodobnost z rustiko vidnih lesov, kraškega kamna, železniških pragov ter unikatno oblikovane kovine v vrtni fontani in ogradi.

Pozneje: nadstrešek s pomičnimi lesenimi senčili pokriva vrtno jedilnico in sprostitveni kotiček.

Senčnico in balkon zamenjali s funkcionalnim nadstreškom.

Obstoječa pergola s platnenimi senčniki ni uspela kljubovati burji in pripekajočemu zahodnemu soncu, balkonska streha pa ni zadostovala vlažnemu jugu. Ker balkon v nadstropju ni bil v uporabi, smo ga zamenjali z montažnim lesenim nadstreškom, ki je postal zunanja pritlična veranda za bivanje od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Podaljšano bivanje z možnostjo zapiranja/odpiranja zagotavljajo pomična lesena senčila na zahodu in steklena stena na severu. Prostorna veranda, ki nudi zaščito pred vremenskimi vplivi je razdeljena na dva dela: vrtno jedilnico za pitje jutranje kave in obedovanje poznih kosil ter sprostitveni kotiček za branje na zofi ali ležalniku. Nadstrešek v polni strehi skriva vgrajena svetila, s steklenim pasom ob hiši pa zagotavlja prepust svetlobe tudi do notranjosti.

Prej in pozneje: pergolo in balkonsko ograjo smo zamenjali za varnejšo patinasto leseno streho.

Zeleno in kamnito ločnico dopolnjuje kovinska elegantnost.

Lastnika sta svojim psom želela razširiti zunanje bivalno okolje, zato je bila projektna naloga najti tudi rešitev za estetsko ograditev celotnega zemljišča. Vhodno pročelje je pridobilo patinasti portalni okvir z elegantno kovinsko vrtno ograjo, ki v kombinaciji z barierami grmovnic in drevnin ter kamnitimi stenami predstavlja parcelni rob. V stilu nadstreška pa ob robu dovozne poti najdemo tudi ekološki otok, pokrit s PVC folijo in zaključen s pločevinastimi obrobami.

Prej in pozneje: veter in dež ustavlja steklena stena, ki ohranja odprt pogled na vrtno fontano.

Pozneje: se zavedamo, da je pomembno ločevati odpadke za ohranitev zelene Slovenije?

Preplet stilov določajo materiali in ljudje.

Dinamičnost vnaša z napuščem in okni usklajena patinasta konstrukcija, toplino pa impregnirana smreka, ki izhaja iz obstoječih podnic in vrtnih stopnic iz “švelerjev”. Izjemno barvit rastlinski asortima dopolnjujejo kamniti elementi, vodni motiv in skrbno izbrani dekorativni detajli lastnice: cvetlična korita, industrijska svetilka, rustikalno pohištvo, okrasne blazine, laterne, itd. Lahko bi rekli, da je pogled iz sanjske verande pomirjujoča želja, ki se vsakodnevno izpolnjuje tako človeškim kot pasjim stanovalcem.

Foto in tekst: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

Lesene rešitve: Jože Kos, Center za zunanjo ureditev

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA