LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA → PREJ IN POZNEJE Želvin vrt

Vrtne prenove sta se v osrčju Koprskega zaliva lotila lastnika z izjemnim občutkom za urejanje zunanjega prostora. Zaradi dotrajanosti stare pergole sta z leseno preobrazbo želela doseči pokrito vhodno pročelje in teraso. Kamnita stebrišča, pomična senčila in stekleni pasovi na novih lesenih nadstreških so rešitve strokovnjakov za preobrazbe, oblikovane s spoštovanjem do tradicionalne istrske arhitekture in upoštevanjem bivalnih navad. Tu svoje mesto pod soncem išče toploljubna kopenska želva, ki v počasnem ritmu poplesava med razgibanimi kamnitimi površinami in mediteranskim rastlinjem.

 

 

Foto: mediteranski vrt je osončen preko celega dneva. Za senčno zaščito in zasebnost skrbita lesena drsna senčnika in krošnji zimzelenih rastlin. Zaradi ekstremnih mediteranskih temperatur so izpostavljena stebrišča kamnita, lesene elemente pa ščiti vodoodporna folija ali pločevinasta obroba.

Istrski elementi izhodišče za oblikovanje nadstrešnic.

Zaradi kovinskih distančnikov streha vhodnega nadstreška deluje kot lebdeča iluzija. Zgornji del stebrov zaključuje kapitelj, kamniti monolit s klesanimi robovi. Po navdihu lesenih »škur« ali polken sta v nadstrešek na terasi vgrajena dvokrilna pomična senčnika iz smrekovine, ki se dopolnjujeta z lovorjem in lepljivcem (lat. Laurus nobilis in Pittosporum tobira). Obešena na nosilno tračnično gred, ki poteka od notranje kuhinje do zunanje jedilnice, skrbita za zasebnost v ulici vrstnih hiš in omejevanje jadranskih vetrov. Krili senčil po potrebi zaščite pred južnim soncem izvlečemo na željeno mesto.

Prej in pozneje: dotrajano pergolo je zamenjal nadstrešek pred vhodom, ki se nadaljuje v prepustno pergolo in nadstrešek na terasi. Leseni objekt v barvi starega lesa optično povezuje vhodno pročelje s posnemajočim belim betonskim zidcem.

Zakaj tudi ob morju graditi iz lesa?

Zato ker smo trajnostno usmerjena družba, ki uporablja ekološke konstrukcijske materiale, ki po odsluženem ciklu ne obremenjujejo okolja. Da ima vgrajeni les v bivalnem okolju izjemno pozitiven vpliv na zdravje ljudi, preučujejo tudi v raziskovalnem inštitutu le 5 km stran. In ker znamo življenjsko dobo vgrajenega materiala podaljšati s premišljenimi izvedbenimi detajli ter primerno zaščito. Z naravo povezani predniki so vedeli, da se od vseh ostalih gradbenih materialov les najmanj pregreva, zato so ga uporabljali za vnašanje blagodejnih prvin v grajeno okolje.

Prej in pozneje: zunanjo jedilnico pred vetrom in dežjem ščiti polna lesena streha, zaradi večjega svetlobnega izkoristka v notranjosti, pas stekla poteka v globino nadstreška. 

Upočasnite čas, zgledujte se po 200 milijonov let starih plazilcih.

Želvo rodu testudo najdemo na obalnih področjih Jadranskega in Sredozemskega morja, zaščitena je s trdim oklepom in varovalno barvo. Prav takšen je tudi njen mediteranski vrt, zavarovan s trpežno streho ter okrašen z zbirko rastlin v odtenkih rjave, antracitne in zelene. Lastnika sta poskrbela za vrhunsko oblikovan zasaditveni načrt in izvedbo, ki je poleg meditativnega pribežališča pred vrvežem vsakdana, postal edinstven terarij na prostem.

Foto: prenova vključuje zavedanje o pomembnosti izbora naravnih materialov in vpliva na življenjsko okolje tako stanovalcev ali sosedov, kot tudi plazilcev in žuželk. Posnema zemeljske barve ter izhaja iz tradicije, bivalne funkcionalnosti in veselja do urejanja.

Tekst in foto: Špela Pavlič Kos, Mizarstvo Kos

LESENA ZUNANJA PREOBRAZBA Z MIZARSTVOM KOS

V Mizarstvu Kos največjo pozornost namenjajo željam in potrebam naročnikov, saj verjamejo, da le rešitve in izdelki, zasnovani s celostnim pristopom, trajno izboljšajo kakovost bivanja.

Z veseljem vas povabimo na obisk v naš razstavni salon in muzej na Veliko Presko, kjer si boste ogledali podrobnosti številnih že izvedenih projektov in se seznanili z različnimi možnostmi za ureditev vaše situacije.

KONTAKT: Mizarstvo Kos d.o.o., Velika Preska 1, 1272 Polšnik

051 615 020, 041 615 020, info@mizarstvo-kos.si

www.mizarstvo-kos.si I www.zunanjaureditev.com I www.lesarius.si

Naroči revijo

Zagotovite si brezplačen izvod revije s sodobnimi trendi za gradnjo in obnovo. Spoznajte preko 70 atraktivnih rešitev, ki jih ponujajo izključno uveljavljena slovenska podjetja. Revija je za vas brezplačna, tudi poštnino krijemo mi.

  • Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

    Predstavljamo vam vrhunske  zunanje žaluzije, zunanje žaluzije KRPAN. Na voljo sta dve izvedbi, klasična polkrožna lamela C80mm, izvedba S90 pa je nadgrajena tudi s tesnilom, za večji učinek zatemnitve prostora. Tako boste dobili vse, kar potrebujete za učinkovito senčenje in [...]

Title