četrtek, 28 septembra, 2023
DomaNa terasiLESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Želvin vrt

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Želvin vrt

Vrtne prenove sta se v osrčju Koprskega zaliva lotila lastnika z izjemnim občutkom za urejanje zunanjega prostora. Zaradi dotrajanosti stare pergole sta z leseno preobrazbo želela doseči pokrito vhodno pročelje in teraso. Kamnita stebrišča, pomična senčila in stekleni pasovi na novih lesenih nadstreških so rešitve strokovnjakov za preobrazbe, oblikovane s spoštovanjem do tradicionalne istrske arhitekture in upoštevanjem bivalnih navad. Tu svoje mesto pod soncem išče toploljubna kopenska želva, ki v počasnem ritmu poplesava med razgibanimi kamnitimi površinami in mediteranskim rastlinjem.

Foto: mediteranski vrt je osončen preko celega dneva. Za senčno zaščito in zasebnost skrbita lesena drsna senčnika in krošnji zimzelenih rastlin. Zaradi ekstremnih mediteranskih temperatur so izpostavljena stebrišča kamnita, lesene elemente pa ščiti vodoodporna folija ali pločevinasta obroba.

Istrski elementi izhodišče za oblikovanje nadstrešnic.

Zaradi kovinskih distančnikov streha vhodnega nadstreška deluje kot lebdeča iluzija. Zgornji del stebrov zaključuje kapitelj, kamniti monolit s klesanimi robovi. Po navdihu lesenih »škur« ali polken sta v nadstrešek na terasi vgrajena dvokrilna pomična senčnika iz smrekovine, ki se dopolnjujeta z lovorjem in lepljivcem (lat. Laurus nobilis in Pittosporum tobira). Obešena na nosilno tračnično gred, ki poteka od notranje kuhinje do zunanje jedilnice, skrbita za zasebnost v ulici vrstnih hiš in omejevanje jadranskih vetrov. Krili senčil po potrebi zaščite pred južnim soncem izvlečemo na željeno mesto.

Prej in pozneje: dotrajano pergolo je zamenjal nadstrešek pred vhodom, ki se nadaljuje v prepustno pergolo in nadstrešek na terasi. Leseni objekt v barvi starega lesa optično povezuje vhodno pročelje s posnemajočim belim betonskim zidcem.

Zakaj tudi ob morju graditi iz lesa?

Zato ker smo trajnostno usmerjena družba, ki uporablja ekološke konstrukcijske materiale, ki po odsluženem ciklu ne obremenjujejo okolja. Da ima vgrajeni les v bivalnem okolju izjemno pozitiven vpliv na zdravje ljudi, preučujejo tudi v raziskovalnem inštitutu le 5 km stran. In ker znamo življenjsko dobo vgrajenega materiala podaljšati s premišljenimi izvedbenimi detajli ter primerno zaščito. Z naravo povezani predniki so vedeli, da se od vseh ostalih gradbenih materialov les najmanj pregreva, zato so ga uporabljali za vnašanje blagodejnih prvin v grajeno okolje.

Prej in pozneje: zunanjo jedilnico pred vetrom in dežjem ščiti polna lesena streha, zaradi večjega svetlobnega izkoristka v notranjosti, pas stekla poteka v globino nadstreška. 

Upočasnite čas, zgledujte se po 200 milijonov let starih plazilcih.

Želvo rodu testudo najdemo na obalnih področjih Jadranskega in Sredozemskega morja, zaščitena je s trdim oklepom in varovalno barvo. Prav takšen je tudi njen mediteranski vrt, zavarovan s trpežno streho ter okrašen z zbirko rastlin v odtenkih rjave, antracitne in zelene. Lastnika sta poskrbela za vrhunsko oblikovan zasaditveni načrt in izvedbo, ki je poleg meditativnega pribežališča pred vrvežem vsakdana, postal edinstven terarij na prostem.

Foto: prenova vključuje zavedanje o pomembnosti izbora naravnih materialov in vpliva na življenjsko okolje tako stanovalcev ali sosedov, kot tudi plazilcev in žuželk. Posnema zemeljske barve ter izhaja iz tradicije, bivalne funkcionalnosti in veselja do urejanja.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si


Sveža izdajaREVIJE
Sodobni trendi za gradnjo in obnovo

Izšla je nova številka revije Gradnja in obnova PLUS. Prelistajte ali naročite si svoj tiskan priročnik trendov za gradnjo in obnovo vašega doma. Čaka vas preko 70 atraktivnih rešitev, priznanih blagovnih znamk. Kako vam pošljemo revijo v trajno hrambo?

SVEŽA IZDAJA REVIJE

BODI OBVEŠČEN

OboževalciVšečkaj
SledilciSledite
NaročnikovNaročite se

Novosti

VIDEO VSEBINE

TOPDOM širi mrežo: Otvoritev 36. poslovalnice – Gradbeni paradiž za vse mojstre

Nova poslovalnica predstavlja dobrodošlo pridobitev za Brežice in okolico V podjetju TOPDOM d.o.o. so za lokacijo svoje nove poslovalnice izbrali Brežice predvsem zato, ker na...
Med prejemniki zlatega nacionalnega priznanja za inovacijo je tudi podjetje iQwood, ki je nagrado prejelo za razvoj najtanjše nosilne, lesene masivne stene brez lepil na svetu. (Foto: GZS)

iQwood prejemnik najvišjega nacionalnega priznanja za inovacije

»Gre za izjemno priznanje za naše razvojno delo in potrditev, da tudi v Sloveniji premoremo veliko znanja in inovativnih idej, kako iz slovenskega...
google-site-verification=1-d8AhaiDxfSvIpZxixh28U4UMXh3uaAgZUCmiMYpfA